Ασπίδα προστασίας της ψυχικής μας υγείας απέναντι στον κορωνοϊό!

Η εποχή του κορωνοϊού…Στέκεσαι απέναντι σε κάτι ανεξέλεγκτο, σε κάτι πρωτόγνωρο που δεν έχεις βιώσει και ούτε πίστευες ότι θα το ζήσεις…

Αρχικά παγώνεις, αλλά χρειάζεται να δράσεις!

Κατακλύζεσαι από ένα πλήθος πληροφοριών που δεν ξέρεις πώς να τις επεξεργαστείς, πώς να διακρίνεις τι είναι αληθές, σημαντικό και χρήσιμο, ποιον να εμπιστευτείς και ποια είναι η προτεραιότητά σου, αλλά νιώθεις ότι πρέπει να έχεις ένα σχέδιο δράσης.

Χάνεις την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας…φοβάσαι, αγχώνεσαι, πανικοβάλλεσαι για εσένα, τους δικούς σου, τους γύρω σου, νιώθεις αβεβαιότητα για το μέλλον!

Νιώθεις, όμως, κι ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ότι η ανθρώπινη αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργήσει σαν μια καλή ασπίδα προστασίας…

Διάβασε επίσης: Η αξία της αυτοφροντίδας

Τα συναισθήματά σου σε μια περίοδο κρίσης

Σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή, οι προτεραιότητες επαναπροσδιορίζονται, η έννοια του χρόνου παίρνει διαφορετικό νόημα, οι σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους αλλά και με τους συνανθρώπους σου αποκτούν άλλη αξία, η σχέση με τον εαυτό σου ίσως γίνεται και πιο στενή από ποτέ.

Αρχίζεις να εξοικειώνεσαι με την ιδέα ότι η ζωή σου θα είναι διαφορετική για όσο χρειαστεί. Πώς μπορείς να λειτουργήσεις σαν μια ασπίδα προστασίας της δικής σου ψυχικής υγείας σε αυτήν την περίοδο κρίσης;

Ασπίδα προστασίας της ψυχικής μας υγείας απέναντι στον κορωνοϊό
Ασπίδα προστασίας της ψυχικής μας υγείας απέναντι στον κορωνοϊό.

Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Είναι φυσιολογικό να βιώνεις έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης και θυμού απέναντι σε κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις και σε αναγκάζει να επαναπροσδιορίσεις ό,τι είχες ως δεδομένο.

Προσπάθησε να μην τα «μονώσεις», αν πιστεύεις ότι δεν θα σε υπερφορτώσουν, αλλά προσπάθησε να τα καταλάβεις, να τα επεξεργαστείς και να τα εκφράσεις σε ανθρώπους που ξέρεις ότι μπορούν να σε υποστηρίξουν.

Εστίασε στις επιλογές σου

Τα μέτρα προστασίας, ο εγκλεισμός και οι νέες καθημερινές συνθήκες μπορεί να σου δημιουργούν την αίσθηση ότι έχεις χάσει τον έλεγχο και τη δυνατότητα επιλογής.

Εστίασε, όμως, σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις, γιατί ακόμα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποιες πηγές πληροφόρησης θα εμπιστευτείς, ποιες σκέψεις θα καλλιεργήσεις, ποια μοτίβα συμπεριφοράς θα υιοθετήσεις, με ποιους ανθρώπους θα συνδεθείς, πώς θα προστατεύσεις εσένα και τους γύρω σου.

Διατήρησε τις σταθερές σου

Σε μια περίοδο που η «κανονικότητα» βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, είναι σημαντικό να διατηρήσεις συγκεκριμένο πρόγραμμα και λειτουργικές συνήθειες που θα σου δίνουν την αίσθηση ότι μπορείς να έχεις μία παραγωγική και- γιατί όχι- ευχάριστη μέρα.

Ίσως χρειαστεί να σκεφτείς εναλλακτικούς τρόπους, αλλά μπορείς να συνεχίσεις να φροντίζεις την εμφάνισή σου, να προσέχεις τη διατροφή σου, να αθλείσαι, να δουλεύεις, να καλλιεργείς το πνεύμα σου, να διασκεδάζεις, να συνδέεσαι με αγαπημένους σου ανθρώπους, να περνάς ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου…

Συνδέσου με τον εαυτό σου

Η μία καλή επιλογή που προσφέρει μια περίοδος κρίσης είναι, συνήθως, ο περισσότερος ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό σου, όπου έχεις τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά σου, να επαναπροσδιορίσεις τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τους στόχους σου και να ανακαλύψεις πλευρές σου που δεν έχουν ξεδιπλωθεί.

Επομένως, αυτό το διάστημα έχεις την ευκαιρία να ξεκουραστείς, πραγματικά, να καταγράψεις τις σκέψεις σου, να φτιάξεις λίστα με εκκρεμότητες και δουλειές που χρειάζεται να ολοκληρώσεις, να εξελίξεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου σε τομείς που σε ενδιαφέρουν, να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα, και, στην ουσία, να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου!

Κράτησε επαφή με τους δικούς σου

Ο εγκλεισμός και η απομόνωση μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογική και συναισθηματική σου κατάσταση.

Επομένως, ακόμα κι αν η κοντινή επαφή με δικούς σου ανθρώπους, που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αντενδείκνυται, σημαντικό είναι να επικοινωνείς μαζί τους διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, να ανταλλάσσετε σκέψεις και ιδέες, να μοιράζεστε ανησυχίες και προβληματισμούς και να προσφέρετε υποστήριξη ο ένας στον άλλον.

Ίσως να εναλλάσσετε θέματα συζήτησης και να αποφεύγετε να μιλάτε συνεχώς για ό,τι αφορά στον κορωνοϊό!

Ενίσχυσε την ψυχική ανθεκτικότητά σου

Σε μια περίοδο κρίσης είναι που χρειάζεται να επιστρατεύσεις όλα εκείνα τα εργαλεία που σου έχουν φανεί χρήσιμα στο παρελθόν, ώστε να αντιμετωπίσεις δυσκολίες, από τεχνικές χαλάρωσης έως και αλλαγή οπτικής.

Αν, όμως, αντιληφθείς ότι τα δικά σου αποθέματα δεν επαρκούν, για να κατευνάσεις τα έντονα συναισθήματα ή παλεύεις με μια χρόνια ψυχική ασθένεια, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς ή να διατηρήσεις την επαφή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή να αναζητήσεις βοήθεια σε μια γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης.

Με σύμβουλο την αισιοδοξία, την ελπίδα και την αλληλεγγύη δεν θα το περάσεις μόνος, θα το περάσουμε αυτό όλοι μαζί!

Πρώτη δημοσίευση άρθρου στο nflorentin.gr

Διάβασε επίσης: Στρες: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.