Έρευνα: 2 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα δηλώνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης

Ποια από τα παρακάτω θα εκλαμβάνατε ως σεξουαλική παρενόχληση αν συνέβαινε σε εσάς με ένα άτομο που δεν έχετε ερωτικές επαφές;

αναφέρει μία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στις γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα.

θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Το 65% των γυναικών έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση

Σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση δηλώνει πως έχει βιώσει το 65% των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα της «PRORATA S.A», που διεξήχθη μεταξύ 22- 24 Ιανουαρίου, με πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων, όπως αναφέρει σε άρθρο της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.

θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Επίσης, άνδρες και γυναίκες συμμερίζονται με σχεδόν καθολικό τρόπο (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.

Δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (83% στο σύνολο των ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών) πιστεύουν πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, αν και την ίδια στιγμή οι ερωτώμενοι πιστεύουν σε ποσοστό 87% ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Αναφορικά με την άποψη πως «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε “ποινικοποίηση” του φλερτ», στον συνολικό πληθυσμό το 41% συμφωνεί, και το 57% διαφωνεί.

Η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών (58%), οι οποίοι, σε αντίθεση με τις γυναίκες, τείνουν να τη συμμερίζονται.

θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Ανδρικές συμπεριφορές που αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης θεωρούνται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στον δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση, αν και σημαντική μερίδα απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω, εξαρτάται και από την περίσταση.

Πηγή: city.sigmalive.com

Διάβασε επίσης: Σεξουαλική βία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα θύματα

GASHLIGHTING: μία ύπουλη μορφή βίας

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.