Τα «όπλα» της Ελλάδας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών παρουσίασε η Μαρία Συρεγγέλα στη GREVIO

Τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Ελλάδας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, στα στελέχη της GREVIO, που επισκέφθηκαν τη χώρα μας.

Η GREVIO, η Ανεξάρτητη Αρχή που παρακολουθεί την εφαρμογή της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», θα αξιολογήσει για πρώτη φορά τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση το 2011 στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθησε η κύρωση της Σύμβασης με τον Ν. 4531/2018, μαζί με τον εφαρμοστικό της νόμο, ώστε να είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

«Οι αλλαγές που επέφερε η Σύμβαση στη χώρα μας τόσο στη νομοθεσία, όσο και στην πράξη, είναι καίριας σημασίας. Με την επικύρωση, ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, την προστασία των θυμάτων και την ποινική δίωξη των δραστών» τόνισε η κυρία Συρεγγέλα και στάθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, το οποίο ενσωματώνει τις επιταγές της Σύμβασης στον πρώτο άξονα προτεραιότητας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών που διαθέτει η Ελλάδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και αποτελείται από 44 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που το έχουν ανάγκη.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, στις δράσεις του για την καταπολέμηση των περιστατικών βίας περιλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ άλλων, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, προγράμματα απασχόλησης για τη στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας, η δημιουργία εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας, μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες, καθώς και η δημιουργία του panic button, που θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου μας και στα αστυνομικά τμήματα για βοήθεια.

«Είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας και τις βοηθάμε με συνέπεια και πράξεις. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων» υπογράμμισε η κυρία Συρεγγέλα, κατά τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της GREVIO.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.