Η Αλεξάνδρα Καυκά είναι μία σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων που αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και να γίνει mindfulness coach μεγάλων εταιρειών, με έδρα το Λονδίνο. Αφού η ίδια βίωσε ένα burnout, καταλήγοντας να εξαντλήσει το σώμα της και το μυαλό της, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί και να φύγει για ένα ταξίδι, όταν, μέσα σε διάρκεια δύο χρόνων, έκανε τον γύρο του κόσμου (43 χώρες).
Η εμπειρία της ως εργαζόμενη σε Tier 1 εταιρείες, όπως η «Vodafone», σε συνδυασμό με μία βαθιά κατανόηση και γνώση του χώρου της ευεξίας, την οδήγησε να χρησιμοποιήσει τη γνώση της, για να ανοίξει την «Urban Yoga Lab». Σκοπός της εταιρείας της είναι να βοηθήσει εργαζόμενους να ενισχύσουν τα επίπεδα ευεξίας τους, ώστε να μάθουν τρόπους να εργάζονται με έναν βιώσιμο και, ταυτόχρονα, αποδοτικότερο τρόπο.
Μέσα από αυτό το ταξίδι αυτό-θεραπείας, ανακάλυψε την αγάπη της για την ευεξία, η οποία την ενέπνευσε να δημιουργήσει την «εργαλειοθήκη ευεξίας», μία φόρμουλα βασισμένη σε εργαλεία γιόγκα, mindfulness & stress management. Σήμερα, μοιράζεται αυτήν την «εργαλειοθήκη» με εργαζόμενους μεγάλων εταιρειών στο Λονδίνο, όπως η Βασιλική Τράπεζα του Καναδά, η «Conrad Hilton» και τα «Soho House», με σκοπό να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και την παραγωγικότητά τους.

Πώς πήρες την απόφαση να αφήσεις τη θέση σου σε μία τόσο καλή εταιρεία;
Η εταιρεία που δούλευα ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στο είδος της. Ήταν το μεγαλύτερό μου όνειρο να βρεθώ εκεί, και δούλεψα σκληρά γι’αυτό. Όλες οι σπουδές μου, η προϋπηρεσία μου ήταν για έναν στόχο: να καταφέρω να μπω σε αυτήν την εταιρεία. Όταν, πλέον, το κατάφερα, λόγω ενός burnout που βίωσα, αντιλήφθηκα ότι το παιδί μέσα μου δεν ήταν ευτυχισμένο. Έπρεπε, λοιπόν, να το φροντίσω. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρα τη μεγάλη απόφαση. Φυσικά, δεν ήταν εύκολη. Πάλεψα πολύ γι’αυτό, εσωτερικά, αλλά, τελικά, ήταν μονόδρομος.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία που ένιωσες στο ταξίδι αυτό, των δύο χρόνων, που έκανες;
Σε αυτά τα δύο χρόνια έκανα μία μεγάλη βουτιά μέσα μου για να γνωρίσω τον εαυτό μου από την αρχή. Ασχολήθηκα με τη γιόγκα, με διαλογισμό, με mindfulness. Αλλά για να αλλάξω ζωή, έπρεπε να αλλάξω περιβάλλον. Και αυτό έκανα!
Βίωσα αμέτρητες, απίστευτες εμπειρίες αλλά από τις μεγαλύτερες ήταν το Φεστιβάλ Ελεύθερης Έκφρασης, το «Burning Man», το οποίο κράτησε εφτά ολόκληρες ημέρες και νύχτες. Μία συναρπαστική εκδήλωση όλων των ηλικιών, για μία ολόκληρη εβδομάδα, χωρίς κινητό, φυσικά, που σε προσκαλεί με ριζοσπαστικό τρόπο, να κάνεις την αλλαγή στη ζωή σου. Αυτό, ακριβώς, που ήθελα!
Τι σου δίδαξε η γιόγκα;
Η γιόγκα μού έμαθε να έχω υπομονή, κυρίως με τον εαυτό μου. Μου έμαθε να συγκεντρώνομαι στους στόχους μου, να αγκαλιάζω τις ευάλωτες πτυχές του εαυτού μου. Μου έμαθε, επίσης, να ακούω το σώμα μου, που είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό!
