Για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιες ή αυτοάνοσες ασθένειες, η καθημερινότητα δεν είναι απλώς μια ρουτίνα· είναι ένας διαρκής αγώνας ενάντια στο σώμα τους, στον πόνο και συχνά στην αβεβαιότητα. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά βιώνουν συναισθήματα που μπορεί να τους απομακρύνουν από τον περίγυρό τους, ενώ παράλληλα, η κατανόηση και η υποστήριξη των γύρω τους είναι συχνά ανεπαρκής ή αμήχανη.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε φως στον συναισθηματικό κόσμο αυτών των ανθρώπων και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο σχέσεων.

Οι ασθενείς με Χρόνιες ή Αυτοάνοσες Ασθένειες βιώνουν μια αδιάκοπη αβεβαιότητα.

Οι ασθενείς με Χρόνιες ή Αυτοάνοσες Ασθένειες βιώνουν μια αδιάκοπη αβεβαιότητα γιατί η υγεία τους μπορεί να αλλάξει απρόβλεπτα, χωρίς προειδοποίηση. Σχεδόν καθημερινά καλούνται να προσαρμόζονται στα όρια και τις δυνατότητες που επιβάλλει το σώμα τους. Για πολλούς, η αβεβαιότητα αυτή γεννά άγχος, στρες και τους εμποδίζει να κάνουν μακροχρόνια σχέδια ή να ζήσουν τη ζωή τους με αίσθημα ασφάλειας. Κάθε μέρα μπορεί να τους εκπλήξει και αυτή η ανασφάλεια συχνά γίνεται αβάσταχτη.

Οι χρόνιες ασθένειες δεν είναι πάντα εμφανείς στους άλλους. Επειδή δεν υπάρχει κάποιο ορατό σημάδι, οι ασθενείς βιώνουν την αίσθηση ότι οι άλλοι δεν αναγνωρίζουν το βάρος που κουβαλούν. Αυτό μπορεί να τους κάνει να νιώθουν απομονωμένοι, ακόμα και όταν είναι περιστοιχισμένοι από ανθρώπους. Ακόμη και η οικογένεια και οι φίλοι, όσο υποστηρικτικοί κι αν είναι, συχνά δεν κατανοούν πλήρως τον πόνο ή την κόπωση που νιώθει το άτομο, γεγονός που εντείνει την αίσθηση μοναξιάς που νιώθουν.

Οι ασθενείς με Χρόνιες ή Αυτοάνοσες Ασθένειες έχουν κόπωση, ενοχές και αυτοαμφισβήτηση

Η κόπωση στις αυτοάνοσες και χρόνιες ασθένειες δεν είναι μια απλή κούραση που φεύγει με λίγο ύπνο. Είναι μια βαθιά εξάντληση που εισχωρεί σε κάθε κύτταρο και εμποδίζει την πλήρη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασθενείς προσπαθούν να επικοινωνήσουν αυτή την κατάσταση στους γύρω τους, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν αμφιβολία ή παρεξηγήσεις. Η δυσκολία να κατανοηθεί πλήρως η αληθινή φύση της κόπωσης από το περιβάλλον δημιουργεί περαιτέρω συναισθηματική επιβάρυνση.

Η διαρκής ανάγκη για βοήθεια και η αίσθηση ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κάνουν πολλούς να αισθάνονται ενοχές ή ότι είναι βάρος για τους άλλους.

Η εικόνα του εαυτού τους αλλάζει, καθώς πολλές φορές παύουν να νιώθουν «ικανοί» ή «δυνατοί» και αμφισβητούν την αξία τους ως άνθρωποι. Αυτή η εσωτερική πάλη επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους και μπορεί να τους κάνει να αποφεύγουν τη στήριξη από τους γύρω τους, για να μην τους «επιβαρύνουν».

Η Κατανόηση που απαιτείται από τους γύρω τους

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, αρκεί να ακούνε πραγματικά και να δείχνουν κατανόηση χωρίς να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα. Η αγάπη και η κατανόηση των γύρω είναι βασικές πηγές ενδυνάμωσης. Το να δείχνουν υπομονή, να μην βιάζονται να προτείνουν «λύσεις» και να είναι εκεί για να ακούσουν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Η ενημέρωση για την ψυχολογία και τις ανάγκες των ατόμων με χρόνιες ή αυτοάνοσες ασθένειες είναι το πρώτο βήμα για μια πιο υποστηρικτική και ανοιχτή κοινωνία. Η αποδοχή των ορίων τους, η ειλικρινής στήριξη και η αναγνώριση της αξίας τους βοηθούν στο να παραμείνουν αισιόδοξοι. Η κατανόηση είναι μια μορφή φροντίδας που δεν απαιτεί εξειδίκευση, αλλά μόνο ενσυναίσθηση και πραγματικό ενδιαφέρον!

Διάβασε επίσης: Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας: τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.