Η Πρώτη Δημοτικού είναι από τις πιο σημαντικές χρονιές της ζωής, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για μία ευτυχισμένη σχολική ζωή. Το παιδί αφήνει τον προστατευμένο χώρο του νηπιαγωγείου, και ξεκινά μία διαδρομή όπου χρειάζεται ωριμότητα, συγκέντρωση και πειθαρχία.

Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό σε γνωστικό, κοινωνικό ή ψυχολογικό επίπεδο, και εμείς πρέπει να τον σεβόμαστε και να μην το συγκρίνουμε με άλλα παιδιά.

Οι γονείς όταν δουν ότι η μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στην πρώτη γίνει με επιτυχία, νιώθουν χαρά.

Στον αντίποδα, αν το παιδί χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής, θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε και να επιδείξουμε υπομονή και κατανόηση.

Επιβραβεύουμε το παιδί (όχι με δώρα ή φαγητό) για τις αποδόσεις του και την προσπάθεια που καταβάλλει. Μπορεί η επιβράβευση να είναι μία ωραία εκδρομή, μία επίσκεψη σε έναν όμορφο χώρο (μουσείο, παιδικό μουσείο, θέατρο, κινηματογράφο).

Βοηθάμε το παιδί μας να οργανώσει τον χρόνο του και το πρόγραμμά του, εξασφαλίζοντας χρόνο για παιχνίδι και ξεκούραση. Με το να του δείξουμε τον τρόπο να το κάνει, του δείχνουμε τον δρόμο προς την αυτονομία, να ορίζει, δηλαδή, μόνο του τον χρόνο του, οδηγώντας το, σταδιακά, στην ανεξαρτησία του.

Διάβασε επίσης: Είναι το παιδί μου έτοιμο να φοιτήσει στην Α΄ Δημοτικού;

Το παιδί μου πάει στην Πρώτη Δημοτικού: Ως γονείς πρέπει να θυμόμαστε

Είμαστε επόπτες παρατηρητές της μαθησιακής διαδικασίας, βοηθώντας το παιδί να πάει ένα βήμα παραπέρα, χωρίς να το πιέζουμε, να το αγχώνουμε και χωρίς να του δίνουμε έτοιμες λύσεις και απαντήσεις με σκοπό το κυνήγι βαθμών, και όχι την απόκτηση γνώσεων.

Θα πρέπει να είμαστε δίπλα του, να το βοηθάμε όταν μας το ζητήσει με το να του δείχνουμε τον δρόμο για να βρει μόνο του την λύση. Έτσι του μαθαίνουμε ότι δεν πρέπει να ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια σε κάτι που το δυσκολεύει, αλλά, ακόμα, μαθαίνει ότι βοήθεια δε σημαίνει ότι κάποιος άλλος αναλαμβάνει τις δικές μου αρμοδιότητες, αλλά μου δείχνει τον δρόμο να τις φέρω μόνος μου εις πέρας.

Σεβόμαστε τους δασκάλους και δεν τους χρησιμοποιούμε για να φοβίσουμε ή για να απειλήσουμε το παιδί, προκειμένου να έχει καλύτερη απόδοση ή συμπεριφορά.

Βοηθάμε το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι ένα καινούργιο ταξίδι στη μάθηση μόλις ξεκινάει, δεν τελειώνει ποτέ και κρύβει πολλές εκπλήξεις που το περιμένουν να τις ανακαλύψει!

Είναι πολύ σημαντικό να μη συνδεθεί η γνώση στο μυαλό του παιδιού με κάτι το βαρετό που το αγχώνει και το πιέζει, αλλά με κάτι το διασκεδαστικό που το χαροποιεί και το εξελίσσει!

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά με πολλές επιτυχίες και δύναμη σε μικρούς και μεγάλους!

Γράφει η Μανιού Μαρία Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, GLUK ambassador του Facebook Group Greek Ladies in the UK

Διάβασε επίσης: Όταν οι γονείς διαβάζουν το παιδί τους για το σχολείο

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.