8 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να μετατρέψετε μια τοξική σχέση σε υγιή

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας, οι νέες γυναίκες αναφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κακοποίησης. Μερικοί υποτιμούν τη δύναμη τής συναισθηματικής κακοποίησης, αλλά οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι η συναισθηματική κακοποίηση έχει πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη σωματική κακοποίηση.

Οι γυναίκες που υφίστανται συναισθηματική κακοποίηση είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονται απομόνωση και απόγνωση, και ακόμα πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, από εκείνες που έχουν σωματικές σχέσεις κακοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι, τελικά, η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να γίνει ένα φυσικό πρόβλημα, ακόμα και αν κανείς δεν απλώσει ποτέ τα χέρια του επάνω σας.

Εάν βρίσκεστε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση, ίσως την ονομάσετε τοξική, κάτι που ακούγεται συχνά τελευταία. Είναι μία δημοφιλής λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ποιες είναι, τελικά, οι συναισθηματικά καταχρηστικές σχέσεις. Οι τοξικές σχέσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ασήμαντες.

Εάν έχετε μια τοξική σχέση, πιθανότατα θα φτάσετε στο σημείο της αυταπάτης που κάνουν πολλά τοξικά ζευγάρια: μπορούμε να τη διορθώσουμε! Πολλοί θέλουν να κάνουν συνεδρίες με σύμβουλους γάμου, μεμονωμένα και ως ζευγάρι. Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν αυτήν την τοξική σχέση υγιή, ενώ βρίσκονται σε αυτήν. Αλλά εδώ κάτι δε λειτουργεί…

Χρειάζεστε μία νέα βάση

Αν πρόκειται για μια πραγματικά τοξική σχέση – αυτή που φωνάζατε ο ένας στον άλλον, λέγατε ο ένας στον άλλον άσχημες εκφράσεις, χτυπούσατε πόρτες, πετούσατε πιάτα και τα σπάζατε όλα, σημαίνει ότι το θεμέλιο έχει καταρρεύσει. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει θεμέλιο. Ορισμένα ζευγάρια έχουν πολλά ευτυχισμένα χρόνια μαζί και έχουν μια δύσκολη στιγμή, αλλά τα μακρά, υγιή χρόνια, πριν, είχαν θεμέλια. Θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα σε δύσκολες καταστάσεις, γιατί είχαν αυτό το θεμέλιο. Τα τοξικά ζευγάρια τσακώνονται συχνά από την πρώτη μέρα. Η σχέση βασίζεται σε τοξικές, καταχρηστικές συμπεριφορές. Το θεμέλιο είναι το παν, και μια σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει όταν βασίζεται σε ονομασίες, φωνές και συνολική κατάχρηση. Αυτό θα ήταν σαν να προσπαθείς να χτίσεις ένα σπίτι σε έναν ενεργό σεισμό.

Η πραγματική θεραπεία απαιτεί χρόνο

Όταν τα τοξικά ζευγάρια αποφασίζουν να «γίνουν καλύτερα», η ιδέα πίσω από αυτό μπορεί να είναι ότι θα προσπαθήσουν να επουλώσουν τις πληγές τους. Μπορεί να υπάρχουν κάθε είδους πληγές που κάνουν κάποιον να έλκεται από μια τοξική σχέση. Η «BMC Public Health» αναφέρει ότι οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας συσχετίζονται με ανθυγιεινές σχέσεις ενηλίκων. Ο αριθμός των τρόπων με τους οποίους μπορεί κανείς να έχει αρνητικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία και πώς αυτές εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή είναι απεριόριστος. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το τραύμα χρειάζεται πολύ χρόνο για να θεραπευτεί πραγματικά. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια σταθερής θεραπείας. Τα τοξικά ζευγάρια συχνά σκέφτονται: «Θα πάμε ο καθένας σε θεραπεία και… θα είμαστε καλά σε μερικούς μήνες». Η υπομονή για τον πραγματικό χρόνο που θα πάρει αυτή η θεραπεία συνήθως δεν υπάρχει.

Η πραγματική προσωπική εργασία δεν μπορεί να βιαστεί

Η προσπάθεια να επουλωθούν βαθιές, μακροχρόνιες πληγές για χάρη ενός άλλου ατόμου μπορεί, επίσης, να είναι προβληματική. Δεν μπορεί να υπάρξει πίεση γύρω από το χρονοδιάγραμμα αυτής της θεραπείας. Η πίεση «Πρέπει να γίνω καλύτερα σύντομα για να λειτουργήσει η σχέση μου» ή «Πρέπει να φτιάξω τον εαυτό μου γρήγορα, ώστε να μείνει ο σύντροφός μου», δε δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για θεραπεία. Η θεραπεία πρέπει να γίνει για εσάς, στο χρονοδιάγραμμά σας. Η αίσθηση ότι χτυπά ένα ρολόι, και ότι πρέπει να θεραπευτείς αρκετά γρήγορα για να κρατήσεις έναν σύντροφο, επηρεάζει τη διαδικασία επούλωσης. Ένας καλός θεραπευτής δε θα ενδώσει στις πιέσεις να σε «φτιάξει» γρήγορα, για να σώσεις τη σχέση σου. Δε λειτουργεί έτσι.

