Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με την πρόληψη, τη διατήρηση και την ανάκτηση της ικανότητας του ανθρώπου για φυσιολογικές δραστηριότητες και λειτουργίες.

Προωθεί, με σύγχρονα και παραδοσιακά επιστημονικά μέσα, την εξατομικευμένη θεραπεία και αποθεραπεία. Η ειδικότητα αυτή εμφανίστηκε στον δυτικό κόσμο εδώ και περισσότερο από 100 έτη.

Στην Ελλάδα ασκείται σε ορισμένα κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και σε ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης. Ο φυσίατρος μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο που δυσλειτουργεί και πονά, ανεξάρτητα από τις αιτίες που τον κάνουν να υποφέρει.

Κάθε άνθρωπος είναι μία, μοναδική και ανεπανάληπτη οντότητα, ένα πρόσωπο.

Για τον λόγο αυτό, η εξατομίκευση είναι το κρίσιμο διαφοροποιό στοιχείο της επιτυχίας κάθε φυσιατρικής εκτίμησης και θεραπείας.

Ο φυσίατρος εξετάζει τον ασθενή και, αφού λάβει υπόψη του ποικίλες παρακλινικές εργαστηριακές εξετάσεις, καταρτίζει τη στρατηγική της σφαιρικής (για ολόκληρο τον άνθρωπο) επαναλειτουργίας του, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθενός, με ποικιλία ειδικών φαρμάκων και πρωτοποριακές θεραπευτικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης και της σύγχρονης φυσικοθεραπείας.

Αντιμετωπίζονται ποικίλες παθήσεις και τραύματα όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού (κυρίως του μυοσκελετικού, του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως και του δέρματος), που δημιουργούν πρόσκαιρη ή χρόνια δυσλειτουργία.

Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση (Φωτογραφία από urmc.rochester.edu)

Παραδείγματα παθήσεων, κακώσεων και άλλων εφαρμογών:

Αρθρίτιδες, αρθροπάθειες, περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες, επώδυνα σύνδρομα και κακώσεις, ινομυαλγία, μικροτραυματισμοί που προκαλούν χρόνια δυσλειτουργία, βλάβες μηνίσκων, οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, δισκοπάθειες, σπονδυλαρθρίτιδα, σκολίωση σπονδυλικής στήλης, αυχενικό σύνδρομο, αυχεναλγία, ραχιαλγία, οσφυαλγία, ισχιαλγία, διαστρέμματα, αθλητικές κακώσεις, νευρίτιδες, νευραλγίες, παγιδευτικά σύνδρομα περιφερικών νεύρων, παραλύσεις, δυσκαμψίες, ατροφίες, μυαλγίες, μυοπάθειες, αποκατάσταση καταγμάτων, ρευματικά νοσήματα, αναπτυξιακές διαταραχές, Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, σύνδρομα υπέρχρησης και καταπόνησης, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση,
essential tremor, Νόσος Parkinson, μεταλοιμώδεις πολυνευρίτιδες, πνευμονοπάθειες, επαγγελματικές παθήσεις ή βλάβες, παραπληγία, ακράτειες, χρόνια έλκη, αποστήματα, δυσλειτουργίες από καρδιοπάθειες και αγγειοπάθειες, αρτηριοσκλήρωση, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, σωματική εξάντληση, κεφαλαλγίες, υποτροπιάζοντα νοσήματα, χρόνια νοσήματα, εξατομικευμένη μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από ολική αρθροπλαστική κτλ., θεραπευτική άσκηση, προπονητική άθληση και πολλές άλλες.

Διάβασε επίσης: Μάθετε τα πάντα για την ομοιοπαθητική ιατρική

Φωτογραφία από: healthcare.utah.edu

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.