Άραγε ο ψυχολόγος είναι νέα τάση ή αναγκαιότητα;

Στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τη συνδρομή ενός ψυχολόγου για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους.

Είναι αυτή η τάση αποτέλεσμα μίας επιρροής των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης ή πραγματική ανάγκη της σύγχρονης καθημερινότητας;

Οι απαντήσεις διίστανται ανάλογα με το ποιος ερωτάται.Οι πιο επιφυλακτικοί και όσοι δεν είναι γνώστες αυτής, της σχετικά καινούργιας επιστήμης, θα μας μιλήσουν για πολυτέλεια ή για περιττή παροχή.
Το ίδιο θα επικαλεστούν και οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στον ειδικό και δεν ένιωσαν να παίρνουν βοήθεια.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους και ξεπέρασαν σοβαρές ψυχικές παθήσεις, καθισμένοι στη μία από τις δύο πολυθρόνες της ψυχοθεραπείας.

Όσοι βρέθηκαν στην αισιόδοξη θέση της ψυχικής ίασης ή ενδυνάμωσης θα περιέγραφαν την εμπειρία τους με έναν ανάλογο τρόπο:

Ψυχολόγος: Νέα τάση ή αναγκαιότητα; – Το σκηνικό τις ψυχικής αποκάλυψης

Ένα γραφείο με δύο πολυθρόνες ή με έναν καναπέ. Ένας ήρεμος άνθρωπος καθισμένος έτοιμος να ακούσει όσα έχουμε να πούμε.

Μικρός ή μεγάλος χώρος, λιτός ή όχι, γεμάτος βιβλία ή διακοσμητικά αντικείμενα. Ένα γραφείο χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς στο ύφος και στο στυλ της επίπλωσης, περισσότερο ταιριαστός με το γούστο του ιδιοκτήτη του.

Γρήγορα, ο χώρος αυτός, μετά από λίγες επισκέψεις, θα μετατραπεί σε μια φωλιά ασφάλειας, αλλά και έντονης πνευματικής εργασίας.

Θα είναι ο τόπος που θα παρουσιάσουμε τη ζωή μας και θα αναλογιστούμε μαζί με τον ψυχολόγο, τις πηγές των προβλημάτων μας και τις πιθανές τους λύσεις.

Ο ψυχολόγος θα είναι εκεί συνοδοιπόρος σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Έτοιμος να παρέχει τις γνώσεις του με τους ιδιαίτερους τρόπους που γνωρίζει, ώστε ο άνθρωπος που κάθεται απέναντί του, να οργανώσει τη σκέψη και τα προβλήματά του.

Ο στόχος πάντα ο ίδιος, να βρει λύσεις, να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα συναισθήματα και το άγχος. Ακόμηα, να απαλλαγεί από ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους και χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τα βουβά συναισθήματά του.

Να βελτιώσει τις σχέσεις του και την απόδοση στην εργασία του. Και πάντα με τον απώτερο στόχο να αυξήσει την ποιότητα της ζωής του, να γίνει πιο ήρεμος και πιο ευτυχισμένος.

Ο ψυχολόγος με έναν τρόπο που κανένας δεν έχει ξεκάθαρα κατανοήσει, χωρίς να δώσει συμβουλές, χωρίς να προτείνει ο ίδιος λύσεις, θα βοηθήσει τον πελάτη του να προσανατολιστεί στα βασικά θέματα της ζωής του.

Μέσα από ερωτήσεις κατάλληλα ειπωμένες και στοχευμένες σε καίρια θέματα, με μία Σωκρατική συνήθως τακτική, θα μας βοηθήσει να φέρουμε στο φως βαθιά κρυμμένες σκέψεις και συναισθήματα του παρελθόντος.