Ποια είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής σου;
Είναι μεταξύ ταξιδιών και διαλογισμού. Και τα δύο μού δίνουν τεράστια έμπνευση! Ο διαλογισμός είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι προς τα μέσα, ενώ τα ταξίδια προς τα έξω. Τα ταξίδια μού δίνουν πολλές καινούργιες προσλαμβάνουσες στη ζωή μου!

Σε γνώρισα μέσα από την ομάδα στο Facebook, «Greek Ladies in the UK». Μία ομάδα που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη σελίδα μου! Θες να μας πεις πώς προέκυψε η ιδέα γι’ αυτήν την ομάδα;
Ακούγοντας την εσωτερική μου ψυχή, ένιωσα την ανάγκη να γνωρίσω καινούργια άτομα, να κάνω νέες φιλίες. Άτομα που θα τα εμπνεύσω και θα με εμπνεύσουν. Έτσι, δημιούργησα αυτήν την ομάδα, όπου, μέσα σε έναν χρόνο, συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 μέλη, με στόχο το κοινό καλό, το μοίρασμα! Έχω τεράστια χαρά γι’αυτό!
Ποιος είναι ο στόχος σου για την ομάδα;
Ο στόχος μου είναι να καταφέρω να μαζευτούν όσο περισσότερες γυναίκες μπορούν. Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να δίνει, απλόχερα, συμβουλές και μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Να βοηθήσουμε τις γυναίκες να κατανοήσουν τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους, τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματά τους. Όλο αυτό, πλέον, θα ήθελα να γίνει πιο οργανωμένα. Αυτός είναι και ο στόχος μου γι’ αυτήν την ομάδα!
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Δε θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου ως επιτυχημένο. Δε θα χρησιμοποιούσα, λοιπόν, τη λέξη «επιτυχία» αλλά τη λεξη «αυτοπραγμάτωση». Άρα, το μυστικό είναι να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε εργαλεία αυτογνωσίας, ώστε να καταφέρουμε να ακούμε την εσωτερική μας φωνή, το μικρό παιδί μέσα μας. Μόνο έτσι θα έχουμε την πλήρη επίγνωση του εαυτού μας.
Υπάρχει πραγματική ευτυχία;
Παλιά έλεγα ότι κάθε μέρα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι, θετικοί και ευτυχισμένοι. Πλέον, όμως, συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμαστε τις στιγμές απογοήτευσης και δυστυχίας. Χωρίς αυτές τις στιγμές, δεν μπορούμε να νιώσουμε την πραγματική ευτυχία. Άλλωστε, μόνο αν μείνεις με το συναίσθημά σου και το αποδεχθείς, εξατμίζεται και έρχεται η χαρά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, το σκοτάδι για να δούμε το φως!
Έχεις κάποιο «motto»;
Επειδή είμαι ιστιοπλόος, θα σου πω το «motto» των ιστιοπλόων: «Less is more», δηλαδή τα λιγότερα, πολλές φορές, είναι περισσότερα.
Να νιώθουμε ευλογημένοι, ακόμα και με τα λίγα που έχουμε!
Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα το ταξίδι τους;
Το πρώτο και βασικό που θα έλεγα είναι να βρουν ποια, πραγματικά, είναι η κλίση τους, και τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στο παιδί μέσα τους. Να βρουν, δηλαδή, αυτό που ανταποκρίνεται στο «θέλω» τους. Να βρουν τα ταλέντα τους. Να μη φοβηθούν να κάνουν ανατρεπτικά πράγματα. Να δοκιμάσουν. Ειδικά οι νέοι πρέπει να δοκιμάζουν!
Να κάνουν εθελοντισμό! Να κάνουν όσο περισσότερα πράγματα μπορούν, ώστε να έχουν πολλά ερεθίσματα, και αυτό θα τους βοηθήσει να βρουν αυτό που αγαπούν!
Αλεξάνδρα σε ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συζήτηση! Εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις!
Διάβασε επίσης: Μία όμορφη και ειλικρινής συνέντευξη του Χρήστου Αραμπατζή στο Miss Or Madam
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.