Επιβεβλημένες θεωρούνται, πλέον, οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού για όλες τις γυναίκες. Ο Οκτώβριος, μάλιστα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις, καθώς είναι ο μήνας που έχει ορισθεί, παγκοσμίως, ως ο μήνας πρόληψης κατά της νόσου.

Η εξέλιξη, άλλωστε, της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως ο καρκίνος του μαστού, όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια, μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.
Βασική προϋπόθεση όλες οι γυναίκες, ειδικά όσες είναι άνω των 40 ετών, να υποβάλλονται σε μαστογραφία.

Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν

Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν η εξέταση να γίνεται ακόμη και νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Και η πρόληψη, φαίνεται, πως έχει κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της 5ετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έφτασε το 2010 στο 85%, σε σχέση με το 1972 που ήταν περίπου στο 50%.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης, και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.

Το αισιόδοξο είναι ότι η καλύτερη ενημέρωση των τελευταίων χρόνων, η πρόληψη και, κατά συνέπεια, η έγκαιρη διάγνωση, έχουν συμβάλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες , στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.

Διάβασε επίσης: Στρες: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Πηγή: iatropoli.gr

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.