Ορισμένες πράξεις δεν μπορούν να συγχωρηθούν

Υπάρχουν κάποια πράγματα που συμβαίνουν σε μια τοξική σχέση που είναι αδύνατο να ξεπεραστούν. Απιστία, κλοπή, βία. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας κάνατε πράγματα στη σχέση που είχαν μακροχρόνιες και καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή του άλλου-όπως τα οικονομικά, την καριέρα, την οικογένεια, την υγεία ή το σπίτι- αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αφήσετε στο παρελθόν. Μπορεί να θέλετε να το αφήσετε στο παρελθόν, αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι στο παρόν και μακροχρόνιες. Για παράδειγμα, εάν, κατά τη διάρκεια ενός καβγά, κάνατε κάτι για να σαμποτάρετε τη δουλειά τού συντρόφου σας που τον οδήγησε σε απόλυση, και τώρα είναι άνεργος, δεν μπορεί να βρει νέα δουλειά … τα αποτελέσματα αυτού θα σας ακολουθούν και τους δύο κάθε μέρα. Οι υπενθυμίσεις για αυτό που κάνατε (ή έκανε) θα είναι συνεχώς στα πρόσωπά σας.

Ορισμένες πράξεις δεν μπορούν να ξεχαστούν

Υπάρχουν, επίσης, όλες οι μικρές, τοξικές πράξεις που συμβαίνουν σε τέτοιου είδους σχέσεις που είναι δύσκολο να ξεχαστούν. Μπορεί να υπήρχαν χρόνια κακοποίησης, εκδίκησης, κατασκοπείας, ψεμάτων και προδοσίας. Και οι δύο μπορείτε να πείτε ότι θα θέλατε να τα ξεχάσετε, αλλά θα είναι εκεί και θα τα θυμάστε, όταν ο σύντροφός σας κάνει οτιδήποτε μοιάζει με εκείνη την παλιά συμπεριφορά. Είναι δύσκολο να ξεχάσουμε χρόνια ανθυγιεινής συμπεριφοράς.

Οι δικοί σας άνθρωποι δε θα το δεχτούν

Στην απίστευτα απίθανη περίπτωση που καταφέρατε να ανατρέψετε αυτήν την τοξική σχέση, οι δικοί σας δε θα το δεχτούν. Δε θα ξεχάσουν ποτέ όλες τις φορές που σας πήραν όταν κλαίγατε στα πατώματα μετά από έναν καβγά και χρειαζόσταν ένα μέρος για να κοιμηθείτε. Δε θα ξεχάσουν ποτέ τα τρομακτικά μηνύματα που σας έστειλε (που τους διαβάσατε). Δε θα ξεχάσουν τις φοβερές πράξεις που έκανε. Δε θα ξεχάσουν τον τρόπο που η σχέση σάς άλλαξε και σάς έκανε κακούς φίλους (όπως κάνουν οι τοξικές σχέσεις). Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσετε μια σχέση με την οποία κανείς στη ζωή σας δε θέλει να έχει καμία επαφή. Δεν μπορείτε να πάτε σε πάρτι μαζί του. Δεν μπορείτε να κάνετε διπλά ραντεβού. Δεν υπάρχουν διακοπές για ζευγάρια. Είναι μοναχικό.

Εάν θεραπευτείτε, δε θα έχετε ενδιαφέρον να μείνετε στη σχέση

Η αλήθεια είναι ότι, αν θεραπεύσετε τις πραγματικές πληγές δεν θα θέλετε, πλέον, να είστε σε αυτήν τη σχέση. Αυτές είναι οι ίδιες πληγές που σας τράβηξαν σε αυτήν τη σχέση. Η τοξικότητά σας προσελκύθηκε από τη δική του. Έτσι, αν τη θεραπεύσετε, θα διαπιστώσετε ότι δε θέλετε, πλέον, να είστε με αυτό το άτομο. Μόνο λειτουργείτε μαζί (ή «λειτουργείτε» μαζί, επειδή δε λειτουργεί πραγματικά) όταν είστε πληγωμένοι. Όταν θεραπεύετε τις ρωγμές στον εαυτό σας, ξαφνικά τα προβλήματα με άλλο άτομο ή σχέση θα εμφανιστούν σαν πονόλαιμος, και δεν θα το ανεχτείτε άλλο.

Η επιθυμία να διορθώσετε τον εαυτό σας συνδέεται με την αλληλεξάρτηση

Η επιθυμία να φτιάξετε τον εαυτό σας για να διατηρήσετε μια σχέση είναι εγγενώς συνδεδεμένη με την αλληλεξάρτηση. Πού ήταν αυτό το κίνητρο πριν; Εάν το μόνο κίνητρο για να γίνετε καλύτεροι είναι να μπορέσετε να παραμείνετε σε μια σχέση, η διαδικασία της θεραπείας είναι ελαττωματική από την αρχή. Πρέπει να θεραπευτείς για ‘σένα, όχι για να κρατήσεις κάποιον στη ζωή σου. Για να είσαι εσύ ευτυχισμένος και μόνος σου.

Πηγή:madamenoire.com

Διάβασε επίσης: Τοξικές σχέσεις: άραγε υπάρχουν;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.