Ο έρωτας και η αγάπη έννοιες ταυτόσημες, αντίθετες ή απλά διαφορετικές;
Πόσες φορές δεν απασχόλησε τη σκέψη των ανθρώπων τι συμβαίνει με τα δύο αυτά συναισθήματα, τον έρωτα και τη αγάπη, πόσο ταυτίζονται, τι κοινά μοιράζονται και σε τι διαφέρουν;
Οι ειδικοί έρχονται να λύσουν τις απορίες σε σχέση με τη φύση τους και τη λειτουργία τους στη ζωή μας.
Ο έρωτας, το συναίσθημα της ζωτικής ενέργειας!
Ο έρωτας ορίζεται ως ένα αίσθημα διέγερσης και ευχαρίστησης, όταν είναι παρόν το άτομο με το οποίο είναι κανείς ερωτευμένος, και αίσθημα δυστυχίας ή απόγνωσης όταν αυτό είναι απόν. Στο συναίσθημα του έρωτα συμβάλλουν σωματικές αισθήσεις όπως:
- το χτυποκάρδι,
- το λαχάνιασμα,
- ο κόμπος στο στομάχι.
Συνοδεύονται πάντα από την παραγωγή των ορμονών του έρωτα, της οξυτοκίνης και των ενδορφινών, αλλά και ορισμένων νευροδιαβιβαστών, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, οι οποίες λειτουργούν ως φυσικές διεγερτικές ουσίες.
Η ύπαρξή τους, δηλαδή, στον οργανισμό προκαλεί το αίσθημα της ευφορίας που είναι τόσο έντονο όταν είναι κάποιος ερωτευμένος.
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο έρωτας ως συναίσθημα δεν κρατάει για πάντα.
Η φύση προίκισε τον άνθρωπο με την ικανότητα του έρωτα για δικούς της σκοπούς.
Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες που μελετούν της εξέλιξη των ειδών, ο έρωτας βοηθάει στην επιβίωση του είδους!
Αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνουν μαζί δύο σύντροφοι μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης με σκοπό να προστατεύσουν τα παιδιά που θα γεννηθούν από αυτήν.
Έρευνες μας δείχνουν πως το ερωτικό συναίσθημα μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως δύο με τρία χρόνια.
Τι συμβαίνει όταν ο έρωτας παρέλθει;
Μετά το διάστημα του έρωτα σε πολλά ζευγάρια θα βιωθεί αυτό που ονομάζουμε κρίση της σχέσης.
Η σχέση μπορεί να κλονιστεί ή να διαλυθεί, εκτός αν το συναίσθημα της αγάπης που έχει προκύψει βοηθήσει τους συντρόφους να προσαρμοστούν σε μία πιο ήπια συναισθηματικά αλλά πιο βαθιά επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Η αγάπη ως συναίσθημα δεν έχει τόσο έντονη απαντητικότητα στο σώμα όπως ο έρωτας, δεν έχει πεταλούδες στο στομάχι και δεν έχει πολύωρες αναπολήσεις, κοκκίνισμα και συχνή ερωτική διέγερση.
Η αγάπη αποτελεί ένα κίνητρο για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον σύντροφο και τις ανάγκες του, να τον φροντίσουμε, να αποδεχτούμε τις αδυναμίες του και να μείνουμε κοντά του προσπαθώντας για μία ισορροπημένη σχέση.
Δες επίσης: Βίντεο: Οι σχέσεις ενός ζευγαριού μέσα σε 6 λεπτά
Γιατί είναι δύσκολη η μετάβαση από τον έρωτα στην αγάπη;
Εδώ οι ψυχολογικές θεωρίες έρχονται να μας τονίσουν τη σημασία των προτύπων των σχέσεων στα οποία εκτέθηκαν μεγαλώνοντας. Πρότυπα τόσο οικογενειακά όσο και κοινωνικά.
Πόσο αρμονική ήταν η σχέση των γονιών τους, πώς εκδήλωναν τα συναισθήματά τους, πόσο περιποιητικοί, υποστηρικτικοί ήταν μεταξύ τους;
Μάλωναν συχνά και φώναζαν;
Απαιτούσαν την προσοχή του συντρόφου, τον κατηγορούσαν για τις πράξεις του;
Η συμπεριφορά των γονιών ουσιαστικά εντυπώνεται ασυνείδητα στα παιδιά και ως ενήλικες συμπεριφέρονται με αντίστοιχους τρόπους, πιστεύοντας πως έτσι είναι οι σχέσεις των ζευγαριών.
Από την άλλη βλέπουμε πως και τα κοινωνικά πρότυπα μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.
Διαμορφώνουν μέσα μας αντιλήψεις για το πώς πιστεύουμε πως πρέπει να είμαστε εμείς και πώς οι σύντροφοί μας (π.χ. οι άντρες να είναι πιο δυναμικοί, πιο σκληροί και οι γυναίκες πιο ήπιες και γλυκές κτλ).
