Η εικόνα του σώματος δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις αλλά οι αξίες, οι αντιλήψεις, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές σου απέναντι σε αυτό. Όταν βλέπεις το σώμα σου, νιώθεις συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά θα επηρεάσουν τη θετική ή αρνητική αντίληψη που έχεις για το σώμα σου.

Σύμφωνα με το National Eating Disorder Association, η εικόνα του σώματος σχετίζεται με τις αντιλήψεις, τις πεποιθήσεις, τη στάση που έχει κάθε άνθρωπος για το σώμα του, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία πολύπλευρη ψυχολογική εμπειρία αποδοχής του εαυτού.

Η εικόνα του σώματος σχετίζεται με:

  • το τι πιστεύει το άτομο για την εμφάνισή του,
  • το πώς αισθάνεται για το σώμα του,
  • το κατά πόσο πιστεύει ότι έχει την αίσθηση του ελέγχου του σώματος και των κινήσεών του,
  • το πώς αισθάνεται για το ύψος, το βάρος και το σχήμα του σώματός του.

Η εικόνα του σώματος μπορεί να είναι θετική και αρνητική.

Θετική εικόνα σώματος

Ένας άνθρωπος με θετική εικόνα σώματος είναι ευχαριστημένος με την εμφάνισή του και αναγνωρίζει ότι η εμφάνιση αποτελεί τμήμα του εαυτού του, διαφοροποιώντας την από την προσωπικότητά του.

Αποφεύγει να συνδέει την εμφάνιση με την αποδοχή του εαυτού αλλά και την αυτοεκτίμησή του. Γνωρίζει ότι η αξία του δεν σχετίζεται με το πόσο εμφανίσιμος είναι, και οι σχέσεις στις οποίες επενδύει, συναισθηματικά, δεν έχουν ως θεμέλιο μόνο την εμφάνιση. Δεν έχει ανάγκη από ένα όμορφο ρούχο που αναδεικνύει το σώμα του, για να νιώθει ότι αξίζει.

Η θετική εικόνα του σώματος σχετίζεται με τo πόσο καλά αισθάνεται ένας άνθρωπος με το σώμα του, ανεξάρτητα αν ταιριάζει στα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, η άποψή του για την εμφάνισή του δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι σημαντικοί άλλοι γι’ αυτόν. Βέβαια, η θετική εικόνα σώματος σχετίζεται με υγιείς διατροφικές συνήθειες και κατάλληλη άσκηση που προάγουν ένα υγιές πρότυπο ζωής.

Η εικόνα του σώματος
Η εικόνα του σώματος (www.ioannatsigganou.gr)

Αρνητική εικόνα σώματος

Η αρνητική εικόνα σώματος σχετίζεται με στρεβλωμένη αντίληψη για την εικόνα του σώματος και, συνήθως, ξεκινά με την αίσθηση ότι το σώμα δεν ταιριάζει στα πρότυπα των άλλων, είτε πρόκειται για μέσα κοινωνικής προβολής είτε πρόκειται για φίλους, συγγενείς και άλλους.

Ο άνθρωπος με αρνητική εικόνα σώματος, συνήθως, συγκρίνει το σώμα του με το αντίστοιχο των υπολοίπων και, συνήθως, νιώθει ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των άλλων. Συνδέει την αυτοεκτίμηση με την εμφάνιση, και διακατέχεται από συναισθήματα ανεπάρκειας, ντροπής και αμηχανίας, αναφορικά με το σώμα του.

Η αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να συνδεθεί με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως τη διαταραχή της σωματικής δυσμορφίας, όπου το άτομο έχει μια στρεβλή εικόνα σώματος που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε εξαντλητικές δίαιτες, σε πλαστικές επεμβάσεις ή να καταφεύγει στη λήψη επικίνδυνων σκευασμάτων που υπόσχονται «ιδανικές αναλογίες» κτλ.

Άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την αρνητική εικόνα σώματος είναι οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και η κατάθλιψη.

Με τι σχετίζεται και με τι συνδέεται η αρνητική εικόνα του σώματος;

Η αρνητική εικόνα σώματος σχετίζεται με το είδος των διαπροσωπικών σχέσεων που έχει κάποιος, αλλά και την επιρροή που οι σημαντικοί άλλοι ασκούν πάνω του, προβάλλοντας ένα συγκεκριμένο πρότυπο ιδανικού σώματος.

Η αρνητική εικόνα σώματος συνδέεται στενά με τη συναισθηματική ασφάλεια.

