Η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για την επίτευξη βέλτιστης υγείας σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πώς η άσκηση επηρεάζει την υγεία των γυναικών σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Εφηβική ηλικία

Στόχος: Επικεντρώσου σε ευχάριστες φυσικές δραστηριότητες, ώστε να ενισχυθεί η διάθεση και η εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχική Υγείας), το 2010, βρέθηκε ότι ένας στους τρεις εφήβους κάνει κάποια φυσική δραστηριότητα διάρκειας μίας ώρας, τουλάχιστον, πέντε φορές την εβδομάδα, κυρίως τα αγόρια και οι μαθητές ηλικίας 11 και 13 ετών.

Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά και τη συναισθηματική υγεία των εφήβων.

Οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν περισσότερα από 40 εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο και είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ 13 και 17 ετών (Merikangas et al., 2010). Ενώ οι διαταραχές άγχους παρατηρούνται και στα δύο φύλα, τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα, κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνει τη διάθεση και προάγει την υγιή εικόνα του σώματος σε έφηβες γυναίκες. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των έφηβων κοριτσιών θα πρέπει να ενθαρρύνουν δραστηριότητες που είναι ευχάριστες κι έχουν επιλεγεί από τις ίδιες.

Επιπλέον, η σωματική άσκηση σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ευεξία και στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα έχει διάρκεια στο μέλλον.

Η άσκηση στην ηλικία των 20

Στόχος: Επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.

Στη δεκαετία των 20 ξεκινάει τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική εξέλιξη μίας γυναίκας. Η φοιτητική ζωή, οι απαιτήσεις στο ξεκίνημα μίας νέας επαγγελματικής καριέρας καθώς και οι εξελίξεις στην προσωπική ζωή μπορούν να διαταράξουν τις καθημερινές συνήθειες, με αποτέλεσμα τη μείωση της σωματικής άσκησης και τη λήψη μη ισορροπημένης διατροφής.

Σύμφωνα με έρευνα του CARDIA( Coronary Artery Risk Development In Young Adults) που έγινε σε 3000 συμμετέχοντας μεταξύ 18-30, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες με περισσότερη φυσική δραστηριότητα και πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες, είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες να σχηματίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.

Η άσκηση στην ηλικία των 30

Στόχος: Εστίαση στην τακτική σωματική άσκηση για την προαγωγή της οστικής υγείας.

Η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και αποτελεί κύρια αιτία καταγμάτων σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών (National Institute of Health for Osteoporosis and Related Bone Diseases National Resource Center, 2015).

Ενώ η οστεοπόρωση, συνήθως, δεν μπορεί να διαγνωστεί μέχρι την πέμπτη ή την έκτη δεκαετία της ζωής, η απώλεια οστικής μάζας και η πρόοδος της νόσου αρχίζουν πολύ νωρίτερα. Οι γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών θα πρέπει να συμπεριλάβουν σωματικές δραστηριότητες που προάγουν την υγεία των οστών.

Τέτοιες είναι η προπόνηση αντιστάσεων, είτε με το βάρος του σώματος είτε με εξοπλισμό (λάστιχα, ελεύθερα βάρη) και το τρέξιμο.

Η άσκηση στην ηλικία των 40

Στόχος: Αποφύγετε την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία και βάλτε την προπόνηση αντιστάσεων στη ζωή σας.

Η σαρκοπενία – η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης – αρχίζει γύρω στην ηλικία των 40 ετών και μειώνεται σε ποσοστό πέντε κιλών ανά δεκαετία. Η μειωμένη μυϊκή μάζα μπορεί να μειώσει τη λειτουργική ικανότητα, να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους και, συχνά, να προκαλέσει μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση και άλλες μυοσκελετικές ανωμαλίες.

Ευτυχώς, δεν είστε ανίσχυροι στον αγώνα για την πρόληψη της απώλειας μυών. Μία τελευταία μελέτη εξέτασε ασκούμενους αναψυχής ηλικίας μεταξύ 40 και 81 ετών που έκαναν άσκηση αντιστάσεων τέσσερις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα, και οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική μείωση της δύναμης και καμία απώλεια στη συνολική μυϊκή μάζα (Wroblewski et al., 2011).

Υιοθετήστε την προπόνηση αντιστάσεων στη ζωή σας και νιώστε νεότεροι.

Η άσκηση στην ηλικία των 50

Στόχος: Άσκηση για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες στις ΗΠΑ (Benjamin, 2017). Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος μιας γυναίκας για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων αυξάνεται δραματικά.

Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύουν ότι σχετίζεται με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων (American Heart Association, 2015). Εκτός από την παροχή προστασίας από καρδιαγγειακές παθήσεις, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει και στη διευκόλυνση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Διάβασε επίσης: Τα μυστικά του έρωτα μετά τα 50

Η άσκηση στην ηλικία των 60

Στόχος: Πρόληψη τραυματισμών από πτώσεις.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών πέφτει κάθε χρόνο. Μεταξύ των ηλικιωμένων, οι γυναίκες πέφτουν συχνότερα από τους άνδρες (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 2017). Καθώς μεγαλώνουμε, τα συστήματα που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την ισορροπία μας υπολειτουργούν.

Επιπλέον, ο χρόνος αντίδρασης επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποτρέψουμε μία ενδεχόμενη πτώση. Οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας κι ευκινησίας θα πρέπει να εντάσσονται σε προγράμματα άσκησης σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, για να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσης.

Η άσκηση στην ηλικία των 70 και 80

Στόχος: Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση.

Ίσως η σχέση σας με την άσκηση να έχει σταματήσει για αρκετά χρόνια ή ίσως δεν είχατε ποτέ και την καλύτερη σχέση με αυτήν, ίσως και καθόλου. Εάν είστε κι εσείς κάποια από αυτές τότε σας έχω καλά νέα.

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε, ειδικά γι’ αυτές τις ηλικίες που χάνεται σημαντικό ποσοστό της συνολικής λειτουργικότητας του σώματος, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η αυτοεξυπηρέτηση βασικών αναγκών στην καθημερινότητα.

Ένα ασκησιολόγιο με βασικά μοτίβα κίνησης που προσομοιάζουν τις ανάγκες της καθημερινότητας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα της καθημερινότητάς σας.

Συνοπτικά:
Η άσκηση επηρεάζει, θετικά, την υγεία σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής κι αν βρίσκεται. Έτσι αν είστε 15-99, φροντίστε να βάλετε την άσκηση σε προτεραιότητα!

Διάβασε επίσης: Αγάπα το σώμα σου!

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.