Γιατί πεινάω συνέχεια; Η πείνα, εκτός από ένα δυσάρεστο συναίσθημα, είναι για τον οργανισμό μας ένα βασικό βιολογικό σήμα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ΑNS) αποτελείται από το συμπαθητικό (SNS) και το παρασυμπαθητικό σύστημα (PNS). Ο ρόλος των μηχανισμών του συμπαθητικού συστήματος είναι να αντιδρούν στον κίνδυνο, ενώ του παρασυμπαθητικού δρουν ως εξισορροπιστές στον οργανισμό μας με σκοπό την ηρεμία του οργανισμού.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ηρεμία, ώστε το ΚΝΣ να λειτουργεί φυσιολογικά. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, πέφτουν οι καρδιακοί παλμοί και οι γαστρικοί περισταλτικοί μηχανισμοί αυξάνουν, ώστε να γίνεται ορθότερα η πέψη, η απορρόφηση και η αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να στείλει τα σωστά σήματα κορεσμού, ώστε να μειώνονται τα τσιμπολογήματα και οι λιγούρες.

Πιάνετε τον εαυτός σας να θέλει να τσιμπήσει διαρκώς;

Γιατί πεινάω συνέχεια; Ας δούμε τι συμβαίνει:

Μήπως δεν προσλάβατε αρκετή πρωτεΐνη ή αρκετές φυτικές ίνες στο γεύμα σας;

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες), αφού το καθένα συμβάλλει και διαφορετικά στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του οργανισμού.

Οι υδατάνθρακες είναι ταχεία πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ οι πρωτεΐνες, το λίπος και οι φυτικές ίνες είναι βασικά συστατικά για την αίσθηση της πληρότητας. Είναι πλέον και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο, ότι σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αίσθηση του κορεσμού.

Μήπως δε φάγατε αρκετά;

Ορισμένες φορές ο λόγος της πείνας μπορεί να είναι πιο απλός απ΄ ό,τι φανταζόμασταν. Στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά χαμηλώνουμε τόσο την ενεργειακή μας πρόσληψη που δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες μας.

Η πείνα μπορεί να προκαλέσει κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης, ζαλάδα κι εμμονές με το φαγητό.

Καλό είναι, πριν προβούμε σε διατροφή αδυνατίσματος, να συμβουλευτούμε έναν διαιτολόγο, ώστε να μας προσδιορίσει σωστά τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Μήπως φάγατε βιαστικά;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής πολλές φορές μας οδηγεί στο να τρώμε βιαστικά, μιλώντας στο τηλέφωνο, περπατώντας, οδηγώντας αλλά και, πολλές φορές, βλέποντας τηλεόραση. Αυτό δεν αφήνει τον οργανισμό μας να στείλει τα κατάλληλα σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Έτσι, νιώθω, ότι πεινάω συνέχεια.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στο γεύμα τους κατέγραψαν μείωση της επιθυμίας να καταναλώσουν όλη την τροφή που υπήρχε στο πιάτο τους, σε σύγκριση με τα άτομα που έκαναν παράλληλα άλλες δουλειές την ώρα του φαγητού.

Η ησυχία και η συγκέντρωση την ώρα του γεύματος συμβάλλει στη μείωση των βουλιμικών επεισοδίων και των αδηφαγικών διαταραχών (binge eating disorders).

Μήπως δεν κοιμάστε αρκετά;

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των εξισορροπητικών ορμονών που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας.

Οι λίγες ώρες ύπνου σχετίζονται με αυξημένη παραγωγή γκρελίνης, ορμόνης που ενεργοποιεί την όρεξη και μειώνει την παραγωγή λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού.Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολλές ώρες μένουμε ξύπνιοι τόσο πιο πολύ πεινάμε και αναζητούμε τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες.

Για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου αποφεύγετε την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τα βαριά φαγητά πριν τον ύπνο.

Τέλος, μην ξεχνάτε τη σωστή ενυδάτωση. Πολλές φορές τα αισθήματα πείνας και δίψας συγχέονται. Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, καθώς και ζεστά αφεψήματα με έντονη γεύση όπως μέντα, λουίζα, αρωματικό τσάι.

Διάβασε επίσης: Κατακράτηση υγρών: Αντιμετωπίστε την φυσικά

Φωτογραφία από Ethan Sexton

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.