Μονογονεϊκή οικογένεια oρίζεται μια οικογένεια που αποτελείται από έναν γονέα και παιδί/ιά. Η σύσταση αυτή προκύπτει είτε από επιλογή είτε από ανάγκη.

Λόγοι ύπαρξης μονογονεϊκής οικογένειας:

  • πένθος,
  • διαζύγιο,
  • υιοθεσία από έναν γονέα,
  • βιασμός,
  • μη αναγνώριση παιδιού από σύντροφο,
  • απόφαση απόκτησης παιδιού από τον έναν γονέα.

Πώς διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις;

-Στην περίπτωση που ο ένας γονέας χάσει τη ζωή του ο άλλος αναλαμβάνει να διαχειριστεί το πένθος, τόσο το δικό του όσο και τον παιδιών του, και να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα.

-Στην περίπτωση του διαζυγίου τα συναισθήματα των γονέων – συντρόφων, είναι έντονα. Καλό θα είναι να διατηρήσουν μια ουσιαστική σχέση μεταξύ τους για την ομαλή ανατροφή των παιδιών τους σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για να παρέχουν ο ένας στον άλλον την απαιτούμενη στήριξη.

-Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο γονέας πρέπει να είναι σίγουρος για τις ευθύνες που θα αναλάβει, και καλό θα ήταν να έχει αναζητήσει ψυχολογική, συναισθηματική, αλλά και «πρακτική» στήριξη από άτομα της εμπιστοσύνης του. Ακόμα, θα πρέπει να εξηγήσει στο παιδί με λογικά επιχειρήματα για τη μη ύπαρξη πατέρα, αλλά και για τους διαφορετικούς τύπους οικογενειών που υπάρχουν.

Συνήθη προβλήματα μονογονεϊκής οικογένειας

Οικονομικά: με ένα εισόδημα καλούνται να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας

Κοινωνικά: κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού γονέα ή και παιδιού, δυσκολία εύρεσης μελλοντικού συντρόφου, δυσκολία δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου

Ψυχολογικά: απουσία ψυχολογικής και συναισθηματικής στήριξης, συγκεντρώνονται όλες οι ευθύνες σε ένα πρόσωπο, ανάληψη διπλού ρόλου, υπάρχει κίνδυνος να γίνει, ως γονέας, είτε υπερπροστατευτικός είτε υπερβολικά αυστηρός

Ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας;

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει νομοθεσία για τους μονογονείς (δομές για να αφήνουν τα παιδιά τους όσο εργάζονται, μέριμνα για την ψυχολογία τους και την ομαλή ανατροφή των παιδιών τους, οικονομική στήριξη)
15% μονογονεϊκές οικογένειες στην Ευρώπη & 30% σε Βόρειες χώρες

Από τα ποσοστά φαίνεται πως κάτοικοι αυτών των χωρών είναι πιο εύκολο να πάρουν την απόφαση σύστασης μονογονεϊκής οικογένειας και να αντεπεξέλθουν σ’ αυτόν τον ρόλο, αν βρεθούν, ξαφνικά, στη θέση αυτή.

Στην Ελλάδα όχι μόνο η κοινωνία είναι πιο συντηρητική, αλλά και δεν υπάρχει και κάποιο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο στήριξης μονογονέων, παρόλο που 1/5 οικογένειες είναι μονογονεϊκή οικογένεια.

Μερικά tips για μία λειτουργική και ευτυχισμένη μονογονεϊκή οικογένεια

  • Αγάπη, στοργή, και προς τον εαυτό μας και προς το παιδί.
  • Όρια στο παιδί.
  • Ειλικρινής στάση και εξήγηση γεγονότων.
  • Αποφυγή υπερπροστατευτισμού και αυταρχισμού.
  • Αφιέρωση ποιοτικού χρόνου με τον εαυτό σας και το παιδί σας.
  • Μη διστάζετε να ζητάτε και να αναζητάτε βοήθεια.
  • Ύπαρξη έμπιστου ατόμου, αντίθετου φύλου, για να αποτελέσει θετικό πρότυπο για το παιδί σας.

Το παν δεν είναι το πόσα άτομα αποτελούν μια οικογένεια, αλλά το παν είναι τα μέλη της να νιώθουν ασφάλεια, σταθερότητα και αγάπη, καθώς είναι απαραίτητα συστατικά για την ομαλή ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Να θυμάστε! Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, άρα και όλες οι οικογένειες είναι διαφορετικές! Έχουν η καθεμία τη δική της σύσταση, δυναμική και υπόσταση, κάτι που τις καθιστά μοναδικές!

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά, είτε ανήκουν σε μονογονεϊκή οικογένεια είτε όχι!

Γράφει η Μανιού Μαρία, σύμβουλος ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπεύτρια και παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, GLUK ambassador του Facebook Group Greek Ladies in the UK

Διάβασε επίσης: Γονείς «ελέφαντες» ή γονείς «τίγρεις»: ποιος τύπος γονέα είσαι;

Παιδιά και επιθετικότητα μέσα στην οικογένεια

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.