Ένα απόσπασμα για τη φιλία από το βιβλίο “Ο Μικρός Πρίγκιπας” :
Στο βιβλίο του Antoine de saint Exupery ο μικρός πρίγκιπας, με τα αθώα αλλά, πάντα, εύστοχα ερωτήματά του, προσπαθεί να μάθει την ουσία των πραγμάτων και να πάρει απαντήσεις μέσα από τις εμπειρίες, τις συναντήσεις με ανθρώπους και ζώα, και τα ταξίδια του. Η συνάντησή του με την αλεπού είναι κομβικής σημασίας, γιατί εκεί μαθαίνει για το «ημέρωμα».
-Ψάχνω για φίλους, είπε ο μικρός πρίγκιπας.Τι θα πει εξημερώνω;
-Είναι μια πράξη που παραμελείται πάρα πολύ συχνά, είπε η Αλεπού. Εξημερώνω σημαίνει κάνω δεσμούς.
-Κάνω δεσμούς;
-Ακριβώς αυτό, είπε η Αλεπού. Για μένα δεν είσαι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό αγόρι όμοιο με εκατό χιλιάδες άλλα μικρά αγόρια. Και δεν σε χρειάζομαι. Και εσύ, από τη δική σου πλευρά, δεν με έχεις καμία ανάγκη. Για σένα δεν είμαι τίποτα περισσότερο από μια αλεπού όπως εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Αλλά αν με εξημερώσεις, τότε θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Για μένα θα είσαι μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Για σένα θα είμαι μοναδική σε όλο τον κόσμο…
Για τον μικρό πρίγκιπα και την αλεπού, η φιλία είναι το αποτέλεσμα του ημερώματος. Είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ψυχικού δεσμού που κάνει τη ζωή λιγότερο μονότονη.
Η μοναδικότητα, η αυτοθυσία, η ευθύνη, η αφοσίωση είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της φιλίας που την κάνουν τόσο σημαντική στη ζωή των ανθρώπων, καθώς ασκεί μεγάλη επιρροή τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή.
Η φιλία στην παιδική ηλικία
Η φιλία αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα για την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από τις φιλικές σχέσεις τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να στηρίζουν το ένα το άλλο, να κατανοούν και να χτίζουν ισχυρούς δεσμούς.
Η φιλία στην προσχολική ηλικία είναι ασταθής και μεταβαλλόμενη, όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει, αναζητεί, ολοένα και περισσότερο, την ανάπτυξη σταθερών συναισθηματικών δεσμών, επιλέγοντας τους φίλους του και τις παρέες.
- Μεταξύ 3 έως 6 ετών τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες αποτελούν το επίκεντρο μιας παρέας. Το μοίρασμα των παιχνιδιών και η τήρηση της σειράς είναι κάτι που κατακτάται σταδιακά, ενώ οι συγκρούσεις, συνήθως, αφορούν στο μοίρασμα του παιχνιδιού ή του χώρου, στη νίκη ή στη θέσπιση κανόνων.
- Μεταξύ 6 έως 9 ετών πρωτοσυναντάται η έννοια του καλύτερου φίλου. Στις σχέσεις υπάρχει μεγαλύτερη αμοιβαιότητα, γνησιότητα στα μοιράσματα, και η αίσθηση του δικαίου για τη λύση των συγκρούσεων.
- Μεταξύ 9 έως 13 ετών οι επιλογές των φίλων γίνονται βάσει φύλου αλλά και προσωπικότητας. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή εμπιστεύονται στους φίλους σημαντικά μυστικά τους, νιώθουν ότι οι φίλοι πρέπει να έχουν τις ίδιες αξίες και πεποιθήσεις, υπάρχει μεγαλύτερη έκφραση συναισθημάτων. Σε αυτήν τη φάση οι απόψεις των γονέων μπορεί να αγνοηθούν συγκριτικά με την άποψη των «κολλητών», και οι φίλοι αποζητούν τις συμβουλές των φίλων. Η επιτυχής λύση μιας σύγκρουσης σε αυτή τη φάση δυναμώνει μία φιλία.
- Στην εφηβεία οι φίλοι πλέον έχουν να κάνουν με την αποδοχή. Ο φίλος πλέον αποδέχεται τον φίλο για τις αξίες, την προσωπικότητα, τα πιστεύω, ακόμα και αν δεν είναι ίδια, αρκεί να υπάρχει η αίσθηση της πίστης και της αποδοχής.
Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να έχουν φίλους;
- Μέσα από τις φιλικές σχέσεις τα παιδιά, ανάλογα με την αναπτυξιακή τους ηλικία, εξασκούν τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων κι ενσυναίσθησης.
- Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης δυσκολιών στην κοινωνική και συναισθηματική ζωή, ελαχιστοποιώντας και την πιθανότητα εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης στην ενήλικη ζωή.
- Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται και να λειτουργεί σε ομάδες.
- Αποκλείει τις πιθανότητες να γίνει θύμα σχολικού εκφοβισμού.
- Μαθαίνει να αναγνωρίζει και να διορθώνει τα λάθη του ζητώντας συγγνώμη και προσπαθώντας να μην επαναλάβει μια ενοχλητική συμπεριφορά.
- Μαθαίνει να εμπιστεύεται και να ματαιώνεται μέσα από το τέλος μιας φιλικής σχέσης, αποκτώντας, έτσι, τα κριτήρια, προκειμένου να έχει λειτουργικές σχέσεις στη ζωή.
Η φιλία στην ενήλικη ζωή
Τι γίνεται, λοιπόν, στην ενήλικη ζωή; Όταν οι υποχρεώσεις και προτεραιότητες αλλάζουν, όταν ο χρόνος περιορίζεται, τι ρόλο καταλαμβάνει η φιλία στη ζωή μας;
Η φιλία στην ενήλικη ζωή είναι ευθύνη κι επιλογή.
Πλέον τα κριτήρια επιλογής των φίλων είναι ξεκάθαρα και, ενδεχομένως, πιο ώριμα, γι’ αυτό και οι φίλοι μπορεί να είναι και λιγότεροι. Ο ώριμος ενήλικας πλέον ξεχωρίζει τον φίλο από την παρέα, και γνωρίζει ότι ο φίλος είναι παρών, ακόμη και όταν δεν είναι.
Οι ενήλικοι φίλοι μπορεί να μη βλέπονται τόσο συχνά, όμως, το είδος της σχέσης και η ποιότητά της δεν αλλάζουν. Ο φίλος παραμένει δίπλα σε όλες τις μεγάλες και μικρές αλλαγές της ζωής. Επαγγελματικές επιλογές, γάμους, χωρισμούς, γονεϊκότητα, απώλειες. Με διακριτικότητα αλλά ενδιαφέρον παραμένει στήριγμα στις προσωπικές στιγμές του φίλου.
“Ο Μικρός Πρίγκιπας”
Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού χτίζουν μία σχέση φιλίας. Μία φιλία θέλει υπομονή, μεθοδικότητα και χρόνο. Ο μικρός πρίγκιπας αναγνωρίζει ότι τα ταξίδια του, οι αναζητήσεις του δεν θα είχαν κανένα νόημα, αν δε μοιραζόταν αυτές τις στιγμές με την αλεπού. Αυτό την έκανε μοναδική.
Η φροντίδα που του έδωσε, γιατί, μέσα από την επιμονή και τη σοφία της, του έδειξε πώς να είναι φίλος. Ακόμη και τη στιγμή που αποχαιρετούσε ο ένας τον άλλον, η αλεπού τού μοιράστηκε το μυστικό της φιλίας παραμένοντας δίπλα του, ακόμα και αν δε θα τον ξανασυναντούσε.
-Γεια σου, είπε …
-Γεια σου, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: δεν βλέπει κανείς πολύ καλά παρά μονάχα με την καρδιά. Ότι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια.
-Ότι είναι σημαντικό δεν το βλέπουν τα μάτια, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
-Είναι ο χρόνος που έχεις χάσει για το τριαντάφυλλό σου και που το κάνει τόσο σημαντικό.
-Είναι ο χρόνος που έχω χάσει για το τριαντάφυλλό μου … έκανε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
-Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια, είπε η αλεπού. Όμως εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Να γίνεις υπεύθυνος για πάντα εκείνου που έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου …
-Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου… επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να μην το ξεχάσει.
Οι φίλοι μας είναι ο καθρέφτης των επιλογών μας.
Μέσα από τις φιλίες μας, άλλωστε, μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μέσα από τις φιλίες μας μεγαλώνουμε. Αν, λοιπόν, έχεις έναν τέτοιο φίλο που μεγαλώνεις μαζί του, προσπάθησε να είσαι δίπλα του.
Φωτογραφίες από το Pixabay
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.