Γυναίκα, μητέρα ή σύζυγος;
Στην καθημερινότητά μου έρχομαι σε επαφή με πολλές γυναίκες διαφόρων ηλικιών που είναι σύζυγοι και μητέρες. Κάποιες απ’ αυτές δεν αποχωρίζονται με τίποτα τα παιδιά τους. Έχω ακούσει χαρακτηριστικά τη φράση: «Τον σύζυγό μου τον χόρτασα. Τώρα θα αφιερωθώ στα παιδιά μας.».
Άλλες γυναίκες, με την πρώτη ευκαιρία, τα αφήνουν σε συγγενείς και babysitters για να βγουν με τον σύζυγο ή να κάνουν ταξίδια. Συνήθως λένε: «Το γεγονός ότι έκανα παιδί δε σημαίνει ότι θα σταματήσει η δική μου ζωή.».
Συναντώ γυναίκες γεμάτες ενοχές, όταν θέλουν να περάσουν χρόνο μόνες με τον σύζυγό τους. Γυναίκες που, όταν αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους ανησυχούν ότι τον παραμελούν. Και κάποιες άλλες απελπισμένες και κουρασμένες στην προσπάθεια να αντεπεξέλθουν σε όλους τους ρόλους.
Δε μου αρέσει να λέω τι είναι «σωστό» και τι «λάθος». Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε απόφαση έχει τα υπέρ και τα κατά της.
Το μόνο που χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις είναι η ισορροπία.
Και το μόνο σίγουρο είναι πως η οικογένεια είναι η μόνη ομάδα που έχει δύο αρχηγούς, τη μητέρα και τον πατέρα. Επομένως, η καλή σχέση και συνεργασία μεταξύ των δύο αρχηγών είναι πολύ σημαντική.
Μητέρα ή σύζυγος;
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να φροντίσετε αυτήν τη σχέση παράλληλα με τη μητρότητα;
1. Εξασφαλίστε χρόνο για κουβέντα μες στη μέρα.
Μπορεί να είναι σύντομη και να γίνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού ή στο κρεβάτι λίγο πριν τον ύπνο.
Δε χρειάζεται να είναι κάποια βαθυστόχαστη συζήτηση. Αρκεί να πείτε πώς πήγε η μέρα σας και να προσπαθήσετε να μιλήσετε κυρίως για εσάς και όχι για τα παιδιά.
Η αυστηρότητα στην τήρηση μιας συγκεκριμένης ώρας ύπνου για τα παιδιά βοηθά να εξασφαλίζετε αυτόν τον απαραίτητο, μεταξύ σας, χρόνο για κουβέντα καθημερινά.
2. Φροντίστε να βγαίνετε με τον σύζυγό σας είτε μόνοι σας είτε με φίλους.
Αυτό που χρειάζεται είναι καλός προγραμματισμός και εξασφάλιση βοήθειας από τους παππούδες ή κάποιο άλλο πρόσωπο φροντίδας για τα παιδιά. Συμπεριλάβετε την έξοδο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και προσπαθήστε να το τηρείτε, παρακινώντας ο ένας τον άλλο.
Μπορείτε να ζητήσετε ακόμα κι απ’ τους φίλους σας να σας παρακινούν, όταν αντιλαμβάνονται ότι έχετε χαθεί.
Συχνά μπορεί να νιώθετε κούραση ή τύψεις. Ωστόσο, λίγος χρόνος εκτός σπιτιού χωρίς τα παιδιά θα σας ανανεώσει, θα σας ξεκουράσει και θα σας φέρει πιο κοντά.
Φροντίστε να μάθετε από νωρίς στα παιδιά σας ότι η μαμά κι ο μπαμπάς περνούν χρόνο και μόνοι τους χωρίς αυτά.
Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ πιο χαρούμενα και υγιή, όταν οι γονείς τους είναι αγαπημένοι. Όταν επικοινωνούν και μπορούν να περνούν τον χρόνο τους ευχάριστα μαζί, χωρίς να εξαρτώνται από αυτά.
3. Δεν υπάρχουν «πρέπει» ή συγκεκριμένος αριθμός ερωτικών επαφών ή εξόδων με τον σύζυγό σας χωρίς τα παιδιά εβδομαδιαίως.
