Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός, οινολόγος και δημοσιογράφος οίνου. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στη Γαλλία τις σπουδές της στον κλάδο της Οινολογίας.
Από το 1996 εκπαιδεύει τους οινόφιλους της Βόρειας Ελλάδας στο «Wine Club THESSALONIKI ’96». Με την εταιρεία «Wine Plus» οργανώνει, κάθε χρόνο, τη δημοφιλή έκθεση οίνων και αποσταγμάτων, «Χάρτης των Γεύσεων».

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το κρασί;

Από μικρή με γοήτευε αφάνταστα το να μπορώ να κατανοώ και να εξηγώ τα φυσικά και χημικά φαινόμενα που καθημερινά συμβαίνουν γύρω μας, πολλά χωρίς καν να τα παρατηρούμε. Οπότε, το να σπουδάσω χημικός ήταν η πρώτη επιλογή μου. Ανάμεσα στα μαθήματα επιλογής στο Χημικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου γνώρισα την Οινολογία.

Εκεί ανακάλυψα και τη μαγεία του να κατανοείς τα αίτια και τις συνθήκες που οδηγούν στον φοβερό πλουραλισμό των αρωμάτων και των γεύσεων. Η Οινολογία και το κρασί ήταν ένας έρωτας, που μετά από τις σπουδές στη Γαλλία και την 30χρονη πλέον ενασχόληση έχει εξελιχθεί σε βαθιά αγάπη και σχέση ζωής….

Πώς καταφέρατε να πετύχετε και να ξεχωρίσετε σε μία δουλειά που είναι, κυρίως, ανδρική;

Η κοσμοθεώρησή μου για όλα τα πράγματα είναι πως, όταν ασχολείσαι με ένα αντικείμενο διαθέτοντας αγάπη, σαφώς γνώση αλλά και ήθος, και, βεβαίως, δε φοβάσαι τη «σκληρή δουλειά», θα πετύχεις.

Πέραν τούτου, υπάρχουν, όντως, ορισμένες δουλειές, ανάμεσά τους και αυτές που έχουν να κάνουν με την πρωτογενή παραγωγή όπως η αμπελουργία και η παραγωγή κρασιού, στις οποίες ακόμη και σήμερα το πρόσημο είναι «αρσενικό». Εκεί, ως γυναίκα, δυστυχώς, θα χρειαστεί να δουλέψεις περισσότερο μέχρι να πείσεις για το αυτονόητο, την ίση αντιμετώπιση.

Ποια είναι η άποψή σας για τα ελληνικά κρασιά; Ποια είναι η θέση του ελληνικού κρασιού στον παγκόσμιο οινικό χάρτη;

Τα ελληνικά κρασιά διαθέτουν αποδεδειγμένα την ποιότητα με την οποία διεκδικούν και αποσπούν συνεχώς διεθνείς διακρίσεις. Το δυνατό μας χαρτί, φυσικά, είναι οι ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες προτείνουν νέες, ενδιαφέρουσες και περισσότερο «εξωτικές» γεύσεις για τον εκπαιδευμένο ουρανίσκο του παγκόσμιου καταναλωτή.

Πόσο σημαντικό θεωρείτε τον τουρισμό στην Ελλάδα για την άνοδο του ελληνικού κρασιού;

Ο τουρισμός είναι ένα όχημα που μπορεί να βοηθήσει αφάνταστα στην πρώτη γνωριμία, την αναγνωρισιμότητα και, στη συνέχεια, στη διάχυση των κρασιών και της γαστρονομίας, γενικά, ενός τόπου. Θα πρέπει, ωστόσο, να επιμείνουμε και να φροντίσουμε για την ποιοτική έκφρασή του.

Ο “Χάρτης των Γεύσεων”, η Νο 1 οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα, έχει πάντα μεγάλη επιτυχία. Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση κρασιού;

Η πρώτη διοργάνωση του «Χάρτη των Γεύσεων», το μακρινό 2003, προέκυψε από την αναγνώριση της ανάγκης να έρθουν σε άμεση επαφή οι καταναλωτές με τους οινοποιούς. Να γνωρίσουν τους ανθρώπους που παράγουν τα αγαπημένα τους κρασιά, να συζητήσουμε μαζί τους, να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του κρασιού, να ικανοποιήσουν το ενδιαφέρον τους για κάθε πτυχή του αγαπημένου τους ποτού.

Με υπερηφάνεια μπορώ να δηλώσω ότι, από την πρώτη του διοργάνωση μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική και στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση του ελληνικού κρασιού και, κατ’ επέκταση, στη δημιουργία οινικής παιδείας στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Πλέον, έχει εξελιχθεί σε ιδανική πλατφόρμα συνάντησης του οινικού κόσμου ολόκληρης της Ελλάδας. Οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς προβάλλουν τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους στους χιλιάδες επισκέπτες: καταναλωτές, πλήθος σημαντικών οινικών προσωπικοτήτων και επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

συνέντευξη, Μαρία Νέτσικα

Στις 15 Απριλίου περιμένουμε την έκθεση Rosé Grand Tasting @Thessaloniki στο Makedonia Palace. Τι θα δούμε εκεί; Σε ποιους απευθύνεται;

Τα ροζέ κρασιά είναι μία σημαντική οινική τάση παγκοσμίως, η οποία έχει εδραιωθεί πλέον και στην ελληνική αγορά. Ανταποκρινόμενοι στην αναγνωρισμένη διάθεση των καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις στον κόσμο των ροζέ κρασιών, διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη, ως ανοιξιάτικο παράλληλο event του «Χάρτη των Γεύσεων», μία εκδήλωση αφιερωμένη αποκλειστικά στα ροζέ κρασιά.

Απευθύνεται στους οινόφιλους καταναλωτές και στους επαγγελματίες. Η εκδήλωση ξεκινά στις 14:00 και ολοκληρώνεται στις 21:00, αλλά οι δύο πρώτες ώρες (14:00 – 16:00) προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματίες.

Η καινοτομία της Rosé Grand Tasting είναι ότι οργανώνεται χωρίς τη φυσική παρουσία των ίδιων των οινοπαραγωγών. Τα κρασιά βρίσκονται εκτεθειμένα με όμορφο τρόπο μέσα στην αίθουσα, ταξινομημένα ανάλογα με την ποικιλιακή τους σύνθεση, και ο επισκέπτης σερβίρεται μόνος του όσα και όποια κρασιά θέλει να δοκιμάσει.

Οι λεπτομερείς πληροφορίες για το κάθε κρασί βρίσκονται τυπωμένες δίπλα στη φιάλη του, ενώ η έμπειρη ομάδα συνεργατών της Wine Plus είναι πανέτοιμη να δώσει οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία στους επισκέπτες.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν μ’ αυτόν τον χώρο;

Θα πρότεινα στα νέα παιδιά να επενδύσουν στην ουσιαστική, την ακαδημαϊκή οινική μόρφωση. Αποκτώντας σωστές γνωστικές βάσεις θα μπορέσουν στη συνέχεια να ελιχθούν και να εξελιχθούν επαγγελματικά σε οποιοδήποτε τομέα του οινικού κλάδου, από την παραγωγή έως την επικοινωνία και το εμπόριο.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Καλή αντάμωση στη Rosé Grand Tasting!

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.