Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Προώθηση Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Φέτος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία (WFMH) αποφάσισε να καταστήσει την «Πρόληψη της Αυτοκτονίας» το κύριο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Η αυτοκτονική συμπεριφορά υπήρχε πάντα

Ιστορικά, η αυτοκτονική συμπεριφορά υπήρχε πάντα, αλλά λόγω πολλών σύνθετων παραγόντων, έχει αυξηθεί σταδιακά σε όλες τις χώρες του κόσμου και τις τελευταίες δεκαετίες τα στατιστικά έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εδώ και αρκετά χρόνια έχει βάλει προτεραιότητα στο θέμα της αυτοκτονίας και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι είναι ένα θέμα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών κλάδων όπως της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της ιατρικής, την κοινωνιολογίας, της βιοηθικής, του νομικού δικαίου και της ψυχολογίας, μεταξύ άλλων, εδώ και αιώνες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 800.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΑΤΟΜΑ 15-29 ΕΤΩΝ.

Συχνά, υπάρχει η εντύπωση ότι μόνο οι ενήλικες παρουσιάζουν αυτοκτονικές συμπεριφορές, αλλά θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πολλά παιδιά και νέοι παρουσιάζουν επίσης τέτοιες συμπεριφορές ως αποτέλεσμα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, εκφοβισμού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Η αυτοκτονία είναι παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας

Η αυτοκτονία είναι παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αξίζει την προσοχή όλων των παραγόντων στον τομέα της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, των οργανώσεων ψυχικής υγείας από πάσχοντες και των οικογενειών τους, και των πανεπιστημίων.

Αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις εθνικές υγειονομικές αρχές, δεδομένου ότι είναι ευθύνη τους να επεξεργάζονται πολιτικές με στόχο τη θέσπιση δράσεων για την πρόληψη της αυτοκτονίας και την προώθηση της ψυχικής υγείας του κοινού.

Ο ρόλος τόσο των έντυπων και των οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας όσο και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι λιγότερο σημαντικός, καθώς η συμμετοχή τους μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα.

Υπάρχουν πολλοί σύνθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυτοκτονία, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι ενέργειές μας πρέπει να προσανατολίζονται στην πρόληψη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τι είναι αυτοκτονική συμπεριφορά;

Ο πιο γνωστός ορισμός και, κατά την άποψή μου, ένας από τους σαφέστερους και ευρύτερα διαδεδομένους, είναι αυτός που διατύπωσε ο Durkheim στη πιο διάσημη εργασία του σε αυτό το θέμα, ‘Αυτοκτονία΄.

Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας ορίζει την αυτοκτονία ως έναν όρο “που περιγράφει όλες τις περιπτώσεις θανάτου που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από θετική ή αρνητική πράξη του ίδιου του θύματος, το οποίο γνωρίζει ότι θα παράγει αυτό το αποτέλεσμα“.

Η πρόληψη της αυτοκτονίας, έγινε θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, για να προσελκύσει την προσοχή των κυβερνήσεων με την ελπίδα να δοθεί προτεραιότητα στις ατζέντες της δημόσιας υγείας σε αυτό το ζήτημα παγκοσμίως.

Το να κάνεις τους ανθρώπους να μιλήσουν για ένα θέμα που τείνει να είναι ταμπού και για το οποίο πολλοί έχουν λανθασμένες ή προκατειλημμένες ιδέες θα βοηθήσει την κοινότητα να μάθει να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει εγκαίρως τους παράγοντες κινδύνου.

Διάβασε επίσης: Χαμηλή αυτοεκτίμηση: από πού πηγάζει και πώς να την αλλάξετε!

Πηγή: psychografimata.com

Φωτογραφία από: dadoudis

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.