7 στοιχεία μίας υγιούς συντροφικής σχέσης
Όταν δύο άνθρωποι συναντώνται, κουβαλούν μαζί τους τις δικές τους εμπειρίες, αξίες, πεποιθήσεις, «άλυτες υποθέσεις»… Όταν αποφασίζουν να γίνουν ζευγάρι, καλούνται να διαπραγματευτούν όλα αυτά που φέρνουν μαζί τους, ώστε να καταφέρουν να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους αλλά και να αγαπήσουν τις διαφορές τους.
Για να προχωρήσει και να εξελιχθεί η σχέση, το ζευγάρι είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπο με δυσκολίες, να βιώσει εντάσεις και συγκρούσεις και να χρειαστεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις, από κοινού.
Ένα νέο ζευγάρι χρειάζεται να διαπραγματευτεί τις διαφορετικές αξίες που κουβαλάει κάθε σύντροφος από τις οικογένειες καταγωγής του, και να δεσμευτεί στην καινούργια οικογένεια που δημιουργεί.
Όταν το ζευγάρι αποκτάει παιδιά, οι σύντροφοι καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους τους και να οριοθετήσουν τη σχέση τους με μέλη της ευρύτερης οικογένειας.
Ένα ζευγάρι μεγαλύτερης ηλικίας αναμένεται, κι αυτό, να προσαρμοστεί στις αλλαγές στην οικογένεια, στους ρόλους και στη συντροφική του σχέση.
Επομένως, κάθε μετάβαση και αλλαγή φάσης ζωής μπορεί να αποτελέσει μια κρίση ή μια ευκαιρία για εξέλιξη…
Διάβασε επίσης: Τα μυστικά του έρωτα μετά τα 50
Τα στοιχεία μίας υγιούς συντροφικής σχέσης:
Ο τρόπος που οι δύο σύντροφοι λειτουργούν, επικοινωνούν και αντιμετωπίζουν κάθε πρόκληση παίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν δομικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να εξελιχθεί αλλά και να διατηρήσει μία υγιή συντροφική σχέση.
Εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο ένας σύντροφος προς τον άλλον αλλά και αυτή που δείχνουν στην ίδια τη σχέση αποτελεί μία σημαντική κινητήρια δύναμη που βοηθάει και τους δύο να ανοιχτούν, να γνωριστούν, να συνδεθούν σε βάθος και να διαμορφώσουν κοινά όνειρα και σχέδια για το μέλλον.
Ευθύνη
Όταν κάθε σύντροφος αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης, είναι πιο ανοιχτός στο να αναγνωρίσει λάθη, να επεξεργαστεί δικά του θέματα και δυσκολίες και να συμβάλει στη βελτίωση της επικοινωνίας και της λειτουργικότητας της σχέσης.
Έκφραση αναγκών
Η ανοιχτή και ξεκάθαρη έκφραση αναγκών και επιθυμιών δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να διατηρεί τον «χώρο» που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σαν ξεχωριστή οντότητα, να φροντίζει τον εαυτό του και να διατηρεί τα αποθέματα που προσφέρει σε μια σχέση.
Σεβασμός
Ο σεβασμός στον «χώρο» του άλλου είναι αναγκαίος, ώστε να μπορεί να καλλιεργηθεί η εκτίμηση και το αυθεντικό ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον, να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές και να διαμορφωθεί μία πιο ισότιμη σχέση.
Πρότυπα επικοινωνίας
Τα πρότυπα επικοινωνίας που βασίζονται στην ενεργητική ακρόαση, στην ελεύθερη έκφραση και στην αποδοχή συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση, στη διαμόρφωση σαφών ορίων του ζευγαριού και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσκολιών.
Όρια
Τα σαφή όρια προς τρίτους είναι απαραίτητα, ώστε να μην εμπλέκονται άλλοι άνθρωποι σε θέματα που αφορούν στο ζευγάρι, και να μπορεί το ίδιο να διαπραγματευτεί τις διαφορές του και να βρει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών του.
Συνεργασία
Η διάθεση συνεργασίας, ακόμα και αν είναι δύσκολη σε περιόδους κρίσης, ενισχύει τη δέσμευση και την αφοσίωση κάθε συντρόφου στη σχέση και διευκολύνει την εύρεση λύσεων στις οποίες μπορεί το ζευγάρι να καταλήξει, είτε μόνο του είτε με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.
Κάθε υγιής, λειτουργική σχέση, για να εξελιχθεί, απαιτεί προσωπική δουλειά, προσπάθεια και δέσμευση, αλλά προσφέρει σε κάθε σύντροφο φροντίδα, στήριξη, βαθιά σύνδεση και συναισθηματική πληρότητα…
Διάβασε επίσης: Γνωρίζετε γιατί ερωτευόμαστε;
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.