Παρακάτω θα πραγματευτούμε συνήθεις απορίες κι ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων, που αρκετές από αυτές δημιουργήθηκαν μετά τη δημοσίευση του άρθρου : Μάθετε τα πάντα για την ομοιοπαθητική ιατρική.

Η ομοιοπαθητική ασκείται μόνο από ιατρούς;

Η ιατρική είναι μία κι ενιαία. Η ομοιοπαθητική διαφοροποιείται από τη συμβατική (ή αλλοπαθητική ή εναντιοπαθητική) ιατρική μόνο στη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Η εξέταση του ασθενή από τον ιατρό και η διερεύνηση του προβλήματός του με τις παρακλινικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος, ούρων, κοπράνων/ακτινογραφίες/ υπερηχογραφήματα/αγγειογραφίες/αξονικές τομογραφίες/μαγνητικές τομογραφίες κτλ.) είναι απαραίτητο να γίνονται με επιστημονική ορθότητα και πληρότητα. Η εκπαίδευση στην ομοιοπαθητική είναι επίπονη και μακροχρόνια.

Είναι απαράδεκτο, μα κι επικίνδυνο, να ασκείται η ομοιοπαθητική από μη ιατρούς «θεραπευτές», οι οποίοι, ατυχώς, δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα.

Εφαρμόζεται η ομοιοπαθητική σε γυναίκες κατά την κύηση ή μετά από αυτήν;

Η χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη είναι εντελώς ακίνδυνη. Πολλά συμπτώματα της γυναίκας που θεωρούνται αναμενόμενα κατά την κύηση θεραπεύονται με την ομοιοπαθητική.

Η ομοιοπαθητική πρόληψη και θεραπεία ενδείκνυται κατά την κύηση, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τον τοκετό ή την καισαρική με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης, ορισμένες παθήσεις που παρουσιάζονται κατά την κύηση και τη λοχεία θεραπεύονται με την ομοιοπαθητική.

Στη διεθνή βιβλιογραφία πολλοί συγγραφείς προτείνουν την ομοιοπαθητική αγωγή σε όλες τις εγκύους, ιδιαίτερα μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επιπλέον, έχει καλά αποτελέσματα σε προβλήματα της γαλουχίας. Ο απαραίτητος μητρικός θηλασμός ευνοείται από την ομοιοπαθητική αγωγή.

Εφαρμόζεται η ομοιοπαθητική σε παιδιά;

Εφαρμόζεται σε νεογνά, βρέφη, νήπια, παιδιά κι εφήβους. Πολλά χρόνια και οξέα προβλήματα ή νοσήματα αλλά και τραυματισμοί αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία.

Στις ηλικίες αυτές η ανταπόκριση του οργανισμού στο ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι θεαματική. Εκτός, όμως, από τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων, η ομοιοπαθητική αγωγή επιφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόληψη.

Για να αρχίσω ομοιοπαθητική πρέπει να διακόψω τα φάρμακα που ήδη παίρνω;

Η διακοπή της ήδη λαμβανόμενης φαρμακευτικής αγωγής σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται αδιακρίτως. Η ομοιοπαθητική θεραπεία και μπορεί, αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, επιβάλλεται να συνδυασθεί με την ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή που, τυχόν, λαμβάνει κάποιος ασθενής.

Η διακοπή των φαρμάκων της κλασικής ιατρικής μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση όπου, με τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του αρρώστου, αυτά δεν θα είναι περαιτέρω αναγκαία. Η χρήση των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για κάποιους ασθενείς δεν διακόπτεται ποτέ, όπως λ.χ. της θυροξίνης.

Θέλω να κάνω ομοιοπαθητική, αλλά για την πάθησή μου με παρακολουθεί άλλος ειδικός ιατρός. Πρέπει να τον ενημερώσω; Συνδυάζεται με άλλες θεραπείες;

Συγχρόνως, είναι δυνατό να γίνονται και άλλες θεραπείες. Όμως, επειδή κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση, απαιτείται συγκεκριμένη καθοδήγησή του από τον θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό.

Στα πλαίσια μιας επιτυχημένης ομοιοπαθητικής θεραπείας, ο οργανισμός υφίσταται θεραπευτικές αλλαγές, οι οποίες, συνήθως, μεταβάλλουν την έκταση και την ένταση των διαφόρων παθήσεων.

Είναι σύνηθες φαινόμενο να χρειάζεται αναπροσαρμογή της θεραπείας της κλασικής-συμβατικής ιατρικής στις περιπτώσεις αυτές (λ.χ. δόση αντιδιαβητικών ή αντιυπερτασικών δισκίων ), η οποία οφείλει να γίνεται από τον ιατρό, ο οποίος συνταγογράφησε την αγωγή κι εξακολουθεί να παρακολουθεί τον ασθενή.

Με την ενημέρωση του αλλοπαθητικού ιατρού σας, αλλά και με τη συνεργασία του με τον ομοιοπαθητικό ιατρό (σε περίπτωση που χρειαστεί), επιτυγχάνονται τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Μετά από επιτυχή ομοιοπαθητική θεραπεία υπάρχει πιθανότητα υποτροπής;

Ναι, υπάρχει πιθανότητα υποτροπής. Αυτό εξαρτάται, κυρίως, από τα εξής:

  1. Από το επίπεδο της υγείας του οργανισμού του ασθενή
    και από την ηλικία του.
  2. Από το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της ασθένειας.
  3. Από τις μη αναστρέψιμες βλάβες της ασθένειας.
  4. Από νέες ενδεχόμενες ψυχικές και σωματικές εντάσεις και ταλαιπωρίες.
  5. Από τη συμμόρφωση του ασθενή στις ιατρικές οδηγίες,
    μετά τη λήξη της αγωγής.

Φωτογραφία από canva

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πριν από δύο εβδομάδες έκανα θεραπεία με ιώδιο λογω αφαιρέσης καρκίνου του θυροειδη. Έχω ξεκινήσει θεραπεία με χάπι με ενδοκρινολογο για να ρυθμίσω τις ορμόνες μου. Αυτός μου πρότεινε να δω και έναν ομοιοπαθητικο ιατρό διότι μου είπε ότι η θεραπεία ιωδίου κάνει κακό στο υπόλοιπο σώμα μου και ψυχή. Θα ήθελα να ξέρω και την άποψη σας επανω σε αυτό το θέμα. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και περιμένω νέα σας.

    • Και βέβαια η ομοιοπαθητική μπορεί να σάς βοηθήσει!!
      Μάλιστα σε όλα τα επίπεδα των λειτουργιών σας.
      Ο συνδυασμός των θεραπευτικών δυνατοτήτων πάντα προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα!!
      Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.