«Black Friday». Πώς ξεκίνησε το έθιμο των μεγάλων προσφορών στα καταστήματα. Γιατί η Παρασκευή ονομάστηκε «Μαύρη» από ένα λογοπαίγνιο και πώς απέκτησε θετικό νόημα…

Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από τα μαγαζιά, περιμένοντας να ανοίξουν για να προλάβουν τις προσφορές της «Μαύρης Παρασκευής». Το εντυπωσιακό είναι ότι σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία είναι κλειστά, αν και δεν πρόκειται για επίσημη αργία.

Η «Μαύρη Παρασκευή», που είναι γνωστή στους περισσότερους ως Black Friday, έχει καθιερωθεί ως η γιορτή του εμπορίου και η ημέρα του καταναλωτισμού.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος Black Friday ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου 1869, για να περιγράψει μία από τις χειρότερες ημέρες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Υπεύθυνοι για το οικονομικό σκάνδαλο που προκλήθηκε και οδήγησε δεκάδες εταιρείες στη χρεοκοπία ήταν δύο κερδοσκόποι: ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie.

Οι δυο εκατομμυριούχοι της Γουόλ Στρητ προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν, για να ανέβει η τιμή του και, μετά, να το πουλήσουν σε αστρονομικό ποσό.

Όμως, η σκευωρία αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να πέσει κατά 30 μονάδες και η αγορά να χρεοκοπήσει. Χιλιάδες επενδυτές καταστράφηκαν οικονομικά και, τουλάχιστον, ένας αυτοκτόνησε. Η οικονομία υπέστη τεράστια ζημιά….

Αργότερα, ο όρος ξαναχρησιμοποιήθηκε με θετική, όμως, σημασία.

Στις ΗΠΑ η Black Friday είναι, πάντα, η Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών».

Κατά τον 19ο αιώνα τα μαγαζιά διοργάνωναν παρελάσεις στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, για να σηματοδοτήσουν την πρώτη ημέρα των προσφορών της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Στο τέλος των παρελάσεων, πάντα, εμφανιζόταν ένας άνδρας ντυμένος Άγιος Βασίλης.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα. Τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού, για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο μελάνι σημειώνονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων, και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Η πρώτη μέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, που είχε αυξημένους τζίρους για τους καταστηματάρχες, σημειωνόταν με μαύρο και, έτσι, ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή». Δήλωνε, δηλαδή, την άνοδο του τζίρου.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τους αστυνομικούς της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, για να περιγράψει την κυκλοφοριακή συμφόρηση από αυτοκίνητα και πεζούς, που προκαλούνταν εξαιτίας των προσφορών της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Λόγω της κίνησης, γίνονταν περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους, και, συνήθως, εκείνη την ημέρα οι αστυνομικοί εργάζονταν υπερωρίες, για να διαχειριστούν την κατάσταση. Αυτό τους δυσαρεστούσε.

Όμως, οι καταστηματάρχες της Φιλαδέλφειας δεν ήθελαν η μέρα να αποκτήσει αρνητική έννοια.

Κάποιοι σκέφτηκαν να τη μετονομάσουν σε «Μεγάλη Παρασκευή». Τελικά, ο όρος της «Μαύρης Παρασκευής» διατηρήθηκε, και, περίπου, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 τον διέδωσαν ως σημάδι επιτυχίας και κερδοφορίας.

Ήταν η μέρα αμοιβαίου συμφέροντος ανάμεσα στους καταστηματάρχες και στους καταναλωτές. Η μία πλευρά κέρδιζε, λόγω του τζίρου, και η άλλη αγόραζε φθηνά. Το μάρκετινγκ της Black Friday έκανε το μαύρο, «άσπρο».

Σιγά σιγά ο θεσμός της Μαύρης Παρασκευής άρχισε να εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρόνο με τον χρόνο συμμετέχουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα.

Στην Ελλάδα, τα καταστήματα Public είναι εκείνα που έφεραν την Black Friday στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, με, ομολογουμένως, τεράστια επιτυχία, καθώς το κοινό έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία.

Διάβασε επίσης: Πού καταλήγουν τα ρούχα που πετάς;

Πηγή: mixanitouxronou.gr
Φωτογραφία από people.com

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.