Αν δεν νιώθει κάποιος αποδεκτός στις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους, και νιώθει ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, θα πασχίζει να κατακτήσει την αποδοχή μέσα από διάφορες οδούς.

Το σώμα μπορεί να είναι μία από αυτές. Γι’ αυτό βλέπουμε, συχνά, ανθρώπους να πασχίζουν να αποκτήσουν συγκεκριμένες αναλογίες ή να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, που, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζονται.

  • Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, σε μία εποχή που η εικόνα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις σχέσεις των ανθρώπων;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε σε μία εποχή που, συχνά, επιβραβεύεται και διακρίνεται μόνο μία συγκεκριμένη εικόνα;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε, για να έχουμε μία υγιή σχέση με το σώμα μας;
Η εικόνα του σώματος
Από το βιωματικό εργαστήριο εικαστικής έκφρασης «Η εικόνα του σώματος».

Δεν υπάρχουν «tips»

Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχουν «tips» / κολπάκια που θα ακολουθήσουμε και θα μας βοηθήσουν να αποδεχτούμε το σώμα μας. Τα κολπάκια που, συχνά, προτείνονται υποτιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη και την πολυπλοκότητά της.

Το να αγαπήσω τον εαυτό μου, άρα και το σώμα μου, σχετίζεται με το χτίσιμο μίας υγιούς σχέσης με τον εαυτό ως σύνολο, όχι μόνο ως εικόνα, φωτίζοντας πλευρές της ιστορίας μου που αναδεικνύουν τις δυνάμεις μου, τις ικανότητες και τις αξίες μου.

Αντί επιλόγου, θα παραθέσω συμπεράσματα και λόγια των συμμετεχόντων στο βιωματικό εργαστήριο εικαστικής έκφρασης «Η εικόνα του σώματος» που έγινε τον Μάιο του 2019. Είχα την τιμή να συντονίζω την ομάδα, αλλά, κυρίως, να είμαι μάρτυρας και καταγραφέας των ιδεών τους και της προσπάθειας να χτίσουν μία σχέση με το σώμα τους που να τους ευχαριστεί.

Ζητήθηκε, λοιπόν, από τους συμμετέχοντες να συνδέσουν μία σκέψη, ένα συναίσθημα και μία συμπεριφορά με την εικόνα που έχουν για το σώμα τους. Τα συναισθήματα γεννούν σκέψεις, και οι σκέψεις συμπεριφορές που σχετίζονται με το συναίσθημα.

Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις τους:

…Μπορεί να νιώθω λύπη κάθε φορά που βλέπω το σώμα μου και να το παραμελώ ή να το τραυματίζω.

Μπορεί να νιώθω θυμό κάθε φορά που βλέπω το σώμα μου και να το πονώ ή να προσπαθώ να το ελέγξω.

Μπορεί να νιώθω φόβο, γιατί το βλέπω να γερνάει.

Μπορεί να νιώθω απογοήτευση, γιατί δεν είναι σαν αυτά που προβάλλει το κοινωνικό κατεστημένο και τα μέσα κοινωνικής προβολής.

Το να αποδεχτώ το σώμα μου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το να αποδεχτώ το σώμα μου σημαίνει ότι θα αγαπήσω κάθε πτυχή του. Θα αγαπήσω την ατέλεια, το ελάττωμα, την «ασχήμια».

Αγαπώ και αποδέχομαι το σώμα μου δεν σημαίνει ότι το εγκαταλείπω, ότι το παραμελώ, ότι το πονάω, ότι το τιμωρώ, ότι το αφήνω ως έχει.

Μόνο αν αποδεχτώ το σώμα μου, μπορώ να το φροντίσω, πραγματικά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κιλά, ασκώντας το με τους τρόπους που μου ταιριάζουν, βάζοντας τα ρούχα ή τα προϊόντα περιποίησης που το κάνουν να αισθάνεται άνετα και, κυρίως, αφήνοντάς το να απολαύσει τη ζωή και τις χαρές της.

Ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν ή τίποτα να μπει ανάμεσα στη σχέση μας με το σώμα μας, παρά μόνο την υγεία.

Να νιώθω όμορφα μέσα στο σώμα μου και να περνώ καλά μαζί του, χωρίς να χρειάζεται να μοιάζω σε κανέναν.

Το σώμα μας είναι αυτό που νιώθουμε, και όχι, μόνο, αυτό που βλέπουμε…

Διάβασε επίσης: Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας σε ένα εκπληκτικό ΒΙΝΤΕΟ!

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.