Θα βρείτε πολλά τέτοια «guidelines» στο διαδίκτυο με τα οποία διαφωνώ.
Συχνά τυχαίνουν κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις ή μπορεί να αρρωστήσει κάποιο από τα παιδιά. Μπορεί, έτσι, να περάσει αρκετός καιρός χωρίς να καταφέρετε να βρεθείτε μόνοι σας.
Είναι φυσιολογικό!
Αν έχετε στον νου σας τα «πρέπει», το πιο πιθανό είναι να γίνεται επικριτικές προς τον εαυτό σας και να απογοητευτείτε. Μπορεί, επίσης, να αυξηθεί το στρες κι ο εκνευρισμός σας.
Η ουσία δε βρίσκεται στη συχνότητα, αλλά στην ποιότητα των επαφών σας.
Απ’ την άλλη, αν αφεθείτε στην καθημερινή ρουτίνα δε θα καταφέρετε ποτέ να βρείτε λίγο χρόνο για τους δυο σας. Επομένως, είναι καλό να το έχετε στον νου σας και να το επιδιώκετε όσο συχνότερα γίνεται.
4. Μην αφήνετε τα παιδιά να κοιμούνται μαζί σας.
Μάθετε τα παιδιά σας, σε όσο μικρότερη ηλικία γίνεται, να κοιμούνται στο υπνοδωμάτιό τους.
Πρέπει να καταλάβουν ότι ο καθένας πρέπει να πηγαίνει εκεί για να ξεκουράζεται και να κοιμάται. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τη διατήρηση της ιδιωτικότητας με τον σύζυγό σας αλλά και για τα παιδιά.
Έτσι μαθαίνουν ότι έχουν έναν δικό τους χώρο όπου μπορούν να ηρεμήσουν και να είναι ανεξάρτητα. Μπορεί να έρθουν κάποιες φορές μες στη νύχτα στο υπνοδωμάτιό σας, λέγοντας ότι φοβούνται. Θα πρέπει, όμως, να τα επιστρέψετε στον χώρο τους και να μείνετε εκεί, ηρεμώντας τα, μέχρι πάλι να αποκοιμηθούν.
5. Κλείστε την πόρτα του υπνοδωματίου σας.
Μάθετε στα παιδιά σας από νωρίς ότι η πόρτα του υπνοδωματίου σας κλείνει, τουλάχιστον το βράδυ. Πρέπει, επίσης, να μάθουν να τη χτυπούν, πριν μπουν.
Αν δεν τους το έχετε μάθει ακόμη, μπορείτε να το ξεκινήσετε και τώρα. Πείτε τους ότι ξεκουράζεστε καλύτερα, όταν η πόρτα είναι κλειστή, ώστε να μην ακούτε θορύβους.

6. Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας στο τώρα.
Μη σκέφτεστε πώς ήταν η σχέση σας πριν κάνετε παιδιά και μην περιμένετε να είναι το ίδιο και τώρα, γιατί κινδυνεύετε να απογοητευτείτε.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές, οι υποχρεώσεις περισσότερες κι ο ελεύθερος χρόνος λιγότερος. Προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε μ’ αυτά, προσαρμόζοντας τη σχέση σας αναλόγως.
Μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη συζυγική σας σχέση με διαφορετικούς τρόπους.
Για παράδειγμα, μπορεί ο παιδότοπος που πάτε τα παιδιά σας για παιχνίδι να μην είναι και το πιο ρομαντικό μέρος. Σας δίνει, όμως, τη δυνατότητα να απολαύσετε έναν καφέ μόνες με τον σύζυγό σας, καθώς τα παιδιά παίζουν.
7. Διατηρήστε τη σπίθα δυνατή μέσω μηνυμάτων.
Αυτό ισχύει ειδικά για τα ζευγάρια που έχουν πολύ διαφορετικά προγράμματα στην καθημερινότητά τους και δε βλέπονται αρκετά μες στη μέρα.
Η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων ή εικονιδίων στο κινητό είναι ένας τρόπος να κρατάτε επαφή αλλά και να διατηρείτε ζωντανό το ερωτικό ενδιαφέρον.
