Ολέθριες σχέσεις και πώς μπορείτε να τις τερματίσετε

Όλοι, λίγο ή πολύ, μπορεί σε κάποια φάση της ζωή μας να νιώσαμε ένα μεγάλο πάθος για τον/την σύντροφό μας, να είχαμε την αίσθηση ότι δεν μπορούσαμε να ξεκολλήσουμε ο ένας από τον άλλον.

Πέρα, όμως, από την έντονη περίοδο πάθους που μπορεί να περάσουν όλοι οι άνθρωποι στις σχέσεις τους, υπάρχει και μία κατηγορία σχέσεων που το «μαζί» και το «χώρια» αποκτά άλλες διαστάσεις.

Ολέθριες σχέσεις

Μιλάμε για σχέσεις μέσα στις οποίες ένας από τους δυο είναι εθισμένος, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να πάρει απόσταση, ενώ τη θέλει, δεν μπορεί να βάλει όρια και, τέλος, δεν μπορεί να τερματίσει τη σχέση αυτή, ενώ νιώθει και αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελός του.

Να σημειώσουμε ότι, συχνά, πρακτικά ζητήματα, όπως η ύπαρξη παιδιών ή οικονομική εξάρτηση καθώς και κάποιες κοινωνικές ή/και προσωπικές μας πεποιθήσεις (π.χ. «Η αγάπη τα νικά όλα», «ο γάμος είναι ιερός και τα δεσμά του δεν σπάνε με τίποτα», «το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ασφάλεια», «Ο τερματισμός μιας σχέσης είναι αποτυχία», «Είναι ντροπή να είσαι μόνος/-η» κτλ) είναι λόγοι που μπορεί να μας δυσκολέψουν να τερματίσουμε μια σχέση.

Όταν, όμως, νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από μια «κακή σχέση», τότε είναι σημαντικό να δούμε τι γίνεται μ’ εμάς, και όχι τι έχει ο άλλος και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε.

Να διευκρινίσουμε πως όταν λέμε «κακή σχέση» δεν εννοούμε μια σχέση που περνάει μια δύσκολη περίοδο (πράγμα αναμενόμενο στις περισσότερες σχέσεις), αλλά εκείνη που οδηγεί σε αδιέξοδο όπως με κάποιον που είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, είτε γιατί είναι ήδη δεσμευμένος με κάποιον άλλο, είτε γιατί δεν θέλει να δεσμευτεί μαζί μας, είτε, τέλος, γιατί έχει γενικότερα θέματα ή δυσκολίες δέσμευσης.

Μιλάμε για μία σχέση όπου οι δύο σύντροφοι δεν έχουν κοινό τρόπο επικοινωνίας και δε δίνουν ή παίρνουν, πια, χαρά από το μαζί, που μέσα από τα χρόνια στερούνται συναισθημάτων που έχουν ανάγκη, όπως αγάπη, τρυφερότητα, ερωτική έλξη, ειλικρίνεια, σεβασμό και συναισθηματική υποστήριξη.

Όταν το κενό, η απόσταση, η μοναξιά και η στέρηση κυριαρχούν, και, ακόμα περισσότερο, όταν υπάρχει βία και, οποιασδήποτε μορφής, κακοποίηση, τότε σαφώς αναφερόμαστε σε σχέσεις που δυσκολευόμαστε να βγούμε και να τις τερματίσουμε.

Εάν βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση, τότε είναι η ώρα να ψάξουμε τις βαθύτερες αιτίες, να βρούμε αυτό που μας δυσκολεύει ή μας φοβίζει, και να το αντιμετωπίσουμε, ξαναπαίρνοντας τα ηνία της ζωής μας.

Πώς ξεπερνάμε μια σχέση εξάρτησης

Η θεραπεία είναι μια καλή απόφαση σε μια τέτοια φάση, όπου όλα έχουν αρχίσει να δείχνουν μάταια, όταν δεν υπάρχει ελπίδα αλλαγής, όταν η αυτοεκτίμηση έχει πάρει την κατιούσα, και η κατάθλιψη ή κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι, ίσως, θέμα χρόνου να μας χτυπήσουν την πόρτα.

Η βοήθεια που προσφέρει ένας ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής είναι χρήσιμη, επειδή το ποιον επιλέγουμε για σύντροφο καθώς και το πόσο ασφαλείς νιώθουμε μέσα στις συντροφικές μας σχέσεις, αφορούν πολύ πρώιμες (και ασυνείδητες για πολλούς) καταγραφές, από τα παιδικά μας, κιόλας, χρόνια. Έτσι, με τη βοήθειά του μπορούμε να τις συνειδητοποιήσουμε και να τις επεξεργαστούμε, και, κατ’ επέκταση, να ελευθερωθούμε από εγκλωβιστικές καταστάσεις.

Μέσα από δουλειά με τον εαυτό μας μπορούμε να δούμε τι μας «αγκιστρώνει» στον άλλο, να κοιτάξουμε κατάματα τους φόβους που μας κρατάνε δέσμιους, και να τολμήσουμε να πάμε τη ζωή μας παρακάτω, βρίσκοντας έναν σύντροφο που, πραγματικά, να μας νοιάζεται και να μπορεί να δώσει φροντίδα.

Έρα Μουλάκη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο  eramoulaki.gr

Διάβασε επίσης: Γάμος και παιδιά: πόσο επηρεάζουν τα παιδιά τη σχέση του ζευγαριού

7 λόγοι διαζυγίου: γιατί κάποιοι γάμοι αποτυγχάνουν;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.