Λιποδιαλύτες για γρήγορο αδυνάτισμα: ευλογία ή απειλή;

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής της σύγχρονης κοινωνίας επιτάσσουν την ανθρώπινη απαίτηση για ικανοποιητικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία και τα περιττά κιλά αποτελούν ίσως το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα υγείας που απασχολεί τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του, ο τελευταίος προσπαθεί συνεχώς να βρει εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους αδυνατίσματος, που να μην περιλαμβάνουν την κουραστική και χρονοβόρα σωματική άσκηση, ή τις στερητικές δίαιτες.

Οι λεγόμενοι λιποδιαλύτες, ουσίες, δηλαδή, που υπόσχονται μείωση του σωματικού βάρους, μέσω επιτάχυνσης της καύσης των λιπών, είναι ένας από αυτούς τους τρόπους.

Δυστυχώς, η ιατρική επιστήμη διαθέτει πολύ λίγα δεδομένα για να υποστηρίξει το προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας αυτών των ουσιών. Στο παρόν άρθρο του «my-Fitness.gr» θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε, συνοπτικά, τους επικρατέστερους λιποδιαλύτες, καθώς και να προσδιορίσουμε το αν, τελικά, κάνουν αυτό που υπόσχονται, ή αν πρόκειται για έναν μύθο που μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βοηθά στην απώλεια βάρους

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή της εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες μη συμβατικές μέθοδοι και φαρμακευτικοί παράγοντες που υπόσχονται γρήγορη και αποτελεσματική μείωση του σωματικού βάρους.

Αυτή τη στιγμή, η εν λόγω αποτελεσματικότητα υποστηρίζεται από πολύ λίγα, ή και αμφισβητούμενα, επιστημονικά δεδομένα. Αλλά ακόμα και οι φαρμακευτικοί παράγοντες που, πραγματικά, επιτυγχάνουν τον παραπάνω στόχο, συχνά φαίνεται να έχουν και σοβαρές παρενέργειες, ή, κατά την παρασκευή τους, επιμολύνονται και με άλλες επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι για παράδειγμα η 2, 4 δινιτροφαινόλη (2, 4 Dinitrophenol – DNP).

Τέτοιοι παράγοντες είναι οι λιποδιαλύτες, οι οποίοι θεωρείται ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό της καύσης των λιπών, ωθούν τον οργανισμό στο να καταναλώνει εύκολα περισσότερες θερμίδες και επιταχύνουν την αποδόμηση του επικίνδυνου λιπώδους ιστού.

Tα χάπια αδυνατίσματος

Σήμερα υπάρχουν τρία κυρίαρχα συστατικά από τα οποία φτιάχνονται τα χάπια αδυνατίσματος:

  1. η εφέδρα (ή αλλιώς Ma Huang) που εμπεριέχει την εφεδρίνη,
  2. η καφεΐνη και
  3. η ασπιρίνη (που εξάγεται από την ιτιά τη λευκή).

Ο συνδυασμός χορήγησης της ασπιρίνης με την καφεΐνη αυξάνει τη δράση της εφεδρίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί, βραχυπρόθεσμα, μείωση του σωματικού βάρους, μέσω απώλειας της όρεξης.

 Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να καταγράφει τον βαθμό μείωσης του σωματικού βάρους σε συστηματική χρήση αυτών των χαπιών για περισσότερο από έξι μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σαφή στοιχεία που συσχετίζουν την κατάχρηση των παραπάνω ουσιών με πλήθος ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ναυτίες, εμέτους, άγχος, αϋπνίες, κεφαλαλγίες, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό, ψυχώσεις, εθισμό, αφυδάτωση, αρτηριακή υπέρταση, ταχυπαλμίες, αρρυθμίες και έμφραγμα.

Ωστόσο, οι πιο σοβαρές από αυτές τις παρενέργειες, όπως το εγκεφαλικό, το έμφραγμα και οι ψυχώσεις, δεν έχουν τεκμηριωθεί, επαρκώς, ως άμεσα σχετιζόμενες με τη συστηματική κατανάλωση του συνδυασμού επινεφρίνης και καφεΐνης.

Ειδικότερα η καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που ως χάπι απώλειας βάρους είχε απαγορευτεί από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration – FDA), θεωρείται, γενικά, ότι είναι ένα τονωτικό που αυξάνει την εγρήγορση και την αντοχή για σωματικές δραστηριότητες, επάγοντας, έτσι, την καύση των λιπών, άρα και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η διουρητική της δράση είναι αυτή που προκαλεί απώλεια υγρών από τον οργανισμό, και, τελικά, μία πλασματική μείωση του βάρους, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να έχουμε και πραγματική καύση του αποθηκευμένου λίπους.

Αντίθετα, συστηματική κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει το άγχος και το στρες, με αποτέλεσμα να υπερεκκρίνονται ορμόνες, όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη (η γνωστή μας αδρεναλίνη).

Αυτές με τη σειρά τους όχι μόνο αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, αλλά προδιαθέτουν σε απορρύθμιση των μηχανισμών ελέγχου του σωματικού βάρους και οδηγούν σε αύξηση της όρεξης. Ειδικά η κορτιζόλη, προκαλεί επιπλέον εντοπισμένη συσσώρευση του σπλαγχνικού λίπους στην κοιλιά.

Οι λιποδιαλύτες

Πραγματικά είναι άπειρο το πλήθος των αποκαλούμενων λιποδιαλυτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι πιο δημοφιλείς λιποδιαλύτες είναι η καφεΐνη που αναλύσαμε παραπάνω, η L – καρνιτίνη, η ταυρίνη, το πράσινο τσάι, η φορσκολίνη, τα φαιοφύκη, η φουκοξανθίνη, το χρώμιο και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.

H L – καρνιτίνη είναι μία ουσία παρόμοια με τις βιταμίνες, συντίθεται στο ήπαρ και στους νεφρούς, αλλά, ταυτόχρονα, την προσλαμβάνουμε και με τη διατροφή μας από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η φορσκολίνη παράγεται από το ινδικό βότανο Coleus Forskohlii, η φουκοξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στα καφέ φύκια (Undaria pinnatifida) και η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται σε ορισμένα ενεργειακά ποτά. Οι τέσσερις αυτές ουσίες, αν και έχουν συσχετιστεί με αυξημένο μεταβολισμό καύσης των λιπών, στην πράξη δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι παρέχουν και μείωση του σωματικού βάρους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: my-fitness.gr

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.