Η ήσυχη παρουσία του θα είναι το σημείο αναφοράς μας.
Ο προβληματισμός του πάνω στα προβλήματά μας και η ικανότητά του να σιωπά, να ακούει και να συναισθάνεται θα είναι τόσο βοηθητική, ώστε το έντονο άγχος θα υποχωρήσει και η αντίληψη πως όλα μπορούν να αλλάξουν θα φέρει αισιοδοξία και ανακούφιση.

Είναι βοήθεια μόνο η ψυχοθεραπεία;

Δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητο ότι η βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε από έναν ψυχολόγο βρίσκεται πάντα στις συνεδρίες που διαδραματίζονται στο γραφείο του.

Επίσης, βοηθητική μπορεί να μας φανεί η ανάγνωση άρθρων και βιβλίων που μπορούμε να βρούμε τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Μέσα από τον πεζό, τον γραπτό λόγο μπορούμε να ανακαλύψουμε καλές πρακτικές τόσο για τη διαχείριση διάφορων θεμάτων που μας απασχολούν όσο και για την αναζήτηση της ψυχικής μας ισορροπίας και της ενδυνάμωσής μας.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μέσω ενημερωτικών ομιλιών και σεμιναρίων που πολλοί ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας οργανώνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σεμινάρια και συναντήσεις με βιωματικές ασκήσεις, στις οποίες εμπλεκόμαστε ενεργά, παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις χαλάρωσης και οραματισμού αποτελούν πολύ δυνατά εργαλεία.

Μας βοηθούν τόσο στο να αναπτύξουμε έναν προβληματισμό και μία συλλογιστική πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, όσο και να απελευθερωθούμε από συναισθήματα και βασανιστικές σκέψεις.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο, με όποιο τρόπο και αν έρθουμε σε επαφή με έναν ψυχολόγο, να σιγουρευτούμε για τις σπουδές και την ακαδημαϊκή κατάρτισή του, ώστε να είμαστε ασφαλείς πως οι πρακτικές που προτείνει είναι έγκυρες και δοκιμασμένες με επιστημονικό τρόπο.

Στη συνέχεια το συναίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, όταν αναπτυχθεί, θα είναι ο θετικός προγνωστικός παράγοντας για την επιτυχία της συνεργασίας μας μαζί του.

Αν, λοιπόν, όλα κυλήσουν ομαλά και φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας αλλαγή!

ψυχολόγος, υγεία, γυναίκα
Ψυχολόγος: Νέα τάση ή αναγκαιότητα;

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη επίσκεψη στον ψυχολόγο;

Όταν νιώσουμε την ανάγκη να πάμε στον ψυχολόγο σημαίνει πως έφτασε η στιγμή.

Δεν υπάρχει εγκυρότερο κριτήριο, από την ίδια την σκέψη πως χρειαζόμαστε μία  βοήθεια πέρα από τις συνηθισμένες μας ρουτίνες.

Συνήθως πριν από τη σκέψη αυτή έχουν προηγηθεί πολλές προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως σκεφτόμαστε πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο ή πως δεν υπάρχει λύση για όσα αντιμετωπίζουμε.

Όταν, λοιπόν, όλες μας οι στρατηγικές και οι τρόποι διαχείρισης των δυσκολιών μοιάζουν να μην επαρκούν και να μη φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, σημαίνει πως ήρθε ο καιρός για έναν επιστημονικό τρόπο προσέγγισής τους. Ήρθε η ώρα να επισκεφτούμε έναν ψυχολόγο.

Αν παρατηρήσουμε για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων πως έχουμε έντονο άγχος που δεν υποχωρεί.

Ένα στοιχείο που μας δείχνει πως κάτι δεν πηγαίνει  καλά στη ζωή μας είναι τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που δεν υποχωρούν.
Το έντονο άγχος που μπορεί να κορυφώνεται ή όχι σε κρίσεις πανικού, που προκαλεί επίμονες αγχώδεις σκέψεις σε σχέση με την υγεία ή την ασφάλεια τη δική μας ή των οικείων μας ανθρώπων, ή που σωματοποιείται με πόνους στο κεφάλι και στην κοιλιά.

