Κολύμπι και αδυνάτισμα

Το χάσιμο βάρους είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που ζητάνε οι νέοι ασκούμενοι σε προγράμματα εκγύμνασης. Συνήθως, ακούγοντας χάσιμο βάρους, το μυαλό πάει σε διαδρόμους, ποδήλατα και όργανα γυμναστηρίου. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την καύση λίπους στο νερό, και, συγκεκριμένα, μέσω της κολύμβησης.

Το κολύμπι είναι μία εναλλακτική μέθοδος, η οποία συνδυάζει αρμονικά τη σωστή εκγύμναση όλων των μυών του σώματος, τη βελτίωση του καρδιαναπνευστικού συστήματος και το αδυνάτισμα, σε συνδυασμό με ελάχιστη επιβάρυνση στο σώμα.

Όπως σε κάθε πρόγραμμα γυμναστικής, έτσι και πριν την είσοδο στην πισίνα χρειάζεται η κατάλληλη προθέρμανση εκτός νερού. Ενδεικτικά, το ζέσταμα θα περιλαμβάνει ενεργητικές διατάσεις στις βασικές μυϊκές ομάδες, ξεκινώντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στα πόδια. Εναλλακτικά, οι ασκήσεις με ιμάντα εκγύμνασης πριν την είσοδο στο νερό προτείνονται από πολλούς γυμναστές ως προθέρμανση, χωρίς, βέβαια, καμία σωματική επιβάρυνση.

Το κολύμπι δυναμώνει όλες τις μυϊκές ομάδες, αρμονικά και χωρίς πιθανότητα τραυματισμού.

Σε αντίθεση με το γυμναστήριο, το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται, είτε η άσκηση που πραγματοποιείται είναι αερόβια, δηλαδή αντοχή, είτε σε υψηλή ένταση αναερόβια γαλακτική και αντοχή στη δύναμη. Βάζοντας ποικιλία στο πρόγραμμα, με εναλλαγή στιλ και ρυθμού, έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε χάσιμο λίπους και αύξηση μυϊκού ιστού.

Ακόμα, θεμιτό είναι να δουλεύονται όλα τα στιλ κολύμβησης, μαζί με τις προασκήσεις τους, αλλάζοντας το πρόγραμμα σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις κατάλληλες προσαρμογές στους μυς, μιας και το σώμα, εάν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο τέμπο άσκησης για αρκετό διάστημα, δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται, δηλαδή, μια διαφορετική κίνηση ή άσκηση, ώστε να αρχίσει ξανά την προσαρμογή.

Βέβαια, πέρα από τα στιλ, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ρυθμός που θα ακολουθηθεί. Βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη συγκεκριμένη μεταβλητή είναι το επίπεδο του ασκούμενου. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η επαφή με το νερό, και όχι το πόσο καλή φυσική κατάσταση ή πόσο γυμνασμένο είναι το άτομο που θα μπει στο νερό. Πιο συγκεκριμένα, για κάποιον αρχάριο το ιδανικότερο είναι η αερόβια άσκηση, δηλαδή η αύξηση της αντοχής στο υδάτινο περιβάλλον.

Μιλώντας για μία πισίνα 50 μέτρων, ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης που περιλαμβάνει 10-14 φορές την απόσταση της πισίνας (50άρι) σε σετ των 4, με ξεκούραση 30 δευτερολέπτων ενδιάμεσα στα 50άρια και 2 λεπτών ανάμεσα στα σετ, είναι ενδεικτικό για κάποιον που ξεκινάει. Για πιο προχωρημένους, το πρόγραμμα ασκήσεων περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία σε στιλ και ρυθμό.

Παραδειγματικά τα μέτρα της ημέρας μπορούν να χωριστούν σε:

  • 1200 μ. ζέσταμα,
  • 24 x 50 μ. πόδια ελεύθερο,
  • 32 x 4 x 50 μ. ελεύθερο σε υψηλή ένταση,
  • 44 x 50 μ. ύπτιο,
  • 54 x 50 μ. πόδια πρόσθιο,
  • 15′ ελεύθερο αερόβια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: my-fitness.gr

Διάβασε επίσης: Η άσκηση ωφελεί τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.