Γιατί ο εξαρτημένος έφηβος είναι το «μαύρο πρόβατο…»;

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής που αποκτά κανείς πρωτόγνωρες εμπειρίες και του αρέσει να δοκιμάζει ΝΕΑ πράγματα.

Μέσα από αυτό το συναρπαστικό ταξίδι γνωρίζει τον εαυτό του, στηρίζεται στις δυνάμεις του και προσπαθεί να κατακτήσει τους στόχους του.

Συχνά, μπορεί να αμφισβητήσει τους μεγαλύτερούς του, ενώ οι φίλοι και η παρέα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή. Επιπλέον, πρωταρχικό μέλημα του εφήβου γίνεται η ανεξαρτησία του.

Οι έφηβοι είναι ενεργητικοί κι ευαίσθητοι άνθρωποι που το μυαλό τους λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν των ενηλίκων και των παιδιών.

Συμπεριφέρονται με αντιφατικό τρόπο: άλλοτε με πείσμα κι ενθουσιασμό, και άλλοτε με απογοήτευση και απόσυρση, άλλοτε ανεύθυνα και άλλοτε υπεύθυνα. Είναι, συνήθως, ευσυγκίνητοι, πιεσμένοι και μπερδεμένοι.

Τα ναρκωτικά αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων, κατά την περίοδο της εφηβείας.

Είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τον εθισμό από την κατάχρηση ουσιών.

Κάποιοι έφηβοι μπορεί να πειραματιστούν με ναρκωτικά, αλλά να μην εθιστούν.

Είναι σημαντικό αυτά τα θέματα να συζητηθούν, από νωρίς, με τα νέα παιδιά, χωρίς έντονες συναισθηματικές εξάρσεις και κατηγορίες.

Ορισμένοι έφηβοι θα δοκιμάσουν, θα πειραματιστούν και θα σταματήσουν. Άλλοι, όμως, θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, περιστασιακά.

Μερικοί άλλοι θα αναπτύξουν εθισμό, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν και άλλα, περισσότερο επικίνδυνα, ναρκωτικά, που θα προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στον δικό τους οργανισμό και, πιθανόν, και σε άλλους.

Σχεδόν, οι μισοί χρήστες ναρκωτικών είναι κάτω των 18 ετών. Ο πειραματισμός παίζει μεγάλο ρόλο στην εφηβική χρήση ναρκωτικών. Ταυτόχρονα, όμως, ο πειραματισμός είναι κι ένα αναπόφευκτο γεγονός της ζωής.

Αν κι ένας έφηβος μπορεί να πειραματιστεί με ναρκωτικά και να μην εθιστεί, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους που τον βάζουν στον πειρασμό να δοκιμάσει ναρκωτικά.

Οι πιο συχνοί λόγοι που αναφέρουν οι ίδιοι οι έφηβοι, και όπως προκύπτει και από πληθώρα ερευνών, είναι η περιέργεια, η πίεση από τους φίλους, το στρες, οι συναισθηματικές δυσκολίες και η επιθυμία να δραπετεύσουν.

Πλησιάστε το παιδί με κατανόηση και ενσυναίσθηση

Είναι πολύ σημαντικό, στο σημείο αυτό, ο γονέας να πλησιάσει τον έφηβο με κατανόηση κι ενσυναίσθηση, κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις. Εάν ο έφηβος παραδεχτεί τη χρήση ναρκωτικών, είναι καίριας σημασίας να μην αντιδράσει υπερβολικά ο γονέας, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει τον έφηβο να μιλήσει ανοιχτά για τις εμπειρίες του.

Εξίσου σημαντικό είναι να μη νιώσει ο έφηβος πως ο γονέας τον απορρίπτει ή αποσύρει την αγάπη του. Ο γονέας πρέπει να διαβεβαιώσει το παιδί πως θα είναι δίπλα του για να συζητήσουν πιθανές λύσεις.

Εάν το πρόβλημα συνεχίζει και οι γονείς υποψιάζονται πως ο έφηβος δεν έχει πει την αλήθεια, σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών, θα ήταν βοηθητικό οι γονείς να αναζητήσουν τη συμβουλή και υποστήριξη των ειδικών.

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ο εθισμός τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει ο έφηβος πλήρη αποκατάσταση.

Στο φινάλε, αυτό που χρειάζεται να κατανοήσει η οικογένεια ενός εθισμένου ή εξαρτημένου εφήβου είναι ένα και μοναδικό πράγμα:

Ο έφηβος ΔΕΝ είναι το πρόβλημα ̇ ο έφηβος ΕΧΕΙ πρόβλημα…

Διάβασε επίσης: Η σημασία του «ασφαλούς δεσμού» ανάμεσα σε γονείς και παιδιά

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.