Επίσης, φοβίες με διάφορο περιεχόμενο, από τον κίνδυνο που διατρέχουμε με την απομάκρυνσή μας από το σπίτι, στους κλειστούς χώρους και σε  ψηλά κτήρια. Ή ακόμα και φόβους για διάφορα αντικείμενα ή ζώα.
Η άμεση αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων εγγυάται και την καλή πορεία της μετέπειτα ψυχικής μας υγείας.

Αν παρατηρήσουμε για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων πως έχουμε έντονη θλίψη την οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.

Ένα ακόμα σύμπτωμα το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι η επίμονη θλίψη, την οποία δεν μπορούμε  να δικαιολογήσουμε με ένα γεγονός που συνέβη στη ζωή μας. Μπορεί να συνοδεύεται από έλλειψη όρεξης, αϋπνία και μείωση της λειτουργικότητάς μας. Μπορεί να μας ωθεί σε συχνά ξεσπάσματα κλάματος ή να προκαλεί αδικαιολόγητη κόπωση.

Η θλίψη αυτή, η οποία δε βελτιώνεται με την πάροδο των ημερών, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύμπτωμα πρόδρομο μιας διαταραχής διάθεσης, όπως είναι η κατάθλιψη.
Για να αποφύγουμε την αρνητική αυτή εξέλιξη είναι καλό να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό και να ζητήσουμε τη βοήθειά του.

Αν νιώθουμε σωματικά συμπτώματα τα οποία δεν έχουν οργανική προέλευση.

Τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται και που πολλές φορές δεν γίνονται καν αντιληπτά έχουν την τάση να σωματοποιούνται. Μετατρέπονται σε χρόνιο πόνους  και σε παθήσεις.

Συχνά προβλήματα σωματοποίησης είναι οι πονοκέφαλοι, οι κοιλιακοί πόνοι που προκαλούνται από ευερέθιστο έντερο, τα αυτοάνοσα νοσήματα,  οι ορμονικές διαταραχές, αλλά και απλοί πόνοι στην πλάτη, στο στομάχι, στις αρθρώσεις και στους μύες. Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν την ύπαρξη υψηλού άγχους ή μίας υπολανθάνουσας κατάθλιψης.

Το σώμα μας  κάνει μία έκκληση βοήθειας, φωνάζει μέσα από τα συμπτώματά του να το ακούσουμε και να του παράσχουμε την κατάλληλη φροντίδα. Οπότε η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει στην απεμπλοκή των παγιδευμένων συναισθημάτων και στην επακόλουθη σωματική ανακούφιση.

Αν βιώνουμε ψυχικά συμπτώματα ή έχουμε σκέψεις που δεν μπορούμε εξηγήσουμε ή μας φαίνονται παράλογα.

Μία ψυχική διάθεση που σπάνια νοηματοδοτούμε ως επιβλαβή για τον εαυτό μας είναι η έντονη νευρικότητα ή όπως οι ειδικοί την ονομάζουν, η ευερεθιστότητα. Μας προκαλεί υπερδιέγερση με αποτέλεσμα να μην μπορούμε εύκολα να χαλαρώσουμε, να μην μπορούμε να ξεκουραστούμε, να απολαύσουμε καθισμένοι μία συζήτηση ή μία ανάπαυλα μέσα στην ημέρα.

Επίσης, σκέψεις όπως ότι οι άλλοι θέλουν να μας βλάψουν, ότι κάτι κακό θα μας συμβεί τις επόμενες μέρες ή ώρες, η καταστροφική θέαση του μέλλοντός μας είναι ενδεικτικές της ψυχικής έντασης. Μπορεί να είναι σκέψεις που μας φαίνονται και εμάς παράλογες αλλά που δεν μπορούμε να τις εμποδίσουμε, που νιώθουμε πως εισβάλλουν στο μυαλό μας και μας προκαλούν στρες.

