Πώς επιδρά ο καύσωνας στους ανθρώπους;

«Πρόσφατες μελέτες από την ομάδα του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab και άλλων, μας έχουν δώσει την πληροφορία ότι οι άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία καθώς, επίσης, και οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη. Σε άλλη μελέτη που αφορούσε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει, επίσης, βρεθεί ότι αντέχουν λιγότερο στην αύξηση της θερμοκρασίας». Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελένη Καρλιγκιώτου, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory, της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας για το πώς επιδρά ο καύσωνας τους ανθρώπους. Και εξηγεί:

«Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι στην αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, επίσης, σχετίζονται με τη φύση της εργασίας τους. Όπως είναι αναμενόμενο, οι εξωτερικές χειρωνακτικές εργασίες σε θερινούς μήνες, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες, αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο για τους ανθρώπους με παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και σε γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω».

Μέτρα για την αντιμετώπιση της υψηλής θερμοκρασίας

Όσον αφορά στα μέτρα, η ίδια επισημαίνει ότι μέτρα, όπως η καλύτερη ενυδάτωση, η παραμονή, όσο δυνατό, σε σκιερό και δροσερό μέρος, η αποφυγή κουραστικής εργασίας ή άσκησης, ελαφρύς ρουχισμός, ακόμα και η χρήση περισσότερων διαλειμμάτων, όταν η εργασία είναι σε εξωτερικούς χώρους, έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της υψηλής θερμοκρασίας.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, για ανθρώπους με προβλήματα υγείας γίνονται συστάσεις σχετικά με τη φαρμακευτική τους αγωγή και πιθανή ανάγκη τροποποίησης της δοσολογίας ή και διακοπής.

Βέβαια, διευκρινίζει η ερευνήτρια, στην καθημερινή πρακτική τους οι άνθρωποι τείνουν να μην ακολουθούν τις οδηγίες αυτές, δείχνοντας ακόμα περσότερο την ανάγκη υπενθύμισής τους στο ευρύ κοινό, στους διάφορους εποπτικούς φορείς εργασίας, και στους ασθενείς μέσα από τους θεράποντες ιατρούς. Η σωστή ενημέρωση για την αναγνώριση του πιθανού κινδύνου από τη ζέστη μπορεί να αποτρέψει πολλά συμβάντα θερμοπληξίας.

Συνοπτικά, επομένως, καταλήγει, εάν αναγνωρίσουμε τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου μπορούμε να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες, συμφώνα και με την καθημερινότητά του, όπως είναι η φύση της εργασίας του τις ζεστές ημέρες, αλλά και σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής του, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας του. Έτσι, μειώνουμε, αρκετά, την πιθανότητα ένας άνθρωπος να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην υγεία του μια πολύ ζεστή μέρα, ακολουθώντας και τη μεθοδολογία της προσωποποιημένης ιατρικής παρέμβασης.

Τα τελευταία δεδομένα για την κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία δεδομένα για την κλιματική αλλαγή μάς πληροφορούν, τονίζει, επίσης, η Ελένη Καρλιγκιώτου, ερευνήτρια, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory, ότι, πλέον, οδηγούμαστε σε αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον καθώς, επίσης, και στην αύξηση της συχνότητας αλλά και της διάρκειας του κύματος του καύσωνα κατά τους θερινούς μήνες.

Η δυνατότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τέτοιες μέρες με επιτυχία βλέπουμε να είναι διαφορετική. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν υψηλότερη δυνατότητα προσαρμογής, ενώ άλλοι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο. Παρατηρούμε, λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι να οδηγούνται σε νοσηλεία, ακόμα και σε θάνατο, λόγω της επίπτωσης της αυξημένης θερμοκρασίας.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης έρχονται τα αυξανόμενα ερευνητικά δεδομένα που μας δίνουν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πιο ευαίσθητους ανθρώπους στη ζέστη να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας από να αναγνωρίσουν τη διαφορά τους αυτή που τους κάνει, πιθανά, πιο ευάλωτους.

Μπορούμε να μειώσουμε τα προβλήματα που προκαλεί η ζέστη με σωστή ενημέρωση και δράση, δεν παραλείπει να σημειώσει, για να καταλήξει τονίζοντας:

«Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούν να μας παρέχουν καινούργια δεδομένα, ώστε να αναγνωρίσουμε την πιθανή ευαισθησία του καθενός μας, σε ατομικό, πλέον, επίπεδο, στη ζέστη. Με τη σωστή καθοδήγηση μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πιθανά προβλήματα που, ίσως, να αντιμετωπίσουμε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό γνωρίζοντας εάν είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο εξαιτίας, για παράδειγμα, της εργασίας, της φυσικής κατάστασης, της κατάστασης της υγείας- και της πιθανής φαρμακευτικής αγωγής- ακόμα και της ηλικίας και του φύλου μας. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αναγνωριστεί ότι, εν δυνάμει, μπορεί να μας κάνουν πιο ευαίσθητους στη ζέστη, ο καθένας ξεχωριστά καθώς και ο συνδυασμός τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: 5 τροφές που θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε τη ζέστη

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.