Γιατί όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Covid-19 θα πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από τον κορωνοϊό, με σοβαρά ή ήπια συμπτώματα, αλλά δε διασφαλίζουν ότι δε θα μολυνθεί καθόλου. Αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν από το γεγονός ότι εμβολιασμένοι -και άρα πιο ανέμελοι- άνθρωποι, οι οποίοι, όμως, θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, θα τριγυρνούν και, εν αγνοία τους, θα τον μεταδίδουν.

Γι’ αυτό, παρά τον εμβολιασμό, συνιστάται να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, ωσότου, τουλάχιστον, ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μειώνουν και τον ίδιο τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη.

Τα τρία εμβόλια Covid-19

Τα τρία εμβόλια «Pfizer/BioNTech», «Moderna» και «Οξφόρδης/AstraZeneca», με βάση τις, έως τώρα, κλινικές δοκιμές τους, φαίνονται πολύ καλά στο να αποτρέπουν την εκδήλωση νόσου Covid-19, όμως είναι ακόμη ασαφές πόσο καλά μπορούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι δοκιμές των εμβολίων έχουν μέχρι στιγμής αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα ορισμένοι εμβολιασμένοι να μολύνονται χωρίς συμπτώματα, οπότε σιωπηλά θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ιδίως αν σταματήσουν να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Αν ένα όχι αμελητέο ποσοστό εμβολιασμένων παραμείνουν αφανείς μεταδότες του ιού, τότε αφενός οι μη εμβολιασμένοι θα κινδυνεύουν, αφετέρου η εξάπλωση στην κοινότητα θα συνεχιστεί, αν και με μειωμένο τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος.

«Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι από τη στιγμή που εμβολιάζονται δε θα χρειάζεται να φοράνε, πια, μάσκα, όμως μπορεί να είναι ακόμη μεταδοτικοί», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η ανοσολόγος-λοιμωξιολόγος, Μιχάλ Ταλ, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Η μύτη αποτελεί βασικό σημείο εισόδου του ιού

Στις περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19, η μύτη αποτελεί βασικό σημείο εισόδου του ιού, όπου εκεί πολλαπλασιάζεται, πυροδοτώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγει αντισώματα για τον βλεννογόνο ιστό της μύτης, του στόματος, των πνευμόνων και του στομάχου. Αν ο ίδιος άνθρωπος εκτεθεί για δεύτερη φορά στον κορωνοϊό, αυτά τα αντισώματα και τα σχετικά κύτταρα μνήμης, γρήγορα «φρενάρουν» τον ιό στη μύτη, προτού προλάβει να επεκταθεί αλλού στο σώμα.

Από την άλλη, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εισάγονται βαθιά στους μυς και από εκεί γρήγορα απορροφώνται στο αίμα, όπου ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, για να παράγει αντισώματα. Αυτό φαίνεται να παρέχει επαρκή προστασία στον εμβολιασμένο από το να αρρωστήσει.

Μερικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό θα κυκλοφορούν και στον βλεννογόνο της μύτης, όπου θα παίζουν τον ρόλο «φρουρού», αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, για τους επιστήμονες, πόσο ταχεία ή επαρκής θα είναι η προστασία αυτή, ώστε ο κορωνοϊός να μην πολλαπλασιαστεί στη μύτη. Αν αυτό συμβεί, έστω κι αν δεν επεκταθεί στο υπόλοιπο σώμα, ο άνθρωπος θα τον μεταδίδει με ένα φτάρνισμα ή απλώς με την αναπνοή του.

Αγώνας δρόμου με έπαθλο τη…μύτη

«Είναι ένας αγώνας δρόμου: εξαρτάται από το αν ο ιός θα αναπαραχθεί πιο γρήγορα ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορέσει να τον ελέγξει ταχύτερα. Πρόκειται για ένα, πραγματικά, σημαντικό ερώτημα», επεσήμανε η ανοσολόγος, Μάριον Πέπερ, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται από το στόμα ή από τη μύτη, είναι καλύτερα από τα ενδομυϊκά στην αποτροπή των αναπνευστικών ιών. Είναι κάτι που, πιθανώς, θα επιδιωχθεί στην επόμενη γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ώστε να δημιουργείται ταχύτερη ανοσία στη μύτη και στην υπόλοιπη αναπνευστική οδό, όπου και χρειάζεται περισσότερο. Εναλλακτικά, στο μέλλον όσοι κάνουν το ενδομυϊκό εμβόλιο, θα παίρνουν στη συνέχεια μία διαφορετική δόση που θα ενισχύει ειδικά τον βλεννογόνο της μύτης και του στόματος.

Προς το παρόν, τα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ προστατεύουν καλύτερα τους πνεύμονες (την πηγή των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου), δεν προστατεύουν εγγυημένα τη μύτη από τη λοίμωξη. «Η αποτροπή της σοβαρής νόσου είναι ευκολότερη, της ήπιας νόσου πιο δύσκολη, ενώ όλων των λοιμώξεων το πιο δύσκολο πράγμα απ’ όλα», ανέφερε ο ανοσολόγος, Ντίπτα Μπατατσάρια, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι

Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τελικά τα εμβόλια θα καταστέλλουν τον κορωνοϊό, ακόμα και στη μύτη ή στον λαιμό, αρκετά αποτελεσματικά, ώστε οι εμβολιασμένοι όχι απλώς να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά, επίσης, να μην κολλάνε άλλους ανθρώπους.

«Η αίσθησή μου είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος αναπτύσσει κάποιας μορφής ανοσία με το εμβόλιο, η ικανότητά του να μολύνεται, επίσης, θα υποχωρήσει. Αλλά ακόμα κι αν μολυνθεί, το επίπεδο του ιού που θα αναπαράγεται στη μύτη του θα είναι μειωμένο», εκτίμησε η, ιαπωνικής καταγωγής, διακεκριμένη ανοσολόγος, Ακίκο Ιβασάκι, του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

Οι δοκιμές των εμβολίων δεν έχουν παράξει, μέχρι στιγμής, στοιχεία για το πόσοι εμβολιασμένοι άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Επ’ αυτού αναμένονται περισσότερα δεδομένα στην πορεία, καθώς οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων θα το μελετήσουν περαιτέρω, μεταξύ άλλων αναζητώντας αντισώματα ειδικά στον βλεννογόνο της μύτης των εμβολιασθέντων. Μία πρώτη μελέτη σε ασθενείς με Covid-19 βρήκε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων τους, μετά από φυσική ανοσία (όχι λόγω εμβολιασμού), ήσαν παρόμοια στο αίμα και στο σάλιο, μία ένδειξη για παράλληλη προστασία και του βλεννογόνου του στόματος.

Εκτιμάται ότι μόνο άνθρωποι που έχουν μεγάλη ποσότητα του κορωνοϊού στη μύτη και στο στόμα τους θα τον μεταδίδουν σε άλλους. Οι προηγούμενες μελέτες σε ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιασθεί, έδειξαν ότι και αυτοί μπορούν να έχουν υψηλό ιικό φορτίο στη μύτη τους, γι’ αυτό, άλλωστε, εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί.

«Όσο περισσότερο ένα εμβόλιο μειώνει το ιικό φορτίο τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να είναι κάποιος μεταδοτικός», τόνισε ο ιολόγος, Τζον Μουρ, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Μια 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της «Pfizer»

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.