Θυμάστε τα μηνύματα που στέλνατε ο ένας στον άλλον όταν είχατε πρωτογνωριστεί; Σίγουρα θα εκπλήξετε ευχάριστα τον σύζυγό σας, αν του στείλετε κάτι παρόμοιο μες στη μέρα. Ή, έστω, συνοδέψτε το μήνυμα «πρέπει να πάρεις τα παιδιά απ’ την προπόνηση στις 19.00» με μια «καρδιά»!
8. Μην αναλαμβάνετε τον γονεϊκό ρόλο μόνες σας.
Συχνά οι γυναίκες αναλαμβάνουν τον γονεϊκό ρόλο ολοκληρωτικά, αφήνοντας τους άντρες απ’ έξω.
Εμπλέξτε τον σύζυγό σας στη φροντίδα και στο παιχνίδι των παιδιών, δείχνοντάς του, με υπομονή, πώς να κάνει κάποια πράγματα.
Μην εκνευρίζεστε και μην τον αποθαρρύνετε με το παραμικρό λάθος που θα κάνει. Δεν τα ξέρουν όλοι όλα εξαρχής ούτε βγαίνει σε όλους, ενστικτωδώς, ο φροντιστικός ρόλος.
Εμπλέκοντας τον σύζυγό σας στη φροντίδα και στην ψυχαγωγία των παιδιών έχετε τη δυνατότητα να ξεκουράζετε ο ένας τον άλλον, απασχολώντας τα.
Ακόμη, περνάτε όλοι μαζί ευχάριστα τον χρόνο σας ως οικογένεια. Ποιος είπε ότι μπορείτε να έρθετε κοντά, μόνο όταν μένετε οι δυο σας;
9. Φροντίστε τον εαυτό σας.
Σίγουρα η ενασχόληση με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού απορροφά πολύ απ’ τον χρόνο και την ενέργειά σας.
Μπορεί, λοιπόν, να παραμελήσετε τη φροντίδα του εαυτού σας. Προσπαθήστε να εξασφαλίζετε λίγο χρόνο μες στη μέρα για ξεκούραση, περιποίηση, άσκηση ή οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.
Θα δείτε ότι θα τονωθεί τόσο η διάθεση όσο κι η αυτοπεποίθησή σας. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη σχέση με τον σύζυγό σας όσο και με τα παιδιά σας.
Παράλληλα, θα αποτελέσετε και θετικό πρότυπο γι’ αυτά. Μην ξεχνάτε ότι για να δώσετε ενέργεια στους άλλους, πρέπει πρώτα να φορτίσετε τις δικές σας μπαταρίες!
10. Η καλή επικοινωνία μεταξύ σας είναι το παν.
Είτε έχει να κάνει με τη συζυγική σας σχέση είτε με τον γονεϊκό σας ρόλο, φροντίστε να εκφράζετε τις ανάγκες σας στον σύζυγό σας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να είστε ανοιχτές στο να ακούσετε και τις δικές του.
Προσπαθήστε να διατηρείτε κοινή πολιτική σε ό,τι αφορά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.Διαφορετικά, θα ακούτε συχνά: «μα ο μπαμπάς με αφήνει να βλέπω τηλεόραση περισσότερη ώρα!». Έτσι, θα έρχεστε συχνά σε ρίξη, ενώ τα παιδιά θα καταλαβαίνουν ότι αποτελούν την αιτία των καβγάδων σας. Επίσης, μην τα χρησιμοποιείτε ως διαμεσολαβητές και μην τα φορτώνετε με τα παράπονα που έχετε ο ένας για τον άλλο.
Έχετε στον νου σας ότι τα παιδιά κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν και θα φύγουν απ’ το σπίτι. Αυτό που θα μείνει είναι εσείς κι ο σύζυγός σας και θα είναι απότομη η «προσγείωση», αν έχετε χαθεί στην πορεία.
Σίγουρα τα παιδιά σας είναι πολύ σημαντικά για εσάς. Ωστόσο, αυτό που θα έχετε για μία ζωή είναι η συντροφικότητα μεταξύ εσάς και του συζύγου σας. Επομένως, δώστε την ανάλογη φροντίδα στη σχέση σας.
Διαβάστε επίσης: Η συμπεριφορά σου ως γονιός προκαθορίζει τη ζωή των παιδιών σου
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.