Χρήστος Αραμπατζής
Χρήστος Αραμπατζής

Η νέα χρονιά ξεκινάει με μία πολύ όμορφη και αποκαλυπτική  συνέντευξη με τον ψυχολόγο και υπνοθεραπευτή, Χρήστο Αραμπατζή. Μας μιλάει για τη ζωή του, τι ακριβώς είναι η υπνοθεραπεία, πώς λειτουργεί, αλλά και πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω το 2020, και να κάνουμε μία νέα αρχή!

Τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς με την προσωποκεντρική και focusing βιωματική ψυχοθεραπεία αλλά και με την υπνοθεραπεία;

Ήταν μια περίοδος στη ζωή μου που επέλεξα να αφήσω την επαγγελματική μου καριέρα στα οικονομικά, λόγω έντονης πίεσης, αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης.
Για να ξεπεράσω την επίπονη ψυχική υγεία μου, απομονώθηκα και άρχισα να αναζητώ τον εαυτό μου με διάφορους τρόπους. Βιβλία, βιωματικά σεμινάρια (ειδικά το μοναδικό INSGHT), μεθόδοι νοητικής νοημοσύνης, διαλογισμοί, ειδικοί κ.ο.κ. με οδήγησαν, στο τέλος, να σπουδάσω ψυχοθεραπεία και, κάθε μορφής εναλλακτικών μεθόδων, αυτοβελτίωση, διότι έβλεπα, άμεσα, τα αποτελέσματα πάνω μου.

Η προσωποκεντρική συμβουλευτική και focusing βιωματική ψυχοθεραπεία είναι αυτή με την οποία ταυτίστηκα, και διαμόρφωσε τον κόσμο μου και την αντίληψή μου. Ταυτόχρονα, δημιούργησα και ένα κέντρο προσωπικής ανάπτυξης στο οποίο διοργάνωνα και παρακολουθούσα κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον χώρο της ψυχολογίας.

Η εκπαίδευση στην ύπνωση ήταν ένας σταθμός για ‘μένα να κατανοήσω και να απελευθερώσω, με ευκολία, περιοριστικούς τρόπους σκέψεων και συμπεριφορών που είχα στη ζωή μου. Αργότερα, εκπαιδεύτηκα στο Life Coaching, στη Συστημική, στο Ψυχόδραμμα, στη Gestald, στο NLP, και συνεχίζω να επιμορφώνομαι, ώστε να έχω τα κατάλληλα εργαλεία για τους πελάτες μου. Και δε νομίζω να μη συνεχίζω…

Τι είναι η υπνοθεραπεία, και πώς λειτουργεί;

Η υπνοθεραπεία είναι ένα συνδυασμός της ύπνωσης με τη θεραπεία. Η ύπνωση δεν είναι ύπνος. Είναι μία φυσιολογική και συνηθισμένη κατάσταση του νου μας, όταν εστιάζεται κάπου συγκεκριμένα και μας δημιουργεί μια αίσθηση ονειροπόλησης ή αυτοματισμού.

Σε συνδυασμό με τη σωματική χαλάρωση, δημιουργεί μία καταστολή της κριτικής και συνειδητής μας πλευράς, δίνοντας χώρο στην πρόσβαση και εξερεύνηση του υποσυνείδητού μας, από πολλές σκοπιές, για διάφορους λόγους. Αυτή η κατάσταση επιτυγχάνεται με απλές φυσικές τεχνικές σωματικής και νοητικής εστίασης -χαλάρωσης.

Η θεραπεία είναι η διαδικαστική τεχνική που αξιοποιεί την κατάσταση της ύπνωσης, ώστε να ανακαλυφθούν, συνειδητοποιηθούν αιτίες κάποιου προβλήματος και να διαγραφούν ή να διαφοροποιηθούν μέσω των εικόνων, των αισθήσεων και συγκεκριμένων λεκτικών υποβολών.

Η υπνοθεραπεία είναι μία ασφαλής τεχνική, αφού η σοφία του υποσυνείδητου δε θα εκφράσει ποτέ κάτι που δεν μπορεί ο πελάτης να το διαχειριστεί. Αντιθέτως, υπάρχει διαισθητικός έλεγχος για οτιδήποτε είναι εις βάρος του θεραπευόμενου.

Σε τι διαφέρει η ύπνωση από άλλες θεραπευτικές μεθόδους;

Η αποτελεσματικότητά της σε ορισμένα θέματα, όπως φοβίες, κρίσεις πανικού, μετατραυματικά στρες, περιοριστικές πεποιθήσεις, αγχώδεις διαταραχές, επιβλαβείς συνήθειες, αυτοπεποίθηση κ.ά. είναι εντυπωσιακή σε σχέση με τις κλασικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας. Είναι, θα έλεγα, ένας σύντομος δρόμος προς την αποκάλυψη και την άμεση αλλαγή.

Η άμεση πρόσβαση που δίνεται μέσω της ύπνωσης στον βιοϋπολογιστή μας, που είναι ο εγκέφαλος, και οι αλλαγές που συντελλούνται στο νευροδιαβιβαστικό και νευρωνικό σύστημα, είναι μία από τις σημαντικές ανακαλύψεις που έκανε η νευροεπιστήμη για τη διαμόρφωση πολλών δυσλειτουργικών προτύπων και διαστρεβλωμένων μοτίβων, αλλά και την ενίσχυση θετικών χαρακτηριστικών.
Και αυτό συμβαίνει στην υπνοθεραπεία.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες στη δουλειά σου;

Δεν μπορώ να συγκεκριμενοποιήσω κάτι, διότι κάθε ημέρα, κάθε πελάτης, κάθε σεμινάριο, κάθε ομιλία είναι για ‘μένα μία καινούργια πρόκληση, και αυτό το ονοματίζω μαγεία.
Ένας δύσκολος πελάτης με έντονα ψυχικά συμπτώματα, μια ομιλία με 500 άτομα, μια εκπαίδευση για δημόσια ομιλία με επιφανείς επαγγελματίες, ή ένας έρωτας στα πλαίσια θεραπευτικής διαδικασίας που μπορεί να προκύψει, είναι προκλήσεις που, απλά, με διευρύνουν σαν άνθρωπο, με κάνουν πιο δυνατό και μου προσφέρουν ορίζοντες στη ζωή!

Χρήστος Αραμπατζής

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που ξεπέρασες στη ζωή σου;

Θα το συνοψίσω με μία γενικότητα, μιας και κάθε εμπόδιό μας εκείνη τη στιγμή είναι θεόρατο για εμάς.
Οι ασυνείδητες, παρορμητικές, σκοτεινές πλευρές μου.
Τις σκέψεις μου για εγκατάλειψη της ζωής, τις οικονομικές μου καταστροφές, τον πόνο που, ασυνείδητα, προκάλεσα σε κάποιους ανθρώπους με τις συμπεριφορές μου ή την απογοήτευση που ένιωσα κι εγώ από κάποιους.

Πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω το 2020, με όλες τις δυσκολίες του, και να κάνουμε μία νέα αρχή;

Το 2020 υπήρξε μία πρωτόγνωρη χρονιά για όλη την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην αγχώθηκε, φοβήθηκε ή ξεβολεύτηκε από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, λόγω της πανδημίας. Ήταν μία πρόκληση για όλους μας να αντιμετωπίσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτές τις επώδυνες συνθήκες. Φόβος πόνου ή θανάτου, εγκλεισμός, οικονομική δυσχέρεια, στέρηση ελευθερίας, αλλαγές συνηθειών και άλλα πολλά έθαψαν την παλιά μας ζωή, αλλά, παράλληλα, μας έστρεψαν προς την αναγνώριση του εαυτού μας και των ορίων του.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι μια κρίση είναι μία αλλαγή που προσπαθεί να συμβεί, και ότι πάντα κρύβεται μια ευκαιρία που χρειάζεται να την αναγνωρίσουμε και να την αρπάξουμε. Επομένως, είναι εποικοδομητικό να κρατήσουμε αυτήν την εμπειρία ενδοσκόπησης και δυσκολίας ως παρακαταθήκη για το μέλλον μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο να διαγνώσει τα μαθήματα που πήρε από αυτήν την εμπειρία και να την αξιοποιήσει στις επόμενες χρονιές. Να εκτιμήσουμε, να αναγνωρίσουμε, να αλλάξουμε, να κατανοήσουμε, να αγαπήσουμε…

Όπως είπε και ο Μίλτον Έρικσον (ψυχίατρος –υπνοθεραπευτής), πάντα υπάρχει σύγχυση και πόνος, πριν την αποκάλυψη του εαυτού μας.

Γνωρίζεις το κλειδί για την ευτυχία;

Το κλειδί για την ευτυχία είναι, σίγουρα, προσωπική υπόθεση του καθενός. Για εμένα, μέσα από την εμπειρία μου ως άνθρωπος αλλά και ως ειδικός, η ευτυχία, τελικά, είναι μία αίσθηση ότι βρίσκομαι στη σωστή κατεύθυνση. Η σωστή κατεύθυνση του καθενός είναι να κάνει και να είναι ό,τι του φτερουγίζει και γαληνεύει την καρδιά του ισορροπημένα σε όλους τους τομείς.

Ευτυχία είναι να βρίσκω νόημα σε οτιδήποτε κάνω, να προσφέρω στους συνανθρώπους μου με οποιονδήποτε τρόπο, και να μαθαίνω, όλο και περισσότερο, να αγαπώ και να αγαπιέμαι. Η επένδυση στους ανθρώπους είναι συστατικό για τη νοηματοδότηση της ευτυχίας.

Ποιο είναι το μότο σου;

Να ξεζουμίζω την κάθε μου στιγμή, όσο απλή και εάν είναι, να εκτιμώ αυτά που έχω και μου προσφέρονται και να γίνομαι το καλύτερο που μπορώ, σωματικά και πνευματικά.
Να υποστηρίζω τις αποφάσεις μου με σθένος, και να προσφέρω χαρά, γέλιο, παιχνίδι και αγάπη στον εαυτό μου και στους άλλους!

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Να μη σταματώ να μαθαίνω, να δημιουργώ και να ζω!
Η συγγραφή ενός ιδιαίτερου και ξεχωριστού βιβλίου αυτοβελτίωσης, στοχευμένα ταξίδια που θα μου προσφέρουν περισσότερη εσωτερική γνώση, έμπνευση και εικόνες στο μυαλό μου, αλλά, περισσότερο, να γίνω ένας αφοσιωμένος, γεμάτος αγάπη, πατέρας…

Χρήστο, σε ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι να έχεις μία μαγική χρονιά, με υγεία, αγάπη, υπέροχες εμπειρίες και πολλές προσωπικές νίκες!

Διάβασε επίσης: Ο Δημήτρης Φλαμούρης αποκαλύπτει στο Miss Or Madam μερικά «ψυχο-λογικά» μυστικά για τη ζωή του!

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.