«Ας γνωριστούμε»: πώς η κοινωνική απομόνωση στα πλαίσια της πανδημίας μάς βοηθά να δομήσουμε αληθινές κοινωνικές σχέσεις με τα παιδιά μας.

Αυτές τις μέρες μικροί και μεγάλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εμπειρία κοινωνικής απομόνωσης. Αναγκασμένοι, λοιπόν, να περιοριστούμε μέσα στο σπίτι, και πολλοί από εμάς να μην μπορούμε να πάμε καν στην εργασία μας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, ξαφνικά, μία διαφορετική πραγματικότητα.

Αν και όλοι μιλούν και αναφέρονται στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η απομόνωση, καθεαυτή, αλλά και το άγχος, ας σκεφτούμε κάπως διαφορετικά.

«Ας γνωριστούμε»! Να μία ωραία ευκαιρία…

Απαλλαγμένοι από την κοινωνική μας ζωή, άθελά μας, και απομακρυσμένοι από την εργασία μας, ίσως είναι μία ευκαιρία να προσπαθήσουμε να μάθουμε τα παιδιά μας. Είναι μία δυνατότητα που μας προσφέρεται, για να δούμε πώς, πραγματικά, λειτουργούν όλες αυτές οι συμβουλές των ψυχολόγων ως προς τις συμπεριφορές τον παιδιών.

Απαλλαγμένοι, πιθανόν, από την κούραση της εργασίας και της κοινωνικής μας ζωής, μπορούμε να γνωρίσουμε, πραγματικά, τα παιδιά μας, να δούμε τα «θέλω» τους, τους φόβους τους και τις πληγές τους.

Μπορούμε να τους μάθουμε τα όρια, να τους μάθουμε να μιλούν για όσα νιώθουν, και να χτίσουμε μία καινούργια σχέση μαζί τους από την αρχή. Με στόχο την καλύτερη ανάπτυξή τους και την ομαλή ένταξή τους, όταν επιστρέψουμε στην «κανονικότητα».

Ας γνωριστούμε με τα παιδιά μας, μένοντας σπίτι
Ας γνωριστούμε με τα παιδιά μας, μένοντας σπίτι!

Ποιες συμβουλές μπορούμε να ακολουθήσουμε τώρα που μένουμε σπίτι;

Μάθετε να ακούτε αυτό που έχουν να σας πουν!

Τώρα που έχετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να σταθείτε δίπλα τους να ακούσετε αυτό που, πραγματικά, σας λένε. Να δείτε πίσω από τις λέξεις ή τα συναισθήματα που χρησιμοποιούν.Δώστε τους χρόνο να μιλήσουν, να εκφραστούν να θυμώσουν, να χαρούν, να φοβηθούν. Και όταν σας το ζητήσουν, εξηγήστε τους.

Δείξτε ξεκάθαρα και τα δικά σας συναισθήματα.

Είτε αυτά οφείλονται στην παρούσα κατάσταση είτε έχουν να κάνουν με δίκες τους συμπεριφορές. Εξηγήστε πως είναι λογικό να νιώθετε θυμό, λύπη, φόβο ή οτιδήποτε άλλο. Συζητήστε τους τρόπους που διαχειρίζεστε όσα νιώθετε, ως άτομα ή ως οικογένεια.

Διάβασε επίσης: Η συμπεριφορά σου ως γονιός προκαθορίζει τη ζωή των παιδιών σου

Δείξτε στα παιδιά την αξία του προσωπικού χώρου και χρόνου.

Τώρα που ο χρόνος είναι περισσότερος στο σπίτι, είναι μία καλή ευκαιρία να τους δείξετε πως, πέρα από γονέας, είστε και άτομο. Έχετε «θέλω» και εσείς, όπως και αυτά.

Συνεχίστε να κρατάτε τα όρια.

Κρατήστε το πρόγραμμα και τη ρουτίνα που είχατε και πριν. Κρατήστε τις ρουτίνες υγιεινής, του φαγητού και του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό θα τους δώσετε τη δυνατότητα να κατανοήσουν πως αυτό είναι μία προσωρινή κατάσταση, και πως είναι σημαντικό για εκείνα να γυρίσουν στην πρότερη καθημερινότητα και να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτήν, όσο γίνεται πιο αναίμακτα.

Δώστε χρόνο στο παιχνίδι.

Αφήστε τα παιδιά σας να σας δείξουν πώς παίζουν, και ταξιδέψτε μαζί τους σε ένα νέο παιχνίδι φαντασίας που θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά, να χαλαρώσετε και να μειώσετε το άγχος σας

Σημαντικό tip

Για τους γονείς των εφήβων: δείξτε ενσυναίσθηση και μπείτε λίγο στη δική τους θέση, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας, ακούστε τους δικούς τους και φτιάξτε μαζί ένα πλάνο για το μέλλον που να βασίζεται στα δικά τους θέλω και όχι στα δικά σας.

Να θυμάστε:

Καθετί που μας συμβαίνει έχει πάντα δύο ή και περισσότερες όψεις. Είναι δύσκολο να διαχειριστούμε μία συνθήκη εγκλεισμού. Αλλά πολλές φορές μια συνθήκη που μοιάζει αφόρητη μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε κοντά με όλους εκείνους που, όταν έχουμε τη δυνατότητα, δεν το προσπαθούμε αρκετά ή θεωρούμε πως όλα «βαίνουν καλώς…»

Διάβασε επίσης: Γονείς «ελέφαντες» ή γονείς «τίγρεις»: ποιος τύπος γονέα είσαι;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.