Το πιθανότερο είναι ότι έχετε γνωρίσει έναν ναρκισσιστή. Ναρκισσιστές είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους, κυριαρχούν στη συζήτηση και αγαπούν τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά οι επιστήμονες συνειδητοποιούν, όλο και περισσότερο, ότι δεν είναι όλοι οι ναρκισσιστές ίδιοι! Στην πραγματικότητα, μερικοί είναι εξαιρετικά ανασφαλείς.

Ο ναρκισσισμός είναι ένα δημοφιλές θέμα στην ψυχολογία. Ο άγγλος γιατρός, Havelock Ellis, αναγνώρισε, για πρώτη φορά, τον ναρκισσισμό ως ψυχική διαταραχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ θεώρησε ότι ο ναρκισσισμός είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού, αλλά υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει διαταραχή, εάν επιμείνει μετά την εφηβεία, στην ενήλικη ζωή.

Στη σύγχρονη ψυχολογία, ο ναρκισσισμός συνήθως εκλαμβάνεται ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, το οποίο βρίσκεται σε ένα φάσμα. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ναρκισσιστές, άλλοι λιγότερο. Ο ναρκισσισμός περιλαμβάνει, συνήθως, μια διογκωμένη άποψη για τον εαυτό, μια αίσθηση ανωτερότητας και δικαιώματος, και έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους. Το παραπάνω πορτρέτο ενός ναρκισσιστή είναι γνωστό. Δεν είναι, όμως, το μόνο.

Ναρκισσιστές: οι δύο τύποι

Έγινε έρευνα για δύο τύπους ναρκισσισμού: ο μεγαλοπρεπής και ο ευάλωτος. Οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές είναι αλαζόνες, κυρίαρχοι και εξωστρεφείς. Τείνουν να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι τολμηροί και ισχυρογνώμονες, και αισθάνονται ευτυχισμένοι και σίγουροι για τη ζωή τους.

Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές, από την άλλη πλευρά, είναι αποτραβηγμένοι, νευρωτικοί και ανασφαλείς. Τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι υπερευαίσθητοι και αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτοί οι δύο τύποι ναρκισσιστών έχουν, επίσης, κάτι κοινό. Και οι δύο είναι εγωιστές, αισθάνονται ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση και προνόμια, και σχετίζονται με άλλους με ανταγωνιστικούς τρόπους.

Μπορεί να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τους δύο τύπους ναρκισσιστών από το πώς συμπεριφέρονται σε κοινωνικές καταστάσεις. Οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές είναι κοινωνικά ικανοί. Είναι πιθανό να είναι κυρίαρχοι και γοητευτικοί. Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο κοινωνικά επιδέξιοι. Είναι πιθανό να είναι ντροπαλοί και αγχωμένοι σε κοινωνικές καταστάσεις. Επιπλέον, ενώ οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές είναι άμεσοι και ισχυροί στην επιδίωξη των στόχων τους, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία, οι ευάλωτοι ναρκισσιστές είναι συνεσταλμένοι και αμυντικοί, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσουν την αποτυχία.

Στην έρευνα εξετάστηκαν τα κοινωνικά κίνητρα και οι αντιλήψεις, τόσο μεγαλοπρεπών όσο και ευάλωτων ναρκισσιστών. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν οι επιθυμίες τους να επιτύχουν κοινωνικό κύρος και κοινωνική ένταξη, και αν θεωρούσαν ότι είχαν επιτυχία στην επίτευξη κοινωνικού κύρους και κοινωνικής ένταξης.

Το κοινωνικό κύρος αναφέρεται στον σεβασμό και στον θαυμασμό από τους άλλους. Περιλαμβάνει το να ξεχωρίζεις και να σε βλέπουν ως σημαντικό πρόσωπο στην κοινωνική ιεραρχία. Αντίθετα, η κοινωνική ένταξη αναφέρεται στο να γίνεις αρεστός και αποδεκτός από τους άλλους. Περιλαμβάνει το να ταιριάζεις με άλλους, ως μέρος της κοινωνικής κοινότητας.

Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να έχει ή να επιθυμεί τόσο το κύρος όσο και την ένταξη, μόνο ένα από τα δύο, ή κανένα.

Πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες με 676 ενήλικες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιολογήθηκαν τα επίπεδα, τόσο μεγαλοπρεπούς όσο και ευάλωτου ναρκισσισμού τους. Αξιολογήθηκε, επίσης, ο βαθμός στον οποίο επιθυμούσαν το κύρος και την ένταξη, καθώς και τον βαθμό στον οποίο αισθάνονταν ότι είχαν επιτύχει τους στόχους τους.

Διαπιστώθηκε ότι, τόσο οι μεγαλοπρεπείς όσο και οι ευάλωτοι ναρκισσιστές, επιθυμούσαν, έντονα, το κοινωνικό κύρος. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές ένιωθαν ότι ήταν επιτυχημένοι στην επίτευξη αυτού του κύρους, οι ευάλωτοι ναρκισσιστές θεώρησαν ότι δεν έλαβαν το κύρος που τους άξιζε.

Επιπλέον, οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές δεν ένιωθαν ότι είχαν επιτύχει κοινωνική ένταξη, αλλά ούτε το ήθελαν ιδιαίτερα. Αντίθετα, οι ευάλωτοι ναρκισσιστές, επίσης, δεν ένιωθαν ότι είχαν επιτύχει κοινωνική ένταξη, αλλά το επιθυμούσαν έντονα. Ως εκ τούτου, οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές ένιωθαν ότι είχαν πετύχει τους κοινωνικούς τους στόχους, αλλά οι ευάλωτοι ναρκισσιστές δεν το έκαναν.

Και οι δύο τύποι ναρκισσιστών λαχταρούν τον σεβασμό και τον θαυμασμό των άλλων. Αλλά ενώ οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές μπορεί να είναι αστέρια στη διαπροσωπική σκηνή, κερδίζοντας θριαμβευτικά τα φώτα της δημοσιότητας, το ευάλωτο ισοδύναμό τους μπορεί να είναι ένας παίκτης που κρύβεται στο περιθώριο, αναζητά με μνησικακία, αλλά αποτυγχάνει να αποκτήσει το χειροκρότημα που λαχταρά.

Στοιχεία από theconversation.com

Διάβασε επίσης: Η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι ίδια με αυτή που έχουν οι άλλοι για σένα;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.