Fodmaps, μια ακόμα διατροφική μόδα;

ΚΜ:«Η πρώτη μου επαφή με την Αλεξάνδρα ήταν και η πρώτη επαφή που είχα με διαιτολόγο και με κέρδισε από την πρώτη στιγμή! Η συζήτηση μαζί της είναι πάντα ευχάριστη και πολύ ενημερωτική. Έχει εξειδικευτεί επάνω στη διατροφή που είναι χαμηλή σε fodmaps και παρακάτω μας εξηγεί τα τρία στάδια του διατροφικού αυτού μοντέλου»!

fodmap,υγεια, διατροφή
Τι είναι τα fodmaps και σε ποιους απευθύνεται το διατροφικό αυτό μοντέλο;

Αλεξάνδρα:
Η απόφασή μου να παρακολουθήσω στο Λονδίνο ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης που αφορούσε στη διατροφή χαμηλή σε fodmaps προκάλεσε σε πολλούς φίλους και γνωστούς απορίες και ερωτήσεις όπως: « Δηλαδή τι είναι αυτό, κάτι όπως τα τεστ δυσανεξίας;»

« Θα αδυνατίζω πιο γρήγορα;»

Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι τα fodmaps και σε ποιους απευθύνεται το διατροφικό αυτό μοντέλο.

Η θεωρία των FodMaps ξεκίνησε το 1999 από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και σήμερα θεωρείται ίσως η αποτελεσματικότερη θεραπεία για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).

Η λέξη FODMAP είναι το ακρωνύμιο, (συντόμευση) (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols ) τα αρχικά του οποίου αναφέρονται στους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου.

Πρόκειται για ολόκληρες ομάδες μορίων που απορροφώνται ελάχιστα από ορισμένους ανθρώπους λόγω έλλειψης των απαραίτητων ενζύμων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση των τροφών αυτών να οδηγεί σε συμπτώματα όπως διάρροια, χρόνια δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο  και αέρια, συμπτώματα που περιγράφονται ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Fodmaps: Ποια είναι τα τρία στάδια του διατροφικού αυτού μοντέλου;

Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο ονομάζεται και φάση αποκλεισμού, ο ασθενής ακολουθεί διατροφή  χαμηλή σε τροφές FODMAP.

Η διάρκεια της πρώτης φάσης είναι από 4 έως 8 εβδομάδες και παρατηρούμε πως διαφοροποιούνται τα συμπτώματα. Στην πλειοψηφία των ασθενών, τα συμπτώματα βελτιώνονται από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής.

Η αρχή στο έντερο είναι η ισορροπία, οπότε ο σωστός σχεδιασμός του προγράμματος είναι βασικός, πριν αξιολογήσουμε τη μεταβολή των αποτελεσμάτων. Για να αποφύγουμε τον υποσιτισμό και τις υπερβολές, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός του διαιτολογίου από διαιτολόγο που γνωρίζει το αντικείμενο.

Είναι σημαντικό η πρώτη φάση να μην κρατήσει πάνω από 8 εβδομάδες, γιατί διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό η εντερική χλωρίδα με άγνωστες, μέχρι στιγμής, συνέπειες.

Η Low fodmap diet δεν είναι τρόπος ζωής, είναι διατροφικό μοντέλο με συγκεκριμένο σκοπό και πολύ συγκεκριμένη διάρκεια εφαρμογής.

Αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη φάση, ο ασθενής περνάει στη δεύτερη, όπου σταδιακά και με συγκεκριμένο τρόπο εντάσσει ξανά στο διαιτολόγιό του όλες εκείνες τις τροφές που απέκλεισε στην πρώτη φάση, με σκοπό τον προσδιορισμό των ομάδων υδατανθράκων που του δημιουργούσαν το πρόβλημα.

Κατά τη φάση αυτή είναι πιθανόν κάποια από τα συμπτώματα να επιστρέψουν, για τον λόγο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και πολλοί ασθενείς αρνούνται να την περάσουν.

Εδώ ο ρόλος του διαιτολόγου είναι σημαντικός,  αφού πρέπει να εξηγήσει την αναγκαιότητά της και να βοηθήσει τους ασθενείς να την περάσουν, κατά το δυνατόν, πιο σωστά και πιο «ανώδυνα».

Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης ο ασθενής περνά στην τρίτη και τελευταία φάση, την εξατομίκευση. Κατά το στάδιο αυτό, αφού έχουν πια προσδιοριστεί όλες εκείνες οι τροφές που οδηγούσαν στο πρόβλημα, σχεδιάζεται το διατροφικό πρόγραμμα του ατόμου με σωστούς συνδυασμούς και χωρίς τροφές που μπορεί να ενοχλήσουν το έντερο.

Σκοπός των fodmaps δεν είναι η θεραπεία.

Διάβασε επίσης: Ενδείξεις ότι πάσχουμε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το ΣΕΕ δυστυχώς δε θεραπεύεται

Το διατροφικό αυτό μοντέλο έχει ως στόχο να περιορίσει  τα συμπτώματα και να μεγαλώσει τα διαστήματα μεταξύ των εξάρσεων. Επίσης, ο ασθενής εκπαιδεύεται, έτσι ώστε ακόμh και σε περιόδους έξαρσης να γνωρίζει πώς πρέπει να κινηθεί διατροφικά για ταχύτερη αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας.

Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τα fodmaps δεν είναι μια διατροφική μόδα, είναι ένα αναγνωρισμένο διατροφικό μοντέλο που απευθύνεται αποκλειστικά στους ασθενείς με Σύνδρομο  Ευερέθιστου Εντέρου και έχει πολύ περιορισμένη διάρκεια εφαρμογής.

Δεν είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αλλά σκοπός του είναι να βοηθήσει τα άτομα με ΣΕΕ να επιστρέψουν στην  ισορροπημένη διατροφή, εντάσσοντας τροφές που δε θα πυροδοτήσουν το πρόβλημά τους.

Photos by https://dadoudis.com/

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.