Η επιδημία της covid-19 επιδείνωσε την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η «Unicef».

«Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σημαντικές, όμως δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν καν ξεσπάσει (η covid-19) πολλά παιδιά υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας, και δε λάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία», τόνισε η γενική διευθύντρια της «Unicef», Ενριέτα Φιόρ, σε ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση για την ψυχική υγεία των παιδιών στον κόσμο με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για την ψυχική υγεία που διοργανώνεται στο Παρίσι με τίτλο «Mind our Rights, Now!».

Σε παγκόσμιο επίπεδο «περισσότεροι από ένας έφηβος στους επτά, ηλικίας 10 με 19 ετών, είχε διαγνωστεί με ψυχικά προβλήματα» και «σχεδόν 46.000 έφηβοι αυτοκτονούσαν κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την αυτοκτονία μία από τις πέντε βασικές αιτίες θανάτου για αυτήν την ηλικιακή ομάδα», σύμφωνα με τη «Unicef».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, «μόνο περίπου το 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία παγκοσμίως αφιερώνεται στην ψυχική υγεία².

Όπως αναφέρει η «Unicef², η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τους περιορισμούς που προκάλεσε.

«Τουλάχιστον ένα παιδί στα επτά παγκοσμίως επηρεάστηκε άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύριο παιδιά είδαν να επηρεάζεται αρνητικά η εκπαίδευσή τους», υπογράμμισε η «Unicef».

«Η διατάραξη της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης, των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων καθώς και οι ανησυχίες που συνδέονται με το οικογενειακό εισόδημα και την υγεία προκάλεσαν σε πολλούς αίσθημα φόβου, οργής και ανησυχίας για το μέλλον», αναφέρεται στην έκθεση.

Η «Unicef» ζητεί να γίνουν «άμεσα επενδύσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

«Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σωματικής υγείας (…) Έχουμε υποβαθμίσει για πολύ καιρό, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες, τη σημασία της και τη σημασία των επαρκών επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε η Φιόρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Για την ψυχική υγεία των παιδιών

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.