ΝΑΙ.Υπάρχουν τοξικές σχέσεις που μπορούν να μας αρρωστήσουν. Σχέσεις γεμάτες ΤΟΞΙΚΕΣ συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές είναι αυτοματοποιημένες και «χωρίς να υπάρχει πρόθεση», γιατί, τις περισσότερες φορές, έχουν περάσει στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου, είτε ως οικείες αντιδράσεις, λόγω μάθησης, είτε ως αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών στις πρώτες σχέσεις με τους γονείς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς «ζουν» μέσα από τα παιδιά τους ή, ακριβέστερα, ζουν τη ζωή των παιδιών τους, επισκιάζοντάς τα και εγκλωβίζοντας τη σκέψη τους, με τα δικά τους «θέλω».
Διάβασε επίσης: Η συμπεριφορά σου ως γονιός προκαθορίζει τη ζωή των παιδιών σου
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ανθρώπους με τοξικές συμπεριφορές
Συνήθως, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τέτοιους ανθρώπους, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά τους, παριστάνοντας ότι νοιάζονται γι’ αυτά, ενώ, στην πραγματικότητα, θέλουν να τα ελέγχουν και να τα χειραγωγούν.
Μερικές φορές μάλιστα, επειδή εμείς, τα παιδιά τους, έχουμε συνηθίσει να ζούμε έτσι όλη μας τη ζωή, δυσκολευόμαστε να πάρουμε την απόσταση που χρειαζόμαστε και να δούμε αντικειμενικά την κατάσταση και τη σχέση μας με τον γονιό μας.
Τα παιδιά γίνονται ενοχικά, φοβισμένα, ανασφαλή, συγκρούονται εσωτερικά και δεν μπορούν να πάρουν μόνα τους αποφάσεις. Μία εσωτερική σύγκρουση που, συνήθως, ξεσπάει μέσα από καβγάδες, και ένας φαύλος κύκλος εξαρτημένης σχέσης συνεχίζει να ανακυκλώνεται.
Το αίτιο για τους καβγάδες είναι, συνήθως, ότι οι γονείς θυσιάζονται για τα παιδιά τους, και εκείνα αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.
Οι τοξικές σχέσεις καταρρακώνουν την αυτοεκτίμησή μας, αποστραγγίζουν την ενέργειά μας και επηρεάζουν, αρνητικά, τη διάθεσή μας.
Τοξικές σχέσεις – Τοξικές συμπεριφορές
Οι άνθρωποι οι οποίοι εκδηλώνουν τοξικές συμπεριφορές, συνήθως, δεν αντιλαμβάνονται το λάθος τους, διότι είναι απορροφημένοι στα δικά τους ναρκισσιστικά «θέλω», συναισθήματα και στόχους.
Είναι, συνήθως, άτομα ανασφαλή που έχουν πληγωθεί στο παρελθόν και αδυνατούν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Ο έλεγχος που ασκούν επάνω στους άλλους αντισταθμίζει την ανασφάλειά τους.
Μια τέτοια συμπεριφορά, απόρροια της ανασφάλειας, είναι και η άσκηση ελέγχου πάνω στον άλλον (είτε πρόκειται για παιδί, σύντροφο, φίλο, κλπ.). Υπερβολική ζήλια, διάθεση να γνωρίζει τα πάντα, να ασκεί εξουσία, να μην αποδέχεται την ιδιωτικότητα κανενός, είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά της.
Αν για εσάς οι άνθρωποι που σας προκαλούν τοξικά συναισθήματα είναι σημαντικοί, τότε τολμήστε να επαναπροσδιορίσετε τα όρια στη σχέση σας. Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι να είστε ο εαυτός σας και να μην τον χάνετε μέσα από τις ατέλειωτες υποχωρήσεις.
Μη φοβάστε την απόρριψη. Η αλλαγή δεν συνεπάγεται καταστροφή αλλά εξέλιξη.
Πώς καταλαβαίνεις, όμως, ότι έφτασε η ώρα να κόψεις τους δεσμούς οριστικά, και όχι, απλώς, να περιορίσεις την επαφή;
Δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε, πριν και μετά την επαφή σας με αυτό το πρόσωπο. Συχνά, κυριευόμαστε από άγχος και κατάθλιψη, προτού έρθουμε σε επαφή με έναν τοξικό άνθρωπο.
Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, διαπιστώθηκε ότι τα παιδικά τραύματα –όπως η παιδική κακοποίηση– επηρεάζουν την εξέλιξη του εγκεφάλου και τις συνάψεις των νεύρων. Εξετάζοντας δείγματα εγκεφάλου (στη διάρκεια νεκροψίας ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρή λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση ως παιδιά), οι ερευνητές ανακάλυψαν ανωμαλίες στην αμυγδαλή – μία περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμεύει ως συναισθηματικός θερμοστάτης. Όταν προκαλείται βλάβη σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης.
Στον χώρο που αναπνέει ένας τοξικός άνθρωπος δεν υπάρχει οξυγόνο για τους άλλους. Το να δέχεσαι την παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου στη ζωή σου είναι σαν να καταπίνεις λίγες σταγόνες δηλητήριο κάθε μέρα. Αργά αλλά σταθερά θα σε εξοντώσει.
Διάβασε επίσης: Γονείς «ελέφαντες» ή γονείς «τίγρεις»: ποιος τύπος γονέα είσαι;
Πρώτη δημοσίευση στο apexartisithes.gr
Φωτογραφία από flo.health
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.