Θερμιδικό έλλειμμα: η μόνη λύση για την απώλεια βάρους

Ένα πολύ σημαντικό δεδομένο που αγνοεί, μέχρι και σήμερα, τεράστιο ποσοστό ανθρώπων που κάνει προσπάθειες να χάσει κιλά είναι, ότι για να πετύχεις απώλεια βάρους δε χρειάζεται να στραφείς σε συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται μαγικές λύσεις.

Δε χρειάζεται να κόψεις το βραδινό σου ούτε αρκεί να δώσεις περισσότερη ένταση και διάρκεια στην προπόνησή σου, αλλά απαιτείται μόνο ένα πράγμα.

 Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να επιδιώκεις,
αν θέλεις να μειώσεις το σωματικό σου βάρος,
είναι το θερμιδικό έλλειμμα.

Θερμιδικό έλλειμμα: Να λαμβάνεις, δηλαδή, λιγότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός σου, ή να ξοδεύεις περισσότερες θερμίδες απ’ όσες έχεις λάβει.

Με αυτούς τους τρόπους θα πετύχεις αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο,
άρα θερμιδικό έλλειμμα.

Οδηγώντας τον οργανισμό σε θερμιδικό έλλειμμα, τον οδηγούμε να στραφεί στο λίπος, το οποίο αποτελεί και τις μεγαλύτερες αποθήκες ενέργειας στο σώμα μας.

Ωστόσο, θέλουμε να αποφεύγουμε να νιώθουμε συχνά και, κυρίως, έντονα την αίσθηση της πείνας. Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός μας κάπου εκεί θα αρχίσει να στρέφεται, ποσοστιαία, λιγότερο στο λίπος και περισσότερο στις πρωτεΐνες, σε σχέση με πριν.

Διάβασε επίσης: Μεταβολισμός: πώς να τον αυξήσετε

Πώς φτάνουμε στο πολυπόθητο θερμιδικό έλλειμμα;

Με τους εξής δύο πατροπαράδοτους τρόπους:

Α) Ξεκινάμε να υπολογίζουμε υπεύθυνα τις θερμίδες που λαμβάνουμε

Κατανέμουμε στα γεύματά μας ισορροπημένα, ανάλογα με τις απαιτήσεις, υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, ενώ, ταυτόχρονα, επιδιώκουμε τις καλύτερες θερμιδογόνες πηγές τους.
Αυτές, δηλαδή, με την υψηλότερη περιεκτικότητα ενός από τα προαναφερθέντα στοιχεία, και αυτές που μας προσφέρουν, ταυτόχρονα, και άλλα θρεπτικά συστατικά, χρήσιμα για τον οργανισμό, όπως μικροστοιχεία, ιχνοστοιχεία κτλ.

απώλεια βάρους
Φωτογραφία από kirbyhealth.org

Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους και, αθροιστικά, η συνολική ποσότητα θερμίδων που θα μας προσδώσουν θα πρέπει να είναι προσεγμένη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτός από την ποσοστιαία κατανομή, μείζονος σημασίας είναι τα απόλυτα νούμερα. Δε μας ενδιαφέρει, δηλαδή, μόνο πόσο επί τις εκατό υδατάνθρακα φάγαμε, αλλά, κυρίως, σε πόση ποσότητα αντιστοιχεί. Σε 100 ή σε 200 γραμμάρια για παράδειγμα;

Έχετε ακούσει που λένε: «Για σνακ φάε μία χούφτα αμύγδαλα»;
Ναι, είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει!
Μία χούφτα μπορεί να έχει και δέκα και είκοσι και τριάντα αμύγδαλα. Θα έλεγε κανείς: «Φάε ένα, δύο, τρία πιάτα μακαρόνια»; Τότε γιατί μας λέει: «Φάε δέκα, είκοσι, τριάντα αμύγδαλα»;

Χάρις στο ίντερνετ, ευτυχώς, η ενημέρωση όσον αφορά στη θερμιδική αξία στα τρόφιμα είναι εύκολη και εύκολα επαληθεύσιμη.