Όταν δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα.

Πολλές φορές μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα δίλημμα, με μία απόφαση που χρειάζεται να πάρουμε και που μοιάζει σε εμάς πολύ δύσκολη.
Μπορεί να νιώθουμε μπερδεμένοι, διχασμένοι ακόμα και φοβισμένοι και αυτό να μας προκαλεί άγχος και να μας πιέζει.
Η συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να μας βοηθήσει να προσανατολιστούμε στις επιθυμίες και στις ανάγκες μας ή ακόμα να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μία πιο ρεαλιστική οπτική, αποβάλλοντας σκέψεις καταστροφικές ή απόλυτες και αρνητικές.

Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.

Είναι κοινό βίωμα των περισσότερων από εμάς οι δυσκολίες στις σχέσεις, τόσο στην επικοινωνία, όσο και στην ικανότητα συναισθηματικής σύνδεσης και στην ανάπτυξη της οικειότητας.

Πολλές φορές ενώ όλα δείχνουν καλά σε μία σχέση μπορεί να ασφυκτιούμε, να νιώθουμε πιεσμένοι ή να βιώνουμε συναισθηματικό κενό.

Ακόμα, μπορεί να μη γνωρίζουμε τρόπους διαχείρισης τόσο των παιδιών όσο και των συντρόφων, των γονιών, των φίλων και των συναδέλφων μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η καθοδήγηση από έναν ψυχολόγο μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τόσο την ίδια τη σχέση όσο και τα δικά μας συναισθήματα γι’ αυτήν.

Όταν θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Η αυτογνωσία και μόνο είναι ένας σημαντικός λόγος που κάποιος θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Η εστίαση στον εαυτό μας, η αυτοπαρατήρηση και η ανάπτυξη ενός προβληματισμού πάνω στις συμπεριφορές, στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας, μπορεί να διαδραματιστεί με τη μεγαλύτερη ασφάλεια στο γραφείο ενός ειδικού.

Ο ψυχολόγος σε αυτήν την περίπτωση θα μας παρέχει το πλαίσιο, τον χώρο και τον χρόνο για την ενδοσκόπηση που έχουμε ανάγκη. Επίσης, η επικεντρωμένη, στα ουσιώδη, ματιά του θα βοηθήσει την εξέλιξη της σκέψης μας και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε όσα μέχρι τότε μοιάζουν θολά ή απρόσιτα.

Ποιες δυσκολίες μπορεί να μας αποτρέψουν να επισκεφτούμε ένα ψυχολόγο;

Αν παρ’όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και το ειδυλλιακό σκηνικό που περιγράψαμε παραπάνω δυσκολευόμαστε να πάρουμε την απόφαση να κλείσουμε το πρώτο μας ραντεβού, σημαίνει πως μας εμποδίζουν κάποιες βαθύτερες σκέψεις.

Ίσως μας είναι ακόμη δύσκολο να αποδεχτούμε τον ρόλο που ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να διαδραματίσει στη ζωή μας.

Πόσες αντιστάσεις μπορεί να υψωθούν μέσα μας στη σκέψη πως ίσως είναι καιρός να πάρουμε επιστημονική βοήθεια για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε;

Σίγουρα η απάντηση αλλάζει για τον καθένα ανάλογα με τις αντιλήψεις και τα βιώματά του.
Είναι, ωστόσο, κοινός τόπος πως η απόφαση να επισκεφτούμε ψυχολόγο ξυπνάει μέσα μας τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι κρυμμένες αντιλήψεις που μας κάνουν να δυσφορούμε στη σκέψη πως χρειαζόμαστε έναν ειδικό για την ενδυνάμωση ή την αποκατάσταση της ψυχικής μας υγείας;

Η πεποίθηση πως θα έπρεπε να τα είχαμε καταφέρει μόνοι μας:

Πολλές φορές οι εμπειρίες του παρελθόντος μας έχουν διδάξει πως οι δυνατοί άνθρωποι καταφέρνουν να ξεπερνούν τα εμπόδια της ζωής, χωρίς να ζητούν βοήθεια.