Όλες αυτές οι απαιτήσεις και τα πρέπει που έχουμε εσωτερικεύσει μας εμποδίζουν από μία πιο άμεση και ειλικρινή επικοινωνία, η οποία θα είχε τη δυνατότητα να εξομαλύνει τις διαφορές σε πολλές περιπτώσεις.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βιώσουμε το συναίσθημα της αγάπης και να βοηθήσουμε τις σχέσεις μας;
Αφιερώστε χρόνο
Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος στα ζευγάρια σε κοινές δραστηριότητες που θα επιτρέψουν τους συντρόφους να χαλαρώσουν μαζί, να διασκεδάσουν, να παίξουν και να απολαύσουν ο ένας την παρουσία του άλλου.
Όσο περισσότερες δυσκολίες συναντά ένα ζευγάρι στην πορεία της σχέσης τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο κοινός χρόνος.
Οπότε οργανώστε μια απόδραση οι δύο σας, μια βραδινή έξοδο, χωρίς την παρουσία άλλων ανθρώπων στην παρέα σας.
Θυμηθείτε τι απολαμβάνατε να κάνετε μαζί στην αρχή της σχέση σας και βρείτε χρόνο και διάθεση να το υποδεχτείτε ξανά στη ζωή σας.
Βρείτε, επίσης, χρόνο για συζήτηση, για την ανταλλαγή των εμπειριών της ημέρας, για πράγματα που σκεφτήκατε και νιώσατε.
Τέλος, βρείτε χρόνο να συζητήσετε κοινούς προβληματισμούς που αφορούν και στους δύο σας, είτε για λειτουργικά προβλήματα του σπιτιού, των παιδιών, των συγγενών είτε για θέματα που έχουν ανακύψει μεταξύ σας και σας απασχολούν.
Καλλιεργήστε την ικανότητά σας να ακούτε χωρίς να παρεμβαίνετε.
Ο κοινός χρόνος από μόνος του δεν αρκεί, ούτε και η διάθεση των ανθρώπων να μιλήσουν αν δεν υπάρχει ο σύντροφος ακροατής.
Αφήστε για λίγο στην άκρη τις δικές σας σκέψεις, τα δικά σας συναισθήματα και τις δικές σας απόψεις για τα προβλήματα που βιώνεται με τον σύντροφό σας και ακούστε με προσοχή, χωρίς να διακόπτετε, όσα έχει να σας πει.
Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις, όπου δεν έχετε καταλάβει, ζητήστε να γίνει συγκεκριμένος, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και να δείτε τα πράγματα από την δική του σκοπιά, προσπαθήστε να βιώσετε τα συναισθήματά του.
Αν καταφέρετε να φτάσετε εκεί θα δείτε πως ο θυμός και η απόσταση μεταξύ σας θα μειωθεί, θα νιώσετε περισσότερο συνδεδεμένος με τον άνθρωπο που αγαπάτε, τον σύντροφό σας.
Ασκείτε κριτική ή μειώνετε τον σύντροφό σας;
Αναφέρετε τις συμπεριφορές που σας έχουν ενοχλήσει και τι συναίσθημα σας έχουν προκαλέσει χωρίς να δώσετε ερμηνείες γι’ αυτές. Αναφέρετε, για παράδειγμα, πως νιώθετε πληγωμένος/η όταν ο σύντροφος σας φωνάζει, αλλά μην πείτε ότι το κάνει επειδή δεν ενδιαφέρεται ή επειδή είναι αγενής.
Ίσως ο λόγος που έχει ο σύντροφός σας μία συμπεριφορά να είναι διαφορετικός από αυτόν που νομίζετε και για να τον καταλάβετε να χρειάζεται πρώτα να τον ακούσετε.
Προσπαθήστε να είστε ακριβείς σε όσα λέτε, μιλήστε με γεγονότα και συμπεριφορές συγκεκριμένες και όχι με αόριστες αισθήσεις και σκέψεις.
Βοηθήστε τον σύντροφό σας να καταλάβει τι συμβαίνει μέσα σας, βοηθήστε τον να σας ακούσει, δίνοντάς του το μήνυμα πως είστε εκεί όχι για να μαλώσετε, αλλά γιατί σας ενδιαφέρει πραγματικά να λύσετε τις διαφορές σας με έναν θετικό τρόπο για το καλό της σχέσης σας.
Για την ομαλή μετάβασή σας από τον έρωτα στην αγάπη, οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία.
Τώρα είστε έτοιμοι να απολαύσετε το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής σας, το ταξίδι στην αγάπη!
Διάβασε επίσης: Τα μυστικά του έρωτα μετά τα 50
Photo by https://dadoudis.com/
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.