TIP
Βλέπουμε πάντα τη θερμιδική και θρεπτική αξία των προϊόντων
στις ετικέτες και συγκρίνουμε τα νούμερα. Όχι μόνο την τιμή!

Β) Ξεκινάμε να καίμε περισσότερες θερμίδες

Και κάπου εδώ το fitness παίρνει τη σκυτάλη προς το θερμιδικό έλλειμμα. Στη γνωριμία με το fitness το διαχωρίσαμε σε δύο συνιστώσες: στη φυσική δραστηριότητα και στην άσκηση.

Είτε πας στη μεριά της φυσικής δραστηριότητας, βάζοντας απλά και σταδιακά την κίνηση στη ζωή σου με διάφορους τρόπους, είτε πας ένα βήμα παραπέρα, στην άσκηση, οι καύσεις σου έχουν αυξηθεί αυτομάτως.

Επίσης, ο μεταβολισμός αρχίζει να γίνεται πιο ενεργός, με αποτέλεσμα οι θερμιδικές απαιτήσεις του οργανισμού να αυξάνονται συνολικά, όχι μόνο στη διάρκεια της προπόνησης – δραστηριότητάς σου αλλά και στην κατάσταση ηρεμίας.

Όσο εξοικειώνεσαι με την άσκηση και η προπόνησή σου γίνεται πιο απαιτητική, τόσο περισσότερο καις στην προπόνηση και τόσο ο μεταβολισμός σου παίρνει τα πάνω του.

Ο τρόπος που θα επιλέξεις να ασκηθείς, επίσης, έχει πολλή σημασία σε σχέση με τους στόχους σου αλλά και την ασφάλειά σου.

Στην κοινή αντίληψη, η αερόβια προπόνηση αποτελεί τη μόνη λύση και γι’ αυτό βλέπουμε κόσμο να περπατάει, να τρέχει και να ποδηλατεί με τις ώρες στα γυμναστήρια.

Εκτός από το ότι δεν αποτελεί ασφαλή λύση για όλους και είναι αρκετά μονότονη, έρχεται αντιμέτωπη με το βασικό ζητούμενο της διατήρησης της μυϊκής μας μάζας.

Ποια μέθοδος θα αφυπνίσει τον μεταβολισμό μας;

Η μέθοδος που θα αφυπνίσει τον μεταβολισμό μας ταχύτερα και αποδοτικότερα είναι η κλασική προπόνηση με αντιστάσεις, κοινώς τα βάρη (ελεύθερα βάρη, μηχανήματα, βάρος του σώματος κ.ά.).

Ταυτόχρονα, θεωρείται και πιο ασφαλής αλλά κι ευχάριστη, καθώς μπορούμε, με πληθώρα παραλλαγών, να τη φέρουμε πιο κοντά στα μέτρα μας.

Η ένταση, το μέγεθος της προπόνησης, η διάρκεια του διαλείμματος και η επιλογή των ασκήσεων εξαρτώνται πάντα από το προπονητικό μας επίπεδο.

απώλεια βάρους
H μυϊκή μάζα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μεταβολισμό μας. (Φωτογραφία από dadoudis.com)

Αν στόχος σου δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους αλλά, ταυτόχρονα, και η διατήρηση της μυϊκής σου μάζας, όσο μας επιτρέπει το θερμιδικό έλλειμμα, η μέθοδος προπόνησης αντιστάσεων είναι αυτή που θα πρέπει να επιλέξεις .

TIP
Αν ξεκινάς σήμερα άσκηση στοχεύοντας στην απώλεια βάρους,
συνέχισε να τρως όσο έτρωγες χθες.

Να θυμάστε:
Ό,τι έρχεται εύκολα δε διαρκεί…και ό,τι διαρκεί δεν έρχεται εύκολα!

Διάβασε επίσης:  Να εμπιστευτώ τη ζυγαριά;

Δίαιτα στην παιδική & εφηβική ηλικία: ποια η επίδρασή της και πώς επιτυγχάνεται ένα υγιές βάρος

Ευχαριστούμε πολύ το horospersonal για τη φιλοξενία.

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.