Δεν έχω γυμναστεί ποτέ ̇ πώς να ξεκινήσω;

Είναι το ερώτημα που γεννάται σε όλους τους υποψήφιους νεοεισερχόμενους στο fitness! Είναι λογικό. Υπάρχει απάντηση σε αυτό, αλλά δεν είναι ίδια για όλους.

Η ατομικότητα του καθενός, με πλήθος παραγόντων να την επηρεάζουν, καθορίζει ποιος είναι ο ορθότερος τρόπος να προσεγγίσει το θέμα «άσκηση»

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συμβουλές, που, καλό θα ήταν, να ληφθούν υπόψη και να εφαρμοστούν.

Πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη σε έναν καρδιολόγο, εφαρμόζοντας, ιδανικά, ένα τεστ κοπώσεως.

Η άσκηση απαιτεί να έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης της υγείας μας, τόσο εμείς όσο και ο προπονητής μας. Εφόσον πήραμε το πράσινο φως, μπορούμε να ξεκινήσουμε, πλέον, την άσκηση.

Διάβασε επίσης: Γνωριμία με το Fitness

Το ότι δεν είχαμε γυμναστεί ποτέ μέχρι χθες δεν σημαίνει ότι από σήμερα ξεκινάει ένας φρενήρης αγώνας δρόμου.

Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε, γρήγορα, την απόσταση, πολλά αρνητικά μπορούν να προκύψουν. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή και ωριμότητα. Θέτουμε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους. Αρχικά, κοντινούς και, στη συνέχεια, όλο και πιο μακρινούς.

Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε τόσο την υγεία μας όσο και την ψυχολογία μας. Διότι θέλουμε να αποφύγουμε τόσο την υπερκόπωση, ή κάποιον τραυματισμό, όσο και την απογοήτευση.

Θα πρέπει να αποφύγουμε τις υψηλές εντάσεις, και να ξεκινήσουμε με έναν συνδυασμό ήπιας αερόβιας άσκησης και ήπιας προπόνησης αντιστάσεων, κυρίως σε μηχανήματα.

Ειδικά για την περίοδο προσαρμογής μας, η οποία διαρκεί από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αποφεύγουμε να νιώθουμε το αίσθημα της εξάντλησης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Όχι λόγω ευκολίας ή τεμπελιάς, προφανώς, αλλά επειδή το σώμα μας δεν είναι ακόμη έτοιμο να τη διαχειριστεί.

Ως αρχάριοι, στοχεύουμε να βελτιώσουμε και την καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα αλλά και τη νευρομυϊκή, όσο το δυνατόν, παράλληλα.

Πάντα, το πρώτο πράγμα που κάνουμε, όταν βρεθούμε στον χώρο, είναι μια γενική προθέρμανση διατάσεων και κινητικότητας.

Στόχος μας να προετοιμάσουμε το σώμα μας για το κύριο μέρος της προπόνησης.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε να ασκηθούμε με αντιστάσεις στα μηχανήματα, επιδιώκοντας τη νευρομυϊκή βελτίωση.

Όντες αρχάριοι, αποφεύγουμε τα ελεύθερα βάρη. Τα μηχανήματα ορίζουν την κίνησή μας. Αντιθέτως, τα ελεύθερα βάρη απαιτούν υπόβαθρο τεχνικής, καθώς καλούμαστε εμείς να ορίσουμε και να ελέγξουμε την κίνηση.

Σε περίπτωση που δεν κατέχουμε την τεχνική εκτέλεσης υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Ακόμα και για τα μηχανήματα, όμως, ζητάμε την καθοδήγηση κάποιου γυμναστή, μέχρι να εξοικειωθούμε με αυτά.

Διάβασε επίσης: Είμαι γυναίκα: Να κάνω βάρη, και γιατί;

Δεν έχω γυμναστεί ποτέ ̇ πώς να ξεκινήσω;

Η κάθε προπόνησή μας πρέπει να στοχεύει στην εκγύμναση όλου του σώματος.

Σίγουρα, αποφεύγουμε να λειτουργούμε επιλεκτικά, δίνοντας έμφαση, για παράδειγμα, στα πόδια ή στο στήθος κλπ.
Αν κάπου θέλαμε να στρέψουμε, λίγο παραπάνω, την προσοχή μας, θα το κάναμε στην πιο αδύναμη μυϊκή μας ομάδα, και όχι στην αγαπημένη μας.

Η καρδιοαναπνευστική άσκηση σε διάδρομο, ποδήλατο κλπ. γίνεται στο τέλος της προπόνησης.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η αερόβια ικανότητα βελτιώνεται πιο εύκολα απ’ όλες τις άλλες, ακόμα και αν είμαστε, σχετικά, κουρασμένοι. Ούτε εδώ, όμως, θέλουμε μεγάλη ένταση. Από τη μία ο μυς της καρδιάς, και από την άλλη οι αρθρώσεις, δεν έχουν αποκτήσει προσαρμογές, ώστε να αντέξουν έντονη επιβάρυνση.

Όσον αφορά στα προγράμματα αιθουσών, σίγουρα, αποφεύγουμε τα δυναμικά για το πρώτο διάστημα.

Από την άλλη, καλό είναι να επιδιώξουμε να συμμετέχουμε σε pilates και yoga. Θα μας βοηθήσουν, αρκετά, στην κατανόηση του σώματός μας, στην ευκαμψία και στη γενική ενδυνάμωση.

Οι παρακάτω αποτελούν κάποιες ειδικές ομάδες πληθυσμού, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες, για να εισέλθουν, ομαλά και με ασφάλεια, στον χώρο του fitness.

Αυτές είναι:

  • παχύσαρκοι,
  • διαβητικοί,
  • καρδιοπαθείς,
  • καρκινοπαθείς,
  • ηλικιωμένοι,
  • οστεοπορωτικοί,
  • ασθματικοί,
  • έγγυες – λεχωίδες.

Στην ερώτηση λοιπόν: “Δεν έχω γυμναστεί ποτέ ̇ πώς να ξεκινήσω;”, το κυριότερο είναι να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά!

Διάβασε επίσης: Η άσκηση ωφελεί τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.