Πώς γίνεται να μην είναι ούτε 45 κιλά και να νιώθει παχουλή;
Πώς γίνεται να τρέφεται ελάχιστα και να ασκείται μέχρι τελική πτώσης;
Κάποια στιγμή όλοι μας έτυχε να αναρωτηθούμε για ένα κορίτσι ή μία γυναίκα στο περιβάλλον μας.
Συνήθως, αναρωτιόμαστε σε γένος θηλυκό, γιατί αυτό είναι το φύλο που πλήττει περισσότερο η ψυχική διαταραχή της νευρογενούς ανορεξίας.
Αυτό ίσως που δεν γνωρίζουμε είναι πως και άντρες και έφηβα αγόρια πέφτουν στα δίχτυα της και υποφέρουν. Υποσιτίζονται στο βωμό μιας άριστης σωματικής εικόνας που τελικά δεν φτάνουν ποτέ!
Ο φόβος της παχυσαρκίας, του λίπους στην κοιλιά και στους γοφούς τους συνοδεύει πάντα, κρυμμένος πίσω από τις περισσότερες σκέψεις της ημέρας. Όλες οι δραστηριότητες με έναν τρόπο συνδέονται με το φαγητό, το βάρος, την εικόνα του σώματος.
Η ζυγαριά, απαραίτητο εργαλείο σε καθημερινή βάση, μετράει την ανακούφιση και την απόγνωση σε γραμμάρια και μεταφράζεται σε προσωπική νίκη ή ήττα.
Νευρογενής ανορεξία ή απλώς απώλεια όρεξης;
Δεν είναι κάθε απώλεια όρεξης παθολογική και δεν χρειάζεται πάντοτε να ανησυχούμε για αυτό το σύμπτωμα, ούτε για την επακόλουθη απώλεια βάρους.
Για να μιλήσουμε για τη νευρική ανορεξία θα πρέπει να δώσουμε καταφατική απάντηση στα εξής ερωτήματα:
- Βλέπει την εικόνα του/ της στον καθρέφτη πιο παχουλό από ό,τι είναι και η διάθεσή του/ της επηρεάζεται πολύ από αυτό;
- Μιλάει με άγχος για το αν πήρε κιλά ή για το τι να κάνει για να μην πάρει ή να χάσει ενώ είναι αρκετά αδύνατος/η;
- Ελέγχει πολύ την ποσότητα του φαγητού;
- Ζυγίζει και μετράει τα γραμμάρια;
- Συνήθως αφαιρεί από τη μερίδα του/ της;
- Αποφεύγει τροφές λιπαρές και με αρκετές θερμίδες π.χ. γλυκά;
- Χάνει γεύματα και αποφεύγει κοινωνικές συνθήκες που περιέχουν φαγητό;
Αν οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι καταφατικές τότε χρειάζεται να το διερευνήσουμε περισσότερο, ζητώντας τη βοήθεια κάποιου ειδικού τόσο διατροφολόγου όσο και ψυχολόγου ή ψυχιάτρου ψυχοθεραπευτή.
Πώς συμβάλλει η σύγχρονη δυτική κοινωνία:
Προϊόντα καλλωπισμού που κρατούν γυναίκες και άντρες νέους.
Διαφημίσεις εξαιρετικών προγραμμάτων που αφαιρούν χρόνια αλλά και βάρος από τους ανθρώπους.
Περιοδικά που δείχνουν γυναίκες πολύ αδύνατες και άντρες γυμνασμένους, χωρίς ίχνος λιπώδους ιστού στην κοιλιά και σε άλλα σημεία του σώματος.
Ποικίλες διατροφές για γρήγορα αποτελέσματα και για σώμα ισχνό, χωρίς καμπύλες, σχεδόν εφηβικό.
Δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε τη σημασία που δίνουν τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα στη νεότητα, στην ομορφιά, στην εικόνα και στο σχήμα του σώματος.
Συχνά θύματα οι έφηβοι, που στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν, να διερευνήσουν τον εαυτό τους, την ταυτότητα και τη σεξουαλικότητά τους ωθούνται σε συμπεριφορές επικίνδυνες. Στόχος τους είναι να γίνουν αυτοί που ονειρεύονται, όμορφοι, πετυχημένοι, επιθυμητοί.
Τα πρότυπα, ωστόσο, δουλεύουν και με άλλες ηλικίες, εισάγουν τα δικά τους δεδομένα για το πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι για να είναι αποδεκτοί. Πολλές φορές δηλώνουν με πλάγιους τρόπους πως οι πολύ αδύνατοι είναι πιο ωραίοι.
