Όταν η έμπνευση, η δημιουργική διάθεση, το μεράκι και η συνεργασία των ανθρώπων συνδυάζονται αρμονικά, τότε το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από όμορφο. Είναι σχεδόν ιδανικό, καθώς αντικατοπτρίζει την επιθυμία των ανθρώπων να παρουσιάσουν κάτι όμορφο με οδηγό την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις, πέρα και έξω από εθνικούς, φυλετικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Αυτό απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η ομάδα της «SolidarityNow» και τα μέλη του συλλόγου εικαστικών τεχνών και φιλοτέχνων Καβάλας «Art Attack».

Οι τρεις αυτοί φορείς συμμετείχαν φέτος, οργανώνοντας την κοινή δράση «Ένας πολυφωνικός καμβάς», στο έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis, που διοργάνωσε στα τέλη Αυγούστου ο δήμος Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από τα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας μεταναστών στην Καβάλα, τα οποία δημιούργησαν όμορφα ζωγραφικά έργα με θέμα τη μουσική. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ μέρους του ΔΟΜ, η υπεύθυνη κοινοτικών δράσεων της δομής, Κατερίνα Κακιλή, «τα παιδιά ζωγράφισαν με χρώματα και πολλή όρεξη μικρά και μεγάλα έργα με θέμα τη μουσική. Μάλιστα, τα έργα αυτά των παιδιών στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σε κοινόχρηστους χώρους της δομής, διακοσμώντας τους και γεμίζοντάς τους με χρώμα».

Στη συνέχεια, και με αφορμή το «Cosmopolis», που αποτέλεσε μία μεγάλη γιορτή της μουσικής, των τεχνών, της γνωριμίας, του αλληλοσεβασμού και της συμμετοχικότητας, τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης που υλοποιεί το «SolidarityNow», σχεδίασαν αμέτρητες ζωγραφιές σε καμβάδες και υφάσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα υπέροχο πάντρεμα μεταξύ μοτίβων από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία!

Επιπλέον, οι γυναίκες της δομής έβαλαν όλη τους την τέχνη δημιουργώντας υπέροχες μπορντούρες πάνω σε φορέματα, καθώς και σχέδια πάνω σε μαντήλια.

Τα παιδιά αλλά και οι γυναίκες που συμμετείχαν στις παραπάνω δημιουργικές δράσεις είδαν το αποτέλεσμα των ζωγραφικών τους έργων και σχεδίων να αποτυπώνεται πάνω σε ρούχα υψηλής ραπτικής, χάρη στην ομάδα της «ArtAttack».

Όλα τα ρούχα που σχεδιάστηκαν χαρακτηρίζονται από έντονες γραμμές, και το σημαντικότερο είναι πως ζωγραφίστηκαν και κατασκευάστηκαν στο χέρι από τα δραστήρια μέλη της «Art Attack», έχοντας ως βάση τους ζωγραφικούς πίνακες των παιδιών και τα σχεδιαστικά μοτίβα των γυναικών της δομής φιλοξενίας των προσφύγων. Τα ρούχα εκφράζουν διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώ τα μοτίβα, κεντημένα όλα, επίσης, στο χέρι, εκφράζουν την πολυφωνία και τις κουλτούρες διαφόρων χωρών.

Όλα τα ρούχα αλλά και οι εξαιρετικές ζωγραφιές των παιδιών της δομής φιλοξενίας μεταναστών παρουσιάστηκαν σε μία όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση στο πλαίσιο του «Cosmopolis», που διοργανώθηκε με φόντο το παλιό υδραγωγείο της πόλης (Καμάρες) κερδίζοντας τον θαυμασμό και των έπαινο όσων τα είδαν από κοντά.

Ο ΔΟΜ δραστηριοποιείται στη Δομή της Καβάλας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
* Πηγή φωτογραφίας: social media IOM

Διάβασε επίσης: Δύο 18χρονες προσφυγοπούλες ονειρεύονται το μέλλον τους μέσα από την τέχνη

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.