Και, ξαφνικά, εκεί που κάθεστε ήρεμοι, νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει σαν τρελή, δυσκολεύεστε στην αναπνοή, τα μέλη σας βαραίνουν, νιώθετε σαν να σας ρίχνουν παγωμένο νερό στην πλάτη, ιδρώνετε, το άγχος σάς καταλαμβάνει και οι κακές σκέψεις πλημμυρίζουν το μυαλό σας. Νιώθετε απροστάτευτοι, τρέμετε και πιστεύετε ότι κάτι άσχημο θα σας συμβεί. Μπορεί και να περνάτε μία κρίση πανικού.
Πότε συμβαίνει μία κρίση πανικού
Μία κρίση πανικού συμβαίνει όταν το σώμα σας βιώνει μια απροσδόκητη, απρόσμενη εγρήγορση και έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε έντονο φόβο, ανησυχία και άγχος.
Τα συμπτώματα μίας κρίσης πανικού είναι ιδιαίτερα έντονα και πολλοί είναι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για αγχώδη διαταραχή, αλλά πιστεύουν ότι παθαίνουν έμφραγμα ή κάτι άλλο σοβαρό. Έτσι, αρχίζουν να πηγαίνουν από τον ένα γιατρό στον άλλον, προκειμένου να δουν τι τους συμβαίνει. Αφού, λοιπόν, έχουν ταλαιπωρηθεί από εξετάσεις και ελέγχους, και αφού οι γιατροί δε βρίσκουν κάποια οργανική αιτία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κρίση πανικού.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας κρίσης πανικού
Για να δούμε, όμως, τι συμβαίνει και βιώνουμε μία τέτοια κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού ερχόμαστε σε μία κατάσταση φυγής ή πάλης «fight or flight». Εκκρίνονται οι ορμόνες του στρες, οι κατεχολαμίνες, η κορτιζόλη, για να φέρουν τον οργανισμό στον μέγιστο βαθμό ικανότητας να παλέψει, ώστε να αποφύγει την κρίση. Ανεβαίνει η πίεση, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, για να φέρνει αίμα στους μυς, οι βρόγχοι διαστέλλονται, οι κόρες των ματιών, επίσης, κλπ.
Σ’ αυτήν τη φάση, όταν εκκρίνονται μαζικά οι ορμόνες του στρες, αναστέλλονται και όλες οι άλλες λειτουργίες που έχουν σχέση με την ανάπλαση των ιστών, οι αναβολικές, δηλαδή, λειτουργίες. Πέφτει και η ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού, με την έννοια ότι συμπεριλαμβάνεται στις αναπλαστικές λειτουργίες του οργανισμού.
Αν και η διάρκεια συνήθως είναι 5-15 λεπτά, μοιάζει σαν να έχουν περάσει ώρες.
Οι ελαφριές κρίσεις σε καταστάσεις φόρτισης δεν αποτελούν διαταραχή και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με βραχεία θεραπεία ή ακόμα και ενημέρωση ασκήσεων συστηματικής απευαισθητοποίησης. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρίσεων πανικού που έχετε, και να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.
Χρύσα Κοκκινοπούλου
Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία
Crissa.kokkinopoulou@gmail.com
Διάβασε επίσης: Κρίσεις άγχους: Ώρα να δώσετε λύσεις
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.