Πότε μιλάνε τα μωρά;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, γνωρίζουμε ότι τα μωρά αρχίζουν να μιλάνε κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από το κάθε παιδάκι. Ορισμένα μωρά μπορεί να μην έχουν πει κάποια αναγνωρίσιμη λεξούλα μέχρι τον 18ο μήνα, ενώ άλλα αρχίζουν να επικοινωνούν με μικρές λεξούλες από τον 7ο, κιόλας, μήνα.

Επίσης, υπάρχει η άποψη, η οποία δεν είναι καθόλου μύθος, ότι τα κορίτσια μιλάνε πιο γρήγορα από ό,τι τα αγόρια. Πράγματι, γνωρίζουμε ότι τα κορίτσια κατά το 2ο έτος της ζωής τους μαθαίνουν, κατά μέσο όρο, 120 λέξεις, ενώ τα αγόρια φτάνουν, μόλις, τις 90. Την ερμηνεία σε αυτό δίνουν οι ειδικοί στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος των κοριτσιών ωριμάζει γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να επεξεργάζονται νωρίτερα τη γλώσσα, σε σχέση με τα αγόρια που χρειάζονται έναν συνδυασμό οπτικών και ακουστικών επιρροών.

Συνήθως, έως τους 8 μήνες, τα μωρά αρχίζουν και ταιριάζουν συλλαβές, όπως μπα-μπα, μα-μα, χωρίς να ξέρουν, ακριβώς, τι σημαίνουν αυτές οι συλλαβές. Στη συνέχεια, όμως, οι ήχοι αυτοί μετατρέπονται σε λέξεις με νόημα, και, επειδή το μπα-μπα είναι, ελαφρώς, πιο εύκολο από το μα-μα, μην εκπλαγείτε αν το μωρό πει μπαμπά σαν πρώτη, πραγματική, λεξούλα.

Διάβασε επίσης: Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υγιή αυτο-εκτίμηση;

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να πει τις πρώτες του λεξούλες;

-Μιλήστε του αργά και καθαρά, με απλή γλώσσα και μικρές προτάσεις.

-Παρατηρήστε το όταν μπαμπαλίζει ή όταν κάνει χειρονομίες, και μιμηθείτε το.

-Αλληλεπιδράστε συχνά μέσα από παιχνίδια και τραγούδια.

-Δώστε του χρόνο και ευκαιρίες να επικοινωνήσει μαζί σας.

-Ονομάστε τα πάντα γύρω του.

Τι μπορείτε να κάνετε εφόσον έχετε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω και το μωρό σας, ακόμη, δεν έχει πει τις πρώτες του λεξούλες;

Αν έχετε προσπαθήσει να κάνετε όλα τα παραπάνω, και το μωρό σας έχει φτάσει στους 17-18+ μήνες, και δεν έχει πει τις πρώτες του λεξούλες, πρέπει να ελέγξετε την ακοή του, την πιθανότητα δυσκολίας στον προγραμματισμό των κινήσεων του στόματος (λεκτική δυσπραξία), την κατανόησή του, τις γενικότερες επικοινωνιακές του δεξιότητες και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συνεπώς, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ΩΡΛ, παιδίατρο – αναπτυξιολόγο ή και παιδοψυχίατρο.

Πρώτη δημοσίευση του άρθρο στο kidsproject.gr

Διάβασε επίσης: «Ian»: μία ταινία που δείχνει ότι όλα τα παιδιά, με αναπηρία ή όχι, είναι ίδια

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.