Πόσοι αλήθεια από εμάς μπορούμε να μείνουμε αλώβητοι από τις επιθυμητές εικόνες του σώματος και του προσώπου και πόσοι θα φτάσουμε να αρρωστήσουμε από ένα ψυχογενές νόσημα;
Ποιοι τελικά είναι υποψήφια θύματα της νευρογενούς ανορεξίας;
Εδώ οι ειδικοί έρχονται να μας μιλήσουν για το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που είναι πιθανό να νοσήσουν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όποιος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας κινδυνεύει.
Οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές και συμβάλλουν τόσο γενετικοί, βιολογικοί, περιβαλλοντικοί όσο και ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες.
Tα άτομα που πάσχουν από ανορεξία έχουν συνήθως το χαρακτηριστικό της τελειομανίας.
Αυτό σημαίνει πως κυνηγούν υψηλές επιδόσεις και θέτουν υψηλούς στόχους. Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τους επιτύχουν, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις αποτυχίες και στα λάθη τους και πολλές φορές υποβιβάζουν τη σημασία των κατορθωμάτων τους.
Ένα άλλο στοιχείο είναι η αγάπη τους για τον έλεγχο, τόσο της συμπεριφοράς τους, ώστε να είναι τέλεια και να μην μπορεί κανείς να ασκήσει κριτική σ’ αυτήν, όσο και για τη σωματική τους εικόνα. Έντονο άγχος συνοδεύει τις προσπάθειές τους για επιτυχία και, συνήθως, παρατηρούμε και αρκετά προβλήματα στις σχέσεις τους.
Πολλές φορές στην παιδική ή εφηβική ηλικία των πολύ αδύνατων ανθρώπων συναντάμε μία μεγάλη απώλεια βάρους, η οποία αναγνωρίστηκε ως επιτυχία και επιβραβεύτηκε από τον κοινωνικό περίγυρο και την οικογένεια.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους από την νευρογενή ανορεξία ;
Επικεντρωνόμαστε σε αυτές τις ηλικίες, καθώς είναι οι συνήθεις στόχοι των διατροφικών διαταραχών ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανιστούν σε μεγαλύτερη ηλικία.
Ως γονείς ή απλά ενήλικοι που συναναστρεφόμαστε παιδιά είναι σημαντικό να στρέφουμε την προσοχή μας περισσότερο σε ποιότητες ψυχικές, πνευματικές και λιγότερο στην εικόνα.
Να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά και στους εφήβους με αποδοχή γι’ αυτό που είναι και να μην ασκούμε κριτική στο πώς φαίνονται.
Οι συζητήσεις, επίσης, γύρω από τη διατροφή και το σωματικό βάρος χρειάζεται να στοχεύουν στην υγεία και σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και όχι στο πώς θα φαίνονται ομορφότεροι ή πιο επιθυμητοί.
Χρειάζεται εδώ να μην ξεχνάμε πως πολλές φορές το ωραίο το ορίζουν τα κοινωνικά πρότυπα και δεν συνδέεται πάντα με αντικειμενικά στοιχεία.
Στον Μεσαίωνα, για παράδειγμα, ήταν όμορφες οι παχουλές, λευκές γυναίκες, γιατί έδειχναν πιο υγιείς και ότι ανήκαν σε υψηλή κοινωνική τάξη.
Τέλος, βοηθήστε τα παιδιά και τους εφήβους να αποδεχτούν και να αγαπήσουν το σώμα τους. Μην παραβιάζετε ποτέ τα σωματικά τους όρια, μάθετέ τους τη σημασία της άσκησης, της ξεκούρασης σε φυσιολογικά πλαίσια και ως βασικούς παράγοντες της υγείας.
Πόσα κιλά είμαι;
Μα δεν χρειάζεται να ξέρω για να είμαι ευτυχής!
Όσο περισσότερο τελικά ασχολούμαστε με το ίδιο το βάρος τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αυξήσουμε το άγχος, τον θυμό προς τον εαυτό μας, την απογοήτευση και τη θλίψη μας.
Απαλλαγείτε από τον βραχνά της ζυγαριάς!
Αντικαταστήστε το συχνό ζύγισμα με μία πιο ευχάριστη δραστηριότητα που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας και πιο ευτυχισμένοι.
Χρησιμοποιήστε τη σκέψη πως το χαμηλό σωματικό βάρος δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη υγεία, ούτε με καλύτερες σχέσεις, ούτε με μεγαλύτερες επιτυχίες.
Δώστε βαρύτητα σε όσα σας ευχαριστούν και στους ανθρώπους που σας περιβάλλουν. Ίσως εκεί να βρίσκεται το κλειδί μιας πιο επιτυχημένης και ευτυχισμένης ζωής.
Photo 1: Ισμήνη Κουτσοχιόνη
Photo 1 by https://dadoudis.com/
Photo 2 by photosforyou
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.