Η τέχνη κάνει πιο ασφαλείς τους δρόμους «αυξάνοντας την ορατότητα των χώρων των πεζών και των διαβάσεων» και «ενθαρρύνοντας τους οδηγούς να επιβραδύνουν». Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης από «Bloomberg Philanthropies» και «Sam Schwartz Consulting», ως προς τον αντίκτυπο των τοιχογραφιών σε άσφαλτο και διαβάσεις στην ασφάλεια των διερχομένων.

Η ομάδα μελέτησε 17 σημεία σε όλες τις ΗΠΑ στα οποία εδώ και πάνω από δύο χρόνια η άσφαλτος έχει διακοσμηθεί. Τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων μετά την καλλιτεχνική παρέμβαση αναλύθηκαν σε σύγκριση με το «απλό» παρελθόν.

Η τέχνη στους δημόσιους χώρους μειώνει κατά 17% τα τροχαία ατυχήματα – Ευρήματα:

Οι συγκρούσεις με πεζούς ή ποδηλατιστές μειώθηκαν κατά το ήμισυ· οι συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς μειώθηκαν κατά 37%. Ανάλυση βίντεο σε πέντε σημεία έδειξε ότι οι οδηγοί έδιναν στις διαβάσεις προτεραιότητα στους πεζούς κατά 27% περισσότερο·οι επικίνδυνες διαδράσεις πεζών με αυτοκίνητα μειώθηκαν κατά 25%.

Η πρωτοβουλία, «Asphalt Art Initiative», του «Bloomberg» αφιερώνεται στην προώθηση των πλεονεκτημάτων ασφάλειας της διακοσμημένης ασφάλτου. Το πρότζεκτ, το οποίο αποκαλούν «ενεργοποιώντας τους δρόμους», εστιάζει σε δρόμους, χώρους πεζών και κάθετη υποδομή. Έως σήμερα, έχουν χρηματοδοτήσει 42 δημόσια έργα τέχνης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Γιατί να μην χρησιμοποιούμε πρότζεκτ σαν και αυτό για να επιτρέψουμε στην πράξη την εμπλοκή του κόσμου, τη δημιουργία της αίσθησης ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει στον κάθε ένα», αναρωτήθηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η Kate D. Levin, πρώην στέλεχος του «Department of Cultural Affairs» της NYC, η οποία τώρα επιβλέπει καλλιτεχνικά προγράμματα για λογαριασμό της «Bloomberg Philanthropies».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Mία εφαρμογή που μας φέρνει, μέσω τέχνης, πλησιέστερα στη φύση

Έρευνα: Προσοχή στην οδήγηση μετά από μεσημεριανό γεύμα

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.