Η προσωπική μας υγιεινή στο γυμναστήριο είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται να της δίνουμε τη δέουσα προσοχή κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας. Σε τέτοιους χώρους, που συναθροίζεται τόσο πολύς κόσμος, οι πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων, με διάφορους τρόπους, αυξάνονται κατακόρυφα.

Εκτός από τον παράγοντα «υγεία», από αισθητικής άποψης, μεγαλώνει και η πιθανότητα να γίνουμε δέκτες, ή χειρότερα, πομποί δυσάρεστων οσμών.

Τα αέρια που απελευθερώνονται από τις έντονες εκπνοές και την εξάτμιση του ιδρώτα μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εκνευριστικά αποπνικτικό, ακατάλληλο για άσκηση.

Ευτυχώς, τα περισσότερα γυμναστήρια θέτουν κανόνες υγιεινής κι ενημερώνουν τον κόσμο γύρω από το θέμα.

Κανόνες υγιεινής κατά την προπόνηση στο γυμναστήριο

Τι θα πρέπει να κάνω ως μονάδα, για να διαφυλάξω την υγεία μου και τι μπορώ να κάνω, ως μέρος του συνόλου, για να διασφαλίσω ότι ο κοινόχρηστος χώρος θα παραμείνει φιλικός και κατάλληλος για να πραγματοποιώ τις προπονήσεις μου;

Χρήση πετσέτας

Τοποθετούμε πάντα μία καθαρή πετσέτα στα όργανα που έρχονται σε επαφή με την πλάτη, το στήθος και το κεφάλι μας. Αν πριν από εμάς έχει χρησιμοποιήσει το όργανο κάποιος χωρίς πετσέτα, δεν αρκεί απλώς να τοποθετήσουμε την πετσέτα μας και να εκτελέσουμε.

Η πετσέτα μας, που είναι διαρκώς σε επαφή με το σώμα μας, θα διαποτιστεί από τον ιδρώτα του άλλου. Ουσιαστικά, δεν χρησιμοποιούμε την πετσέτα μας για να προστατευτούμε από τον ιδρώτα του άλλου. Αντιθέτως, σκοπός είναι να προστατέψουμε τους άλλους από τον δικό μας ιδρώτα.

καθαριότητα, γυμναστήριο
Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής κατά την προπόνησή σας στο γυμναστήριο.

Χρήση προσωπικού στρώματος

Για ασκήσεις εδάφους, είτε απλούς κοιλιακούς είτε προγράμματα γιόγκα, ορθοσωμικής, πιλάτες κτλ., προτιμάμε να προμηθευτούμε ένα δικό μας στρώμα, ώστε να έρχεται σε επαφή μόνο με το δικό μας σώμα. Έτσι, επίσης, θα ξέρουμε να τοποθετούμε πάντα την ίδια πλευρά στο έδαφος, διατηρώντας την άλλη μεριά καθαρή.

Πλύσιμο χεριών

Μετά το τέλος της προπόνησής μας πλένουμε τα χέρια μας απευθείας. Έχουμε αγγίξει αμέτρητες επιφάνειες με τις οποίες, προηγουμένως, έχουν έρθει σε επαφή αμέτρητοι άλλοι.
Αυτός που είναι, επίσης, αμέτρητος είναι ο αριθμός μικροβίων που τώρα έχουμε στις παλάμες μας.

Χρήση αποσμητικού

Το ότι θα ιδρώσουμε είναι φυσικό επακόλουθο, όπως και αναπόφευκτο. Άρα αυτό που έχουμε να κάνουμε, ώστε να μη νιώσουμε δυσάρεστα, ούτε εμείς αλλά ούτε οι γύρω μας, από μια πιθανή κακοσμία, είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αποσμητικό.

Πλύσιμο δοντιών –χρήση στοματικού διαλύματος

Η μαστίχα μάς επιφέρει εντονότερα το αίσθημα της δίψας κι επιδρά αρνητικά στην ποιότητα και στον ρυθμό της αναπνοής. Αντί αυτής μπορούμε να κάνουμε ένα επιπλέον δώρο στην υγεία της στοματικής μας κοιλότητας με ένα έξτρα βούρτσισμα.

Εξάλλου τα γυμναστήρια είναι χώρος άσκησης αλλά και κοινωνικοποίησης. Άρα, δεν νομίζω να λέγαμε όχι σε ένα πιο λευκό χαμόγελο και μία πιο καθαρή αναπνοή.

Ντουζ πριν την

Ας θεωρήσουμε ότι το ντουζ μετά τη προπόνηση στο γυμναστήριο είναι τόσο σίγουρο όσο το ότι ο ήλιος δύει στη Δύση! Γιατί, όμως, να κάνουμε ντουζ πριν;

Ένα δροσερό ντουζ πριν την προπόνησή μας στο γυμναστήριο θα μας φρεσκάρει και θα μας τονώσει αρκετά. Θα μας δώσει την αίσθηση ότι, πλέον, είμαστε στο φυσικό μας περιβάλλον. Θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές κι έτσι, ακόμη και όταν ιδρώσουμε, θα εκπέμπεται καθαριότητα και φρεσκάδα από το σώμα μας.

«Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» λέει, εύστοχα, ο λαός.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σεβόμαστε τους εαυτούς μας, σεβόμαστε τους γύρω μας και σεβόμαστε τον χώρο που προπονούμαστε, δίνοντας έμφαση στην καθαριότητα.

Διάβασε επίσης: Γνωριμία με το Fitness

Ευχαριστούμε πολύ το horospersonal για τη φιλοξενία.
Photos by: https://dadoudis.com/

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.