Η αντίληψη αυτή μας κάνει να νιώθουμε περηφάνεια όταν καταφέρνουμε να διαχειριζόμαστε μόνοι τις δυσκολίες, αλλά παράλληλα μας στερεί το δώρο της βοήθειας.

Οι ψυχολόγοι έρχονται εδώ να υπογραμμίσουν πως για τη διατήρηση της καλής ψυχικής μας ισορροπίας χρειάζεται να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας και να ζητάμε βοήθεια για όσες δυσκολευόμαστε να καλύψουμε μόνοι μας.

Αν πάω σε έναν ψυχολόγο σημαίνει πως είμαι ψυχικά άρρωστος:

Μία παγιωμένη αντίληψη, που, δυστυχώς εξακολουθεί και στις μέρες μας να επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους, ορίζει πως όποιος έχει ανάγκη από ειδικό ψυχικής υγείας έχει ένα σοβαρό ψυχικό ή νοητικό νόσημα.

Στην πραγματικότητα η περιοδική επαφή με τους ειδικούς στον χώρο της ψυχικής υγείας μπορεί να προφυλάξει από άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές παθήσεις.

Μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα να οργανωθούμε καλύτερα προς τους στόχους μας, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Κάτω από το πρίσμα αυτό, η επίσκεψη στον ψυχολόγο, τακτική ή όχι, μπορεί να λειτουργήσει ψυχοπροφυλακτικά.

Δεν μου χρειάζεται ο ψυχολόγος αν έχω φίλους:

Πολλές φορές συγχέεται ο ρόλος του ψυχολόγου με αυτόν του φίλου, καθώς μία από τις βασικές λειτουργίες του ειδικού είναι να ακούει και να κατανοεί.

Εδώ και αιώνες η συναισθηματική στήριξη είναι ένα αγαθό που επιθυμούμε να απολαμβάνουμε μέσα στις στενές μας σχέσεις. Στις μέρες μας, ωστόσο, πολλές φορές το υποστηρικτικό μας δίκτυο είναι περιορισμένο και εμείς βιώνουμε μοναξιά και την ανάγκη να μιλήσουμε χωρίς να μας κρίνουν.

Από την άλλη η διαφορά του ψυχολόγου με τον φίλο ακροατή είναι πως την ώρα που ο ψυχολόγος ακούει, οργανώνει στη σκέψη του τρόπους βοήθειας, οι οποίοι είναι δοκιμασμένοι πολλά χρόνια στα γραφεία των ειδικών και επιστημονικά τεκμηριωμένοι από έρευνες και πειραματικές διαδικασίες.

Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στο κόστος μίας ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής:

Ένας ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς, ιδίως καθώς διανύουμε μία εποχή οικονομικής κρίσης, είναι τα χρήματα που θα δαπανηθούν. Οι συνεδρίες κοστίζουν και έχουν διάρκεια από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια. Το κόστος φαντάζει τεράστιο και εμείς νιώθουμε ανίκανοι να ανταποκριθούμε.

Η αλήθεια, ωστόσο, για πολλούς από εμάς είναι πως με μία σωστή διαχείριση των οικονομικών και με άλλη ιεράρχηση των αναγκών μπορούμε να εξοικονομήσουμε το κονδύλι για την ψυχική μας υγεία.

Επίσης, η ισορροπημένη ψυχική μας διάθεση θα μας αποτρέψει μελλοντικά από περιττές δαπάνες, στις οποίες καταφεύγουμε για να αυξήσουμε την καλή μας διάθεση.
Θα μειωθούν οι ιατρικές δαπάνες και οι δαπάνες σε φάρμακα, καθώς θα μειώσουμε τα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Τέλος, απομακρύνοντας τα αγχώδη και καταθλιπτικά μας συναισθήματα, αυξάνουμε τις πιθανότητες για επαγγελματική ανέλιξη και επιτυχία, η οποία συνδέεται με την αύξηση των εισοδημάτων μας.

