Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι
Print Pin
Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι που θυμίζει μπακλαβά, χωρίς να λιγώνει! Αν παραλείψετε, όμως, τη ζάχαρη και το σιρόπι, θα έχετε την πιο υγιεινή και νόστιμη κολοκυθόπιτα που έχετε δοκιμάσει! Η επιλογή δική σας!
Πιάτο γλυκό
Λέξεις-κλειδιά κολοκυθόπιτα, κολοκυθόπιτα με μέλι, μέλι
Χρόνος Προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 45 λεπτά
Μερίδες 24 κομμάτια
Συγγραφέας Βασιλική Πλιάμη

Συστατικά

  • 8 φύλλα κρούστας,
  • 750 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά, και καλά στριμμένη με τα χέρια μας, ώστε να αφαιρέσουμε τα πολλά υγρά,
  • ½ κούπα μέλι,
  • κούπας ζαχαρη,
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό,
  • 1 ½ κούπα καρυδόψιχα, χοντροτριμμένη,
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες μουλιασμένες σε 1 φλ.καφέ κονιάκ,
  • 1 κ.σ. κανέλα,
  • ½ κούπα ελαιόλαδο.

Για το σιρόπι

  • ½ κούπα μέλι ,
  • κούπα ζάχαρη ,
  • 1 κούπα νερό,
  • 1 ξύλο κανέλας,
  • 2 κ.σ. λεμόνι.

Εκτέλεση

  • Σε αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά την κολοκύθα με 2 κουταλιές από το λάδι μας, ώστε να βράσει, ελαφρώς, και να αφαιρεθούν όλα τα υπόλοιπα της υγρασίας, 7 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σιμιγδάλι, και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας, και λαδώνουμε τα φύλλα ανά δυο. Κατά μήκος της μακριάς πλευράς τοποθετούμε το ¼ της γέμισης, και τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 3 διπλά φύλλα. Στο τέλος, θα έχουμε τέσσερα μπαστούνια. Τα κόβουμε στη μέση, ώστε να χωρέσουν στο ταψί.
  • Χαράζουμε με μαχαίρι στο μέγεθος που επιθυμούμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C 45 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  • Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, 5 λεπτά, και το αφήνουμε να κρυώσει, όσο ψήνουμε την πίτα.
  • Μολις βγει από τον φούρνο, τη σιροπιάζουμε αμέσως
  • Έχουμε, λοιπόν, μία ελαφρά σιροπιασμένη πίτα, χωρίς να λιγώνει, που θυμίζει μπακλαβά!

Notes

Τιπ για πιο ελαφριά εκδοχή: μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπιασμα. Σε αυτήν την περίπτωση αντικαταστήσετε τη ζάχαρη της γέμισης με 1/2 κούπα μέλι (έχοντας στο σύνολο 1 κούπα μέλι) και προσθέστε 1/3 κούπας ξανθές σταφίδες. Μετά το ψήσιμο, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (αν θέλετε). Τελείως υγιεινή κολοκυθόπιτα, χωρίς καθόλου λιπαρά, αβγά, και μόνο με μέλι!