Παπουτσάκια αλλιώς
Print Pin
Παπουτσάκια αλλιώς...Ένα υπέροχο φαγητό που σερβίρεται είτε σαν κυρίως πιάτο είτε και σαν πρώτο σε ένα επίσημο τραπέζι. Η μυρωδιά του βασιλικού θα πλημμυρίσει το σπίτι!
Πιάτο Κύριο πιάτο
Κουζίνα vegetarian
Λέξεις-κλειδιά vegetarian, αφράτη μπεσαμέλ, παπουτσάκια
Χρόνος Προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα
Μερίδες 6
Συγγραφέας Βασιλική Πλιάμη

Συστατικά

  • 8 μεσαία στρογγυλά κολοκυθάκια,
  • 1 συσκευασία μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε μικρά κομμάτια,
  • 1 συσκευασία πορτομπέλο κομμένα σε μικρά κομμάτια,
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη,
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια το ένα τριμμένο, το άλλο κομμένο σε λεπτές ροδέλες,
  • 2 κ.σ. πέστο βασιλικού,
  • 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος λάιτ,
  • 1 γεμάτη κούπα κεφαλογραβιέρα πικάντικη,
  • μισό ματσάκι φρέσκος βασιλικός,
  • 3 κ.σ. λάδι,
  • αλάτι,
  • πιπέρι.

Εκτέλεση

  • Κόβουμε στη μέση τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε το εσωτερικό με ένα κουταλάκι, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά σάρκα στην περιφέρεια. Τα αλατίζουμε ελαφρώς.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη περίπου 1/2 ώρα, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Αφού τα στραγγίσουμε από τα υγρά τους, τα σοτάρουμε στη φριτέζα για 4 λεπτά, ώστε να αποκτήσουν, ελαφρώς, χρώμα.

Για τη γέμιση

  • Σοτάρουμε σε τηγάνι στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς (γιατί θα ακολουθήσουν υλικά που είναι αλμυρά) και ανακατεύουμε, μέχρι να σωθούν, τελείως, όλα τα υγρά των μανιταριών, περίπου 15 λεπτά.
  • Ακολουθεί η προσθήκη του πέστο, της κρέμας γάλακτος, της γραβιέρας και του βασιλικού. Σβήνουμε τη φωτιά και νοστιμίζουμε με λίγο αλατοπίπερο, αν χρειαστεί.
  • Ετοιμάζουμε μπεσαμέλ (Δείτε τη συνταγή εδώ)
  • Σε μεγάλο ταψί βάζουμε τα κολοκυθάκια μας, τα γεμίζουμε με τη γέμιση μανιταριών, καλύπτουμε με μπεσαμέλ, και ψήνουμε περίπου 45 λεπτά.
  • Ψήνουμε για μία ώρα στους 200°C.

Notes

Tip: αντί για μπεσαμέλ, μπορείτε να καλύψετε το ταψί με πουρέ πατάτας, η μπεσαμέλ, όμως, προσδίδει μία πιο φινετσάτη, λεπτεπίλεπτη γεύση.
Καλή σας όρεξη