H κλιματική αλλαγή μάς έχει υποβάλει σε διαδικασίες που είναι πρωτόγνωρες και απαιτητικές, ως προς τη δυνατότητά μας να λειτουργήσουμε κατά τρόπο που να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών σε όλον τον κόσμο και της ακραίας ζέστης που απειλεί την υγεία μας, επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Advance» ενημερώνει ότι το όριά μας είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου -σε θερμοκρασία του σώματος, και όχι του περιβάλλοντος στο οποίο είμαστε.

Εκεί έφτασε η θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα, με την οποία έγινε η μέτρηση στο δείγμα (τους εθελοντές) της έρευνας. Στο πλαίσιο της μελέτης, το θερμόμετρο καλύφτηκε με ύφασμα που ήταν εμποτισμένο με νερό. Ελήφθησαν υπ’ όψιν η θερμότητα και η υγρασία του αέρα. Επισημάνθηκε πως η υγρασία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερο νερό υπάρχει στον αέρα τόσο πιο δύσκολο είναι να «εξατμιστεί» ο ιδρώτας από το σώμα μας -και ως εκ τούτου να «πέσει» η θερμοκρασία του.

Επειδή μπορεί να μην είχατε διαβάσει τι πρέπει να φοράμε στον καύσωνα για να προφυλάξουμε το σώμα μας, κάντε έναν κόπο να δείτε το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με τα ρούχα μας. Αν δεν έχετε χρόνο, κρατείστε πως ο ιδρώτας είναι αυτός που ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματός μας -άρα μην τον φοβάστε και μην τον αποφεύγετε.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου Jet Propulsion της ΝΑSA, Κόλιν Ρέιμοντ, ο οποίος ερευνά την ακραία ζέστη ενημερώνει μέσω του «Live Science» πως η αντοχή του ανθρώπινου σώματος στις υψηλές θερμοκρασίες εξαρτάται, ως επί το πλείστον, από την υγρασία. Όταν είναι χαμηλό το ποσοστό και η θερμοκρασία είναι υψηλή ή τούμπαλιν, το σώμα μας δε φτάνει στα όρια της αντοχής του. Όταν, τώρα, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Θέλετε παράδειγμα;

Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 46.1 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στο 30%, ο υγρός λαμπτήρας (και ως εκ τούτου το σώμα μας) φτάνει στους 30.5 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 38.9 Κελσίου και η υγρασία στο 77%, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα φτάνει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο άνθρωπος αντέχει έως 3 ώρες σε συνθήκη υπερθερμίας
«Ο λόγος που ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές θερμοκρασίες που συνδυάζονται με υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. Ιδρώνουμε, μεν, αλλά δεν μπορούμε να δροσίσουμε το σώμα μας», αφού δεν μπορεί να «εξατμιστεί» ο ιδρώτας μας, εξηγεί ο κύριος Ρέιμοντ. Σύμφωνα με το «National Institutes of Health», το σώμα μας μπαίνει σε συνθήκη υπερθερμίας (πάνω των 40 βαθμών Κελσίου) και αυτό οδηγεί σε συμπτώματα, όπως η αύξηση των παλμών, η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, η έλλειψη εφίδρωσης, η λιποθυμία και το κώμα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν προκαλείται άμεσος θάνατος. Χρειάζονται περίπου 3 ώρες, έως ότου το σώμα χάνει κάθε δυνατότητα να επιβιώσει σε αυτήν τη συνθήκη. Ο ερευνητής της NASA εξήγησε πως οι επιστήμονες δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια το ακριβές διάστημα που το σώμα δηλώνει αδυναμία. Εν τούτοις, γίνονται μελέτες με εθελοντές να μπαίνουν σε δεξαμενές ζεστού νερού και να μένουν εκεί έως ότου η θερμοκρασία του σώματός τους ανέβει ανεξέλεγκτα.

Επιπροσθέτως, οι 35 βαθμοί Κελσίου που αναφέρονται ως όριο της σωματικής θερμοκρασίας στην ακραία ζέστη, επίσης, δεν έχουν προσδιοριστεί με πάσα ακρίβεια, με τον κύριο Ρέιμοντ να λέει πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεταξύ των 34 και 36.5 βαθμών Κελσίου.

Οι ειδικοί ενημερώνουν πως, ευτυχώς για όλους μας, εκεί που το σώμα μας δεν μπορεί να ρυθμίσει με φυσιολογικές μεθόδους τη θερμοκρασία του, υπάρχουν τα κλιματιστικά για να βοηθήσουν.

Για το τέλος αφήσαμε την καλή είδηση της ημέρας:

Σύμφωνα με το Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, «κατά κανόνα, στους καύσωνες στην Ελλάδα όταν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες η υγρασία είναι στο 20 με 25%». Άρα, ας κάνουμε υπομονή, ας είμαστε στοιχειωδώς προσεκτικοί και όλα θα πάνε καλά.

Πηγή: news247.gr

Διάβασε επίσης: Ο μακρύς πρώτος φετινός καύσωνας σε αριθμούς και ρεκόρ

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.