Σπιτικό τσίλι κον κάρνε (chilli con carne)
Print Pin
Αν είσαι λάτρης της μεξικανικής κουζίνας, τότε, σίγουρα, θα λατρέψεις το τσίλι κον κάρνε! Δοκίμασέ το, και, αναλόγως πόσο καυτό σου αρέσει, πρόσθεσε λιγότερο ή περισσότερο τσίλι και ταμπάσκο.
Πιάτο dinner, lunch
Κουζίνα Mexican
Λέξεις-κλειδιά chilli con carne, τσίλι κον κάρνε
Μερίδες 6
Συγγραφέας Μαίρη Τρακάδα

Συστατικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος,
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη,
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη φρέσκια ή 2 μικρές αποξηραμένες,
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένος κόλιανδρος,
  • 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών, κύμινο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, πάπρικα καπνιστή, κανέλα,
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο,
  • 2 κ.σ. μουστάρδα,
  • 1 κουτάκι μπίρα,
  • 3 κ.σ. πελτές ντομάτας,
  • 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες, χωρίς τα σπόρια,
  • ταμπάσκο,
  • φρέσκος κόλιανδρος
  • 1 κονσέρβα φασόλια κόκκινα,
  • 1 κούπα βρασμένο καλαμπόκι ή 1 μικρή κονσέρβα,
  • αλάτι,
  • πιπέρι.

Για τη σος γιαουρτιού

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
  • χυμός από 1 λάιμ και ξύσμα.

Για τις τορτίγιες

  • τορτίγιες,
  • 2 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο,
  • λίγος αποξηραμένος κόλιανδρος,
  • αλάτι.

Εκτέλεση

  • Σοτάρεις σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά τον κιμά με το ελαιόλαδο και το μείγμα μπαχαρικών. Η ποσότητα του κάθε μπαχαρικού εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου και, αν κάποιο δε σου αρέσει, μπορείς να το παραλείψεις. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο, και συνεχίζεις το σοτάρισμα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Σβήνεις με την μπίρα, και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτεις τη μουστάρδα, τον πελτέ, τη φρέσκια ντομάτα και 2 κούπες νερό ζεστό. Σκεπάζεις με το καπάκι και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία. Σιγοβράζεις το φαγητό, μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 45 λεπτά.
  • Προσθέτεις στον κιμά μερικές σταγόνες ταμπάσκο, αναλόγως πόσο καυτερό θέλεις το φαγητό σου, τα φασόλια, αφού τα έχεις ξεπλύνει, και το καλαμπόκι. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις στην άκρη.
  • Αλείφεις τις τορτίγιες με ελαιόλαδο όπου έχεις ανακατέψει λίγο αλάτι και αποξηραμένο κόλιανδρο, και τις κόβεις σε τρίγωνα. Τις βάζεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνεις στον φούρνο στους 180°C για λίγα λεπτά να ξεροψηθούν.
  • Ανακατεύεις το γιαούρτι με τον χυμό και το ξύσμα λάιμ.
  • Σερβίρεις σε ατομικά μπολ με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, λίγο γιαούρτι και τις τορτίγιες.

Notes

Καλή σας καυτή απόλαυση!