Τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας των self tests εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια των πρώτων 10 εκατ. self tests έγιναν με πλήρη διαφάνεια, είπε, τονίζοντας ότι η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώθηκε σήμερα με την παράδοσή τους. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι η παραλαβή των self tests γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και, στη συνέχεια, σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Μαζί με κάθε self test θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

7 Απριλίου τα πρώτα self tests στα φαρμακεία

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από 7 Απριλίου και, μέχρι τέλος της εβδομάδος, τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες, για να διαθέσουν, σε πρώτη φάση, σε μαθητές λυκείου, 16-18 ετών, και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες από 18 έως 67 ετών, δηλαδή των παραγωγικών ηλικιών, και, τέλος, στους άνω των 67 ετών, που έχουν, ήδη, θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό, από τον εμβολιασμό.

Βήμα-βήμα η διαδικασία διενέργειας των self tests από τους μαθητές

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self tests για τα παιδιά τους με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Όπως είπε, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών, ανά εβδομάδα, self tests από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Όσοι δε φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό, ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή, οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Τόνισε ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test ,και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές θα το δηλώνουν οι γονείς και κηδεμόνες.

Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον, και όχι στα φαρμακεία, όπου στη συσκευασία θα υπάρχουν και οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος, και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ξεκαθάρισε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, «αντιθέτως, αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών». Σημείωσε ότι πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία του λιανεμπόριου από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, είπε ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. «Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing. gov.gr και την πλατφόρμα ergasia.testing. gov.gr, για να κάνουν δωρεάν ταχύ τεστ αντιγόνου», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Πρακτικά ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

ΟΗΕ- Κορωνοϊός: Η πανδημία «διέλυσε» τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.