Δεν μπορώ να μιλήσω σε έναν ξένο για τα προβλήματά μου:

Είναι σίγουρα δύσκολο να απευθυνθούμε σε έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζουμε καθόλου και να νιώσουμε άνεση να του εκφράσουμε τους κρυφούς μας φόβους.

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει στιγμές που μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά ή τα συναισθήματά μας, έχουμε νιώσει ντροπή, φόβο, απογοήτευση από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η σκέψη πως όλα αυτά τα προβλήματα, που μας κάνουν να νιώθουμε δυσάρεστα, θα χρειαστεί να τα εκθέσουμε μπροστά σε έναν άγνωστο, μπορεί να μας προκαλέσει τρόμο και να μας αποθαρρύνει.

Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε, πως όταν η σκέψη αυτή υπερισχύει μέσα μας, θα απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία, ειδικά εκπαιδευμένο να ακούει και να κατανοεί τις δυσκολίες των ανθρώπων.

Χρειάζεται να σκεφτούμε πως ο ειδικός έχει ακούσει και άλλα προβλήματα ανθρώπων, έχει διευρύνει την αποδοχή του για τις ανθρώπινες συμπεριφορές, μπορεί να συντονιστεί με τα συναισθήματά μας και να μας ανακουφίσει.

Στην πραγματικότητα αυτός ο ξένος, ο ειδικός ψυχικής υγείας, είναι ο άνθρωπος που θα αντιδράσει με τον ασφαλέστερο τρόπο, ώστε να μη νιώσουμε εκτεθειμένοι και να τον εμπιστευτούμε.

Πώς θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο επαγγελματία;

Καθώς, λοιπόν, έχουμε παλέψει με τις αρνητικές μας σκέψεις, έχουμε πάρει την απόφαση.
Έχει φτάσει η ώρα για την πρώτη μας επίσκεψη! Πώς, όμως, θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο επαγγελματία; Το είδος της βοήθειας που χρειαζόμαστε θα καθορίσει και τον κατάλληλο ειδικό.

Ψυχολόγος, ψυχίατρος ή σύμβουλος ψυχικής υγείας;

Ψυχολόγος:

Το αντικείμενο εργασίας των ψυχολόγων καταλαβαίνουμε ότι είναι ευρύ.
Μπορεί να εκτείνεται από την κλινική εργασία με ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, μέχρι το εκπαιδευτικό πλαίσιο για θέματα μάθησης των παιδιών και διαχείρισης των σχέσεων με τους συνομηλίκους και τους εκπαιδευτικούς τους.
Επίσης, ένας ψυχολόγος μπορεί να ασχολείται με ερευνητικά προγράμματα για την προώθηση της γνώσης γύρω από τα θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Φυσικά, οι τομείς της ψυχολογίας δεν εξαντλούνται εδώ.Από όλες αυτές τις ειδικεύσεις ο κατάλληλος ψυχολόγος που θα μπορέσει να ασχοληθεί ατομικά με τα προβλήματά μας ονομάζεται κλινικός και είναι είτε σύμβουλος είτε ψυχοθεραπευτής.

Συμβουλευτικός ψυχολόγος ή Σύμβουλος ψυχικής υγείας:

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι συνήθως ψυχολόγος και το αντικείμενό του είναι η συμβουλευτική εργασία.
Λαθεμένα πολλοί πιστεύουν ότι η συμβουλευτική αναφέρεται σε συμβουλές που δίνει ο ειδικός στον ενδιαφερόμενο. Η συμβουλευτική ως όρος προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «συμβουλεύομαι» και σημαίνει πως σκέφτομαι μαζί με τον άλλο για ένα θέμα ή πρόβλημα.

Ο σύμβουλος μπορεί να ασχοληθεί είτε με θέματα επιλογής καριέρας και επαγγελματικού προσανατολισμού, με θέματα και δυσκολίες γάμου, δουλεύοντας με ζευγάρια, με θέματα παιδιών και διαχείριση των δυσκολιών της ανατροφής τους.

Η διαφορά από τον ψυχοθεραπευτή είναι πως το επίκεντρο της εργασίας είναι η λύση ενός προβλήματος της ζωής του ενδιαφερόμενου και όχι η αλλαγή στάσης, συμπεριφοράς, αντίληψης και των συναισθημάτων του ίδιου του ενδιαφερόμενου.

Ψυχοθεραπευτής:

Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι είτε ψυχολόγος είτε ψυχίατρος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε μία μορφή ψυχοθεραπείας, όπως είναι η ψυχανάλυση, η γνωστική – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και οι ανθρωπιστικές θεραπείες.

Στον ψυχοθεραπευτή χρειάζεται να απευθυνθούμε όταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι γενικευμένα.
Μπορεί, δηλαδή, να εκτείνονται από συγκεκριμένα γεγονότα της ζωής μας, μέχρι και προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους, στο πώς νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε για όσα αντιμετωπίζουμε.

Επίσης, η ψυχοθεραπεία συνιστάται όταν υπάρχει κάποια οργανωμένη ψυχική διαταραχή, όπως είναι η κατάθλιψη, η διαταραχή κρίσεων πανικού, οι φοβίες κτλ.
Ο χρόνος της ψυχοθεραπείας μπορεί να εκτείνεται από λίγες συνεδρίες (όχι λιγότερες από δέκα) μέχρι ένα δύο χρόνια ή και περισσότερα.

Ψυχίατρος:

Όταν υποφέρουμε από χρόνια συμπτώματα μεγάλης έντασης και θέλουμε άμεσα να απαλλαγούμε από αυτά θα χρειαστούμε επιπρόσθετη φαρμακευτική βοήθεια.

Την φαρμακευτική αγωγή θα μας την παρέχει ψυχίατρος, ο μόνος ειδικός που έχει τις επαρκείς γνώσεις για να παρακολουθεί την πορεία μας σε σχέση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, ο ψυχίατρος με κατάλληλες ερωτήσεις και ορισμένες συμβουλές θα μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων μας.

Ο κύριος στόχος, ωστόσο, της εργασίας μας με τον ιατρό της ψυχικής υγείας θα είναι η ανταπόκρισή μας στα φάρμακα.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Καθόλου τυχαία η αρχή της δημιουργίας του κόσμου δεν ξεκίνησε από τον λόγο, τη λογική.
Ο λόγος ως μέσο έκφρασης των εσωτερικών μας ανησυχιών, των βιωμάτων μας και του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας θα αποτελέσει το πρώτο εργαλείο.

Στόχος η λογική πίσω από όλα όσα μας συμβαίνουν.
Οι «κανόνες» που διέπουν τη ζωή μας, που την ορίζουν με έναν ορατό ή αόρατο τρόπο.

Όταν η ζωή μας αποκτήσει μία λογική εξήγηση, ένα νόημα που να μπορέσουμε να το δεχτούμε, όλα τα συμπτώματα θα καταρρεύσουν σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα και τα προβλήματά μας θα βιωθούν από μία νέα οπτική.

Πόσο έτοιμοι είστε, λοιπόν, να ξεκινήσετε το μεγάλο ταξίδι του λόγου και της λογικής;
Αλλά και όσοι επιστρέφετε ή έχετε επιστρέψει πριν καιρό, πόσα εφόδια έχετε αποκομίσει;
Πόσο πιο πλούσιοι σε εμπειρίες νιώθετε τώρα;

Photo2 by dadoudis.com/

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.