Όπως είναι γνωστό η γήρανση φέρει μια σειρά από μυοσκελετικές και πνευματικές φθορές για το ανθρώπινο σώμα. Με το πέρας του χρόνου υπάρχει εκφυλισμός των κυττάρων και μείωση της άλυπης μάζας. Επιπλέον μέσω επιστημονικών μελετών έχουν παρατηρηθεί και αλλαγές της δομής των μυϊκών ινών.

Συγκεκριμένα υπάρχει μετατροπή των μυϊκών ινών ταχείας συστολής σε βραδείας που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της μυϊκής ισχύος σε αυτά τα άτομα.

Καθώς φυσικά παρατηρείτε μείωση της οστικής πυκνότητας και της λίπανσης των αρθρώσεων προκαλώντας κινητικές δυσλειτουργίες ή ακινητοποίηση. Όπου συνδέετε άμεσα με την πτώση της αερόβιας ικανότητας και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ενδιαφέρει: Η πρωινή σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η σημασία της προπόνησης δύναμης

Καθώς η θνησιμότητα ετεροκαθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι κάποια ασθένεια ή ένα τυχαίο γεγονός (πχ πτώση). Υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει προπόνηση δύναμης και αερόβιας ικανότητας, ισορροπημένη διατροφή, ποιοτικού ύπνου και μειωμένα επίπεδα στρες.

Οι δυο σημαντικότεροι παράμετροι της φυσικής κατάστασης είναι η αερόβια ικανότητα και η μυϊκή δύναμη. Σε νεαρή ηλικία προτείνεται η έμφαση της προπόνησης να δίνεται στην αερόβια ικανότητα.

Όσο ένας άνθρωπος μεγαλώνει αυξάνονται οι ανάγκες του για προπόνηση δύναμης και η έμφαση θα πρέπει αν δίνεται εκεί. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι 20-30 λεπτά άσκηση αντιστάσεων 2-3 φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, καρκίνου, διαβήτη και οστεοπόρωσης.

Η πτώση της μυϊκής δύναμης κατά την γήρανση είναι αναπόφευκτη παρόλα αυτά άτομα που ασκούνται τακτικά από νεαρή ηλικία διατηρούν ένα μέρος της μυϊκής τους μάζας που τους καθιστά λειτουργικούς. Επομένως αν συγκρίνουμε έναν χρόνια ασκούμενο με έναν αγύμναστο θα δούμε ότι ενώ και οι δυο έχουν πτωτική πορεία ο πρώτος έχει περισσότερη μάζα να ¨θυσιάσει¨.

Δύναμη λαβής και θνησιμότητα

Η μυϊκή δύναμη και συγκεκριμένα η δύναμη της λαβής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Επίσης σύμφωνα με τον ερευνητή Richard G Carson τα άτομα με μεγαλύτερη δύναμη λαβής είχαν πιο ανεπτυγμένη γνωσιακή λειτουργεία κατά την γήρανση.

Σε μια μελέτη των Carlos A Celis-Morales 1, Paul Welsh et al στην μεγάλη Βρετανία με δείγμα 502.293 χιλιάδες ηλικιωμένους (>65) ασθενείς διαφόρων παθήσεων. Παρατηρήθηκε ότι μια μείωση της τάξης των 5 κιλών στο χειροδυναμόμετρο συσχετίζονταν με αυξημένη θνησιμότητα σε όλες τις παθήσεις.

Πως δημιουργήθηκε όμως αυτή η συσχέτιση; Πως η δύναμη περιορισμένων μυϊκών ομάδων επηρεάζει τόσα ζωτικά όργανα και επιδρά στην φυσιολογία;

Πιθανή εξήγηση σε αυτό το ερώτημα είναι η μείωση της πιθανότητας πτώσεων. Σαν αποτέλεσμα της πτώσης και λόγο της μειωμένης οστικής πυκνότητας εγκυμονεί κίνδυνος κατάγματος.

Το κάταγμα θα οδηγήσει σε ακινητοποίηση, η ακινητοποίηση σε πτώση της φυσικής κατάστασης και συνάμα αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό καθιστά το άτομο εξαιρετικά ευάλωτο και μειώνει την ικανότητα αντιμετώπισης κοινών παθήσεων όπου μαζί με συνοσηρότητες οδηγούν στον θάνατο.

Διαβάστε περισσότερα στο: maxmag.gr

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζεις ότι η γυμναστική κάνει καλό στο μυαλό σου;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.