μπανόφι
Print Pin
Λαχταριστό μπανόφι με καραμέλα και σοκολάτα. Ένα πολύ νόστιμο επιδόρπιο, ιδανικό για να κλείσει γλυκά ένα τέλειο τραπέζι!
Πιάτο γλυκό
Λέξεις-κλειδιά banoffee, καραμέλα, μπανόφι, σοκολατα
Χρόνος Προετοιμασίας 45 λεπτά
Μερίδες 10
Συγγραφέας Βασιλική Πλιάμη

Συστατικά

  • 75 γραμμάρια ζάχαρη λευκή,
  • 75 γραμμάρια ζάχαρη μαύρη μαλακή,
  • 150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο,
  • 2 συσκευασίες γάλα ζαχαρούχο,
  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα,
  • 5 μεγάλες μπανάνες,
  • 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί στην οποία προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη.

Για την τάρτα

  • 1 1/2 πακέτο γεμιστά μπισκότα σοκολάτας τριμμένα στο μούλτι,
  • 100 γραμμάρια μαργαρίνη λιωμένη.

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα με τη μαργαρίνη, και απλώνουμε το μείγμα στην ταρτιέρα μας, πιέζοντας καλά στον πάτο και στα τοιχώματα. Βάζουμε στο ψυγείο.
  • Σε αντικολλητική κατσαρόλα λιώνουμε τις ζάχαρες με το βούτυρο, σε δυνατή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσουν οι ζάχαρες, προσθέτουμε το ζαχαρούχο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο 5.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αποκτήσουμε μία ρευστή καραμέλα (με ωραίο χρυσό ξανθό χρώμα), περίπου 15 λεπτά στο σύνολο.
  • Το μείγμα θα πήξει κι άλλο, καθώς κρυώνει.
  • (Αν είναι εξαρχής αρκετά πηχτό, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές γάλα εβαπορέ, αφού αφαιρέσουμε από τη φωτιά).
  • Χωρίζουμε την καραμέλα σε δύο μπολ και προσθέτουμε στο ένα τα 50 γρ. λιωμένης κουβερτούρας και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση

  • Στην ταρτιέρα με τη βάση μας απλώνουμε πρώτα τις 2 μπανάνες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε πάνω την «άσπρη καραμέλα». Ακολουθούν άλλες 2 μπανάνες σε ροδέλες, από πάνω η «σοκολατένια καραμέλα». Τέλος, στολίζουμε με ροζέτες σαντιγί και ροδέλες από την 5η μπανάνα.
  • Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για 1 1/2 ώρα και ...έτοιμο!

Notes

Το μπανόφι με καραμέλα και σοκολάτα είναι το ιδανικό γλυκό για τους λάτρεις της καραμέλας, όπου η ελάχιστη σοκολάτα εξισορροπεί τη γλύκα της καραμέλας και ξαφνιάζει ευχάριστα!
Διατηρείται στο ψυγείο τέσσερις ημέρες.
Καλή σας απόλαυση!