Παχαίνει η γλουτένη; Προφανώς και ΔΕΝ παχαίνει!

Γιατί, άλλωστε, να μας παχαίνει μια πρωτεΐνη; Γιατί αυτό είναι, το ξέρετε έτσι;

Τι είναι η γλουτένη;

Στον όρο «γλουτένη», ουσιαστικά, περικλείονται οι πρωτεΐνες των δημητριακών: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη. Πρόκειται για πρωτεΐνες πλούσιες σε γλουταμίνες και προλαμίνες, οι οποίες δεν πέπτονται πλήρως και, τελικά, εισέρχονται στα κύτταρα ως άπεπτα πεπτίδια.

Να ξέρετε:

Καμία επιστημονική μελέτη δε συνδέει την κατανάλωση γλουτένης με παχυσαρκία!

Ξέρετε πότε παχαίνει;

Όταν τρως πολύ ψωμί, μακαρόνια, αρτοσκευάσματα κ.λπ.

Αλλά όχι λόγω της γλουτένης!

Γιατί παίρνετε πάρα πολλές θερμίδες που το σώμα δε δύναται να αξιοποιήσει (εκτός αν γυμνάζεστε πάρα πολύ), οπότε μετατρέπει αυτές τις θερμίδες, κατά βάση, σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη και αποθηκεύει με τη μορφή τριγλυκεριδίων μέσα στη λιποσταγόνα των λευκών λιποκυττάρων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, το θέμα είναι, κυρίως, ενεργειακό..

Άρα (και θα πω εδώ ευτυχώς), είμαστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι γι’ αυτό!

Και ΜΗΝ αποκλείετε την κατανάλωση γλουτένης σάς παρακαλώ από τη διατροφή σας.

**(Εκτός αν έχετε κοιλιοκάκη ή μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη. Οπότε στην 1η περίπτωση θέλει πράγματι πλήρη αποφυγή και στην 2η περίπτωση μπορεί να σας φέρει γαστρεντερική δυσφορία πχ μετεωρισμό κ.λπ.).

Έφη Κολοβέρου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
nutriclinic.gr

Διάβασε επίσης: